5 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

România spionată de China chiar în baza militară de la Deveselu. Ce metodă folosește?

România spionată de China chiar în baza militară de la Deveselu. Ce metodă folosește? Două companii chineze deținute parțial de stat se numără printre cei mai importanți furnizori mondiali de sisteme de supraveghere. România, important punct de desfacere.

România spionată de China chiar în baza militară de la Deveselu. Ce metodă folosește? Companiile Dahua și Hikvision domină piețele din Ungaria, Serbia, România, Moldova, Ucraina, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Bulgaria, și Georgia.

Țările din Europa Centrală și de Est au achiziționat milioane de camere de supraveghere produse din China în ultimii cinci ani, în ciuda vulnerabilităților de securitate ale dispozitivelor și a practicilor fără scrupule ale producătorilor de date și a legăturilor cu statul chinez, arată un sondaj RFE/RL în nouă țări.

România spionată de China chiar în baza militară de la Deveselu. Ce metodă folosește?

Raportul RFE/RL dezvăluie utilizarea din ce în ce mai mare a camerelor de producție chineză în țările care sunt fie membre UE și NATO, fie care aspiră să se alăture și în care guvernele cu buget limitat apelează din ce în ce mai mult la companii chineze la prețuri accesibile și subvenționate de stat.

În ciuda creșterii controlului în capitalele occidentale cu privire la dependența excesivă de tehnologia chineză în infrastructura critică, camerele de supraveghere Dahua și Hikvision sunt utilizate chiar și în locuri sensibile, inclusiv în baze militare din România și în unitățile speciale ale poliției din Ungaria, despre care experții spun că sunt vulnerabile la hackeri și adversari străini.

Nu există o bază de date centrală în România, dar sondajele din industrie și portalurile de achiziții publice arată că utilizarea camerelor de supraveghere fabricate în China se extinde. Unele au fost chiar instalate pe site-uri sensibile de securitate.

Potrivit unui raport global al industriei de supraveghere din 2021, în România existau 189.452 de camere Dahua și Hikvision active, a opta cea mai mare din lume.

O investigație recentă a RFE/RL a mai constatat că echipamentele de supraveghere realizate de Hikvision și Dahua sunt folosite în cel puțin 28 de unități militare din țară.

Echipamentul este folosit și de sute de alte instituții publice implicate în securitatea națională.

RFE/RL a constatat, de asemenea, că camerele Hikvision erau folosite la o bază militară din Deveselu, care găzduiește sistemul NATO de apărare antirachetă terestră Aegis Ashore.

Oficialii români au apărat utilizarea camerelor de fabricație chinezească, spunând că acestea se încadrează în parametrii achizițiilor guvernamentale pentru echipamente noi și că toate camerele sunt ținute offline pentru a preveni unele riscurile de securitate întâlnite în tehnologia Dahua și Hikvision.

Totuși, experții au declarat pentru RFE/RL că hackerii mai avansați pot să obțină acces și că au existat exemple recente de grupuri de piratare care au accesat sisteme de camere închise prin piratarea online a sistemului de operare al unui computer, fiind apoi capabile să se infiltreze în rețelele offline.

În timp ce țări precum Statele Unite, Marea Britanie și Australia au trecut pe lista neagră cele două firme, nu există o astfel de interdicție în Europa.

Related posts

Pe 24 iunie, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” se organizează Târg de Sânziene

econtext

Negocieri pentru vânzarea Telekom România. Mesajul grecilor de la OTE

econtext

Romania, tot mai atractiva pentru turismul de aventuri. A urcat pe locul 9 intr-un top global. Iata topul!

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More