33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

România, presată să dea Ucrainei sisteme Patriot. La schimb, avioane Typhoon vor patrula non-stop

România se află sub o mare presiune de a livra Ucrainei unul dintre sistemele sale de rachete Patriot, după vizita lui Klaus Iohannis în SUA. Rușii deja au trecut la amenințări la adresa țării noastre după anunțul venit din America.

România este presată să ofere Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot. Subiectul a fost adus în discuție chiar în timpul vizitei păreședintelui Iohannis la Casa Albă.

România, presată să dea Ucrainei sisteme Patriot. La schimb, avioane Typhoon vor patrula non-stop

Biden i-a cerut lui Iohannis să dea Ucrainei o baterie Patriot.

Întâlnirea, parte a călătoriei de trei zile a lui Iohannis în SUA, a fost programată pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare a aderării României la alianța militară NATO. „A existat o discuție despre cine poate trimite sisteme Patriot în Ucraina”, a declarat Iohannis reporterilor.

Îna cest moment, România are 4 sisteme Patriot din care unul este operațional. De asemenea, România mai așteaptă alte 3 sisteme Patriot. Sistemele Patriot au rolul de apărare anti-aeriană.

Pe această linie, presa ucraineană scrie un articol intitulat „Ce fel de apărare aeriană are România și ce rezerve are pentru a ajuta țara noastră?”

Autorii prezintă contextul actual în care Ucraina are disperată nevoie de sisteme de rachete Patriot pentru a anihila atacurile avioanelor rusești.

„România se află pe lista potențialilor donatori de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina.

Potrivit mai multor instituții media occidentale, după discuția avută cu președintele american Joseph Biden, la 7 mai, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat următoarele:

„În ultimele săptămâni, s-a discutat despre cine ar putea trimite sisteme Patriot în Ucraina. Președintele Biden a menționat acest lucru în timpul întâlnirii noastre, iar eu am spus că sunt deschis la discuții”.

Totodată, liderul român a adăugat că este nevoie să coordoneze această chestiune cu Consiliul Suprem de Apărare a Țării, deoarece „este inacceptabil să rămânem fără apărare aeriană” și că este necesar să înțelegem ce se poate obține în schimb.

De asemenea, el a subliniat că, teoretic, România ar putea furniza sisteme Patriot care au fost deja livrate în țară, dar care nu sunt încă în misiune de luptă.

Doar un sistem Patriot e funcțional

Jurnaliștii fac și o analiză a situației sistemelor Patriot pe care le are România.

„În ceea ce privește cel de-al doilea punct, cifrele reale sunt oarecum diferite: unele surse menționează că România dispune în prezent de până la 4 baterii Patriot, dintre care doar una este în misiune de luptă, iar restul sunt încă în curs de însușire de către personal.

Pe de altă parte, The Military Balance 2023 susține că România avea opt lansatoare M903 Patriot PAC-3 MSE la începutul anului trecut, fără a detalia structura organizatorică”.

România, presată să dea Ucrainei sisteme Patriot. La schimb, avioane Typhoon vor patrula non-stop
Ucrainenii sugerează că România nu stăpânește modul de operare al sistemelor Patriot:

„În noiembrie 2023, România se pregătea de un an de zile pentru prima tragere cu sistemul de rachete Patriot, dar a avut totuși o „eroare tehnică”, scire presa ucraineană.

Jurnaliștii admit că transferul unui sistem Patriot românesc în Ucraina face România vulnerabilă în fața unui atac aerian.

Pe lângă sistemele Patriot, apărarea aeriană românească se poate baza în prezent doar pe opt MIM-23 HAWK și cinci S-75M3 Volkhov sovietice. El asigură apărarea aeriană a Bucxureștiului.

În ceea ce privește sistemele anti-aeriene sovietice Volkhov, există informații disponibile public că România le-a folosit ultima dată în exerciții de antrenament în 2018, astfel că România nu prea contează pe ele.

Care poate fi soluția?

Există mai multe opțiuni în ceea ce privește „prețul problemei” pentru ca România să furnizeze Ucrainei Rachete Patriot.

Bucureștiul a comandat livrarea a șapte baterii Patriot în cadrul unui contract în 2017, urmând ca alte trei să fie livrate, și este probabil ca negocierea să fie pentru accelerarea acestor livrări către armata română.

Sau, o altă opțiune probabilă este consolidarea apărării aeriene a României cu forțele de poliție aeriană ale NATO.

Ce este Poliția aeriană NATO?

Poliția aeriană a NATO este o misiune pe timp de pace care are ca scop menținerea securității spațiului aerian al Alianței.

Este o sarcină colectivă și implică prezența continuă – 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an – a avioanelor de luptă și a echipajelor, care sunt gata să reacționeze rapid la posibile încălcări ale spațiului aerian. Detalii AICI

În cazul în care, e va face acest troc și România oferă Ucrainei sisteme Patriot, pe cerul României vor patrula aeronave Eurofighter Typhoon.

România

De altfel, șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force (RAF) au aterizat la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România la 25 martie 2024, în sprijinul misiunii NATO de poliție aeriană consolidată.

Detalii AICI 

Related posts

A trecut ceva timp de la ultimul scandal cu Adriana Bahmuțeanu! De data asta, logodnicul acesteia e actorul principal!

Vlad-Tătaru Andreea

Cazul dronelor ruseşti | Ce trebuie să ştie populaţia de la graniţa cu Ucraina (VIDEO INTERVIU)

econtext

Cătălin Scărlătescu, gest incredibil făcut pentru Doina Teodoru! „Și dacă mor eu, tu ia sufletul și puterea mea”

Axinte Dan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix