10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL

România și Slovenia susțin Georgia pentru UE

România și Slovenia susțin candidatura depusă de Georgia pentru aderarea la UE, la conferința de la Berlin.

România și Slovenia susțin candidatura depusă de Georgia la UE va fi susținută de cele două țări la conferința de la Berlin privind extinderea blocului comunitar.

România, sprijin pentru Georgia

Oficialii români și sloveni și-au exprimat joi sprijinul pentru ca Georgiei să i se acorde statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în decembrie, în cadrul unei conferințe găzduite la Berlin privind extinderea blocului comunitar, scrie publicația georgiană Agenda.ge.

Daniela Gîtman, secretar de stat român pentru Afaceri Europene, a declarat că guvernul său „sprijină puternic” candidatura depusă de Georgia la UE și deschiderea discuțiilor de aderare cu Ucraina și cu R.Moldova.

România sprijină extinderea UE și acesta este singurul răspuns. În același timp, ar trebui să ne ascultăm partenerii, să știm de ce ajutor au nevoie, a spus oficialul.

Ajutor și din Slovenia

În comentariile sale, Tanja Fajon, ministrul sloven de externe, a spus „trebuie să grăbim procesul de extindere pentru a o face posibilă”.

Cred că 2030 este o dată bună pentru extindere. Țara mea este un susținător puternic al eforturilor Georgiei de a deveni membră a UE. Ne dorim ca țările implicate în proces să realizeze reforme și să facă progrese pentru drepturile omului și statul de drept, a adăugat ea.

Ilia Darchiashvili, ministrul de externe din Georgia, participă la conferința care reunește miniștrii de externe ai statelor membre UE și ai țărilor care doresc să adere, pentru a discuta probleme legate de extinderea planificată a blocului până în 2030.

Georgia a cerut intrarea în UE în 2022

Georgia a solicitat oficial aderarea la UE în martie 2022, la scurt timp după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, și a primit o perspectivă europeană și o agendă de reformă în luna iunie a aceluiași an, pentru a obține candidatura.

Comisia Europeană urmează să își prezinte raportul final privind întrunirea de către Georgia a condițiilor de candidatură, pe 8 noiembrie, raport care va fi analizat la Consiliul European din decembrie, pentru a decide cu privire la statutul țării.

(Traducere RADOR RADIO ROMÂNIA)

Related posts

Una dintre cele mai importante țări din UE reintroduce armata obligatorie. Ce face România?

econtext

Senatul, noi drepturi pentru Poliția Locală. Ce trebuie să știe șoferii

econtext

Expert ANM, despre anomaliile din ultimele zile. Cum va fi vremea în țară de Revelion

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More