4.3 C
București
13 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

România intră în Schengen în ianuarie 2025. Marele anunț a fost făcut de Ungaria

România intră în Schengen în ianuarie 2025. Marele anunț a fost făcut de Ungaria. „După 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne ai UE de luna viitoare.

România intră în Schengen în ianuarie 2025. Marele anunț a fost făcut de Ungaria

„România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi (vineri – n.r.), la Budapesta. Urmează decizia oficială a @EUCouncil”, a reacţionat pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.

„Felicit preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfăşurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ţinut în permanenţă în atenţie subiectul Schengen. Românii au simţit deja beneficiile intrării parţiale în Spaţiul Schengen, având în vedere faptul că este ceva foarte palpabil, însă creşterea economică românească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră. Iar preluarea de către România a protecţiei graniţelor parţiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv şi asupra Ungariei. Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu domnul premier Orban, a dat roade şi reuşim să ne bifăm astăzi obiectivele”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul României a anunţat că a avut zilele trecute o discuţie telefonică şi cu cancelarul Austriei, domnul Karl Nehammer, în care i-a transmis că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecţia frontierelor externe ale UE.

„Am ajuns la un acord şi la nivelul miniştrilor de interne din cele patru state implicate, care sunt prezenţi la Budapesta, şi doresc să mulţumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere. Având în vedere toate aceste lucruri concrete, sunt încrezător că după 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”, a spus premierul.

„Vă mărturisesc, domnule Orban, dincolo de orice fel de context electoral care este în ţara mea, că acesta este cel mai puternic mesaj pentru cetăţeni, că noi, ca lideri politici, avem tăria de a ne apăra interesele şi de a face ceea ce trebuie atât în plan european, cât şi pe plan naţional pentru a ne îndeplini obiectivele naţionale”, a mai spus Ciolacu.

„Toate criteriile au fost întrunite şi toate barierele au fost eliminate, care au făcut imposibilă aderarea României la Spaţiul Schengen. Asta înseamnă că am convenit că toate cele patru ţări vor munci necontenit ca de la 1 ianuarie România să devină membră a spaţiului Schengen, nu doar pe cale aeriană şi maritimă, dar şi terestră. Decizie pentru care este nevoie de toţi miniştrii de interne ai Uniunii Europene”, a spus premierul Ungariei, în declaraţiile comune cu premierul Marcel Ciolacu, la Budapesta.

Viktor Orban a anunţat că „această decizie se va lua la Bruxelles, în 12 decembrie, unde preşedinţia ungară, în baza întâlnirii de astăzi, va înainta un memoriu, care va fi validat de miniştrii de interne UE”.

„Asta ne aşteaptă pe noi în următoarele zile. Budapesta va deveni vestită pentru faptul că şi ultima barieră a fost înlăturată aici şi au deschis calea către deciziile formale şi, dacă toate merg conform planurilor noastre, atunci de la 1 ianuarie, dacă mă duc la domnul premier cu maşina, nu voi mai fi oprit la frontieră ci voi putea conduce maşina de la Budapesta la Bucureşti fără să fie vreun control, ceea ce va fi foarte important în viaţa noastră, a tuturor.

Doresc să îl felicit pe domnul premier pentru munca fantastică pe care a făcut-o în acest sens”, a mai spus Viktor Orban, conform News.ro.

Related posts

Azilele groazei – De ce nu îi demite Marcel Ciolacu pe Gabriela Firea și Marius Budăi?

econtext

Ce este „suveranismul” în care George Simion și AUR vor să ne „îngroape”? Viktor Orban îl sprijină

econtext

General NATO: Doi ani până la un război cu Rusia. Franța desfășoară 37 de tancuri Leclerc în România

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More