23.9 C
București
24 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

România va reface infrastructura digitală a Ucrainei și va introduce 5G. China iese din „cărți”

România va reface infrastructura digitală a Ucrainei și va introduce 5G. China iese din „cărți”. Ucraina și România au semnat un acord de cooperare privind dezvoltarea 5G, refacerea rețelelor și dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații, digitalizarea și apărarea cibernetică

România va reface infrastructura digitală a Ucrainei și va introduce 5G. În octombrie, Ucraina era tentată să contacteze China pentru a reface rețeaua de telecomunicații, pe care Rusia o țintește în mod deliberat. Acum, China iese din „cărți”.

„Am convenit asupra primilor pași — creșterea stabilității rețelelor de internet ucrainene, dezvoltarea coridoarelor 5G între granițele Ucrainei și România și participarea Ucrainei la programele UE de sprijin financiar”, a spus ministrul Transformării digitale din Ucraina, Mihailo Fedorov, pe Telegram.

România va reface infrastructura digitală a Ucrainei și va introduce 5G. China iese din „cărți”
Fedorov a adăugat că România va contribui și la refacerea infrastructurii digitale deteriorate de război, potrivit pravda.com.ua.

Ca parte a acordului, părțile au convenit în special „restabilirea și modernizarea infrastructurii digitale afectate de agresiunea rusă, asigurarea acoperirii internetului în regiuni îndepărtate și greu accesibile, îmbunătățirea rezistenței și securității tehnologiilor informației și comunicațiilor, consolidarea apărării cibernetice a rețelelor naționale și a infrastructurii digitale, dezvoltarea infrastructurii cloud pentru serviciile publice electronice,
introducerea tehnologiilor 5G în Ucraina și dezvoltarea coridoarelor 5G între granițele Ucrainei și România”.

Războiul cu Rusia a costat operatorii de telecomunicații ucraineni 4.000 de stații de bază mobile și peste 60.000 de kilometri de cablu de fibră optică.

În octombrie, Ucraina era tentată să contacteze China pentru a reface rețeaua de telecomunicații, pe care Rusia o țintește în mod deliberat.

Însă tentația de a opta pentru furnizori de telecomunicații chinezi ieftini s-a lovit de ambițiile Ucrainei de a adera la UE și NATO.

În baza cerințelor de reducere a riscurilor privind rețeaua 5G, statele membre UE trebuie să restricționeze furnizorii chinezi.

Statele Unite și Marea Britanie insistă și mai mult pe telecomunicații de încredere.

Ucraina are propriile motive pentru a insista asupra independenței tehnologice. China colaborează cu Rusia și sprijină efortul de război al Rusiei.

Iar producătorii chinezi vând mai ieftin pentru că Beijingul îi subvenționează în încercarea de a crea dependență de high-tech-ul chinez.

În 2023, Banca Mondială a estimat că Ucraina avea nevoie de 3,1 miliarde de dolari pentru reconstrucția pe termen scurt a telecomunicațiilor în Kiev și regiunile de graniță.

Ucraina a naționalizat recent bunurile oligarhilor ruși Mihail Fridman și Petr Aven din companiile Veon/KyivStar, care se bazează pe furnizorii chinezi Huawei și ZTE.

Pe de altă parte, sateliții Starlink ai miliardarului american Elon Musk sunt esențiali pentru efortul de război al Ucrainei, însă amenințările lui Musk de a întrerupe sau limita serviciul reprezintă o amenințare gravă la adresa apărării țării.

Drept urmare, în decembrie, Estonia și alte nouă țări au lansat mecanismul Tallinn pentru sprijin cibernetic al Ucrainei în sfera civilă.

Mecanismul Tallinn va funcționa în paralel cu o coaliție IT care se ocupă de rezolvarea problemelor cibernetice ale Ucrainei în sfera militară.

Related posts

Amendă de 10.000 de lei dacă încalci această regulă pe litoral

econtext

2 Typfoon au interceptat deasupra României un avion iranian. Dronă spion a SUA deasupra Mării Negre

econtext

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a transmis noi informații privind lucrările ce vor avea loc în Parcul Lacul Morii

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix