10.2 C
București
23 februarie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Romania = Saracia! Angajatii romani, cei mai saraci din Uniunea Europeana. Vezi cati salariati romani traiesc cu putin peste 100 de euro pe luna

Daca ai un serviciu, sa-ti vezi de el, ca asa iti castigi o paine si supravietuiesti! Asa spune o vorba din batrani.

E important sa ai un serviciu si conteaza mai putin cat de bun e.

Adica, cat de bine platit e. Din nefericire, aceasta ‚lectie de viata’ s-a extins la nivelul intregii tari. Iar Romania a devenit o tara a angajatilor cu salarii mici. A angajatilor cu salarii mici si care de abia traiesc de pe o zi pe alta.

Econtext va prezinta o realitate trista pentru Romania, pentru romanii care muncesc zi de zi. Va prezentam un top al saraciei, dar pentru angajati. Mai precis, va aratam cati angajati din fiecare stat european traiesc sub pragul saraciei.

Iar tara noastra e pe o pozitie ingrijoratoare.

Saracie

Inainte de a vedea clasamentul european, sa mai spunem ca Econtext a realizat si alte analize despre saracie. Numeroase alte analize! Sa amintim doar cateva dintre acestea!

In urma cu un an, am publicat o analiza despre numarul de persoane din fiecare judet care sunt nevoite sa manance la cantinele sociale (vezi aici cati saraci apeleaza la cantinele sociale).

Dar am aratat si cati pensionari saraci are tara noastra (click catre aceasta analiza), dar si cati intelectuali care traiesc de pe o zi pe alta (citeste AICI). Si, in final, cati romani traiesc sub pragul de saracie (acceseaza AICI).

Angajati saraci

Iar in analiza de fata vom arata cati dintre salariatii romani si europeni traiesc la limita saraciei. Definitia europeana a saraciei este cand o persoana are un venit lunar mai mic de 60% din venitul mediu net din tara respectiva. Din venitul mediu, nu din salariul mediu.

Dar sa vedem situatia in Romania. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), venitul total pe economie a fost de 835 de lei in trimestrul al treilea al anului 2011.

Iar 60% din aceasta suma inseamna putin peste 500 de lei (501 lei mai exact). Adica circa 115 euro. Asadar, vom vedea cati angajati romani traiesc cu aceasta suma. Si cati angajati din fiecare stat european traiesc doar cu 60% din salariul mediu din tara lor.

Top

Dar sa vedem topul! Cand spuneam ca prezentam o realitate trista, nu exageram deloc. Da, din nefericire, Romania este pe primul loc in Europa la ponderea angajatilor care traiesc la limita saraciei.

Din toata Uniunea Europeana, cei mai multi salariati care traiesc cu doar 60% din venitul pe economie se afla in Romania! Pe a doua pozitie se plaseaza Grecia, iar pe locul urmator vine Spania.

La polul opus, tara cu cei mai putini angajati care traiesc sub pragul saraciei este Cehia. Doar 3,7% din angajatii cehi traiesc sub pragul saraciei.

 

Dar iata cati salariati romani, dar si cati salariati europeni traiesc la limita saraciei:

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/romania-saracia-angajatii-romani-cei-mai-saraci-din-uniunea-europeana-vezi-cati-salariati-romani-traiesc-cu-putin-peste-100-de-euro-pe-luna.html

Related posts

Kievul folosește un ton ostil și continuă politica anti-maghiară

econtext

Preşedintele Consiliului European cere Rusiei socoteală pentru distrugerea barajului Kahovka: E o crimă de război

econtext

Război în Ucraina, ziua 611. SUA, Coreea de Sud și Japonia confirmă livrări de armament nord-coreean destinat Rusiei

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More