10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Românii, chemați la armată. Instrucție de patru luni pentru femei și bărbați

Românii, chemați la armată. Stagiul militar voluntar va dura patru luni, pentru bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, conform proiectului de lege la care lucrează Ministerul Apărării Naționale, Recruții vor beneficia de anumite stimulente.

Românii, chemați la armată. Stagiul militar voluntar se va desfășura pentru o perioadă de patru luni, conform proiectului de lege propus de Ministerul Apărării. În cadrul acestui program se vor putea înscrie atât bărbați cât și femei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Stagiul militar voluntar pentru români

Senatorii şi deputaţii membri ai comisiilor pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Parlamentul României s-au întâlnit la sediul MApN, cu conducerea ministerului. În acest context le-a fost prezentat stadiul îndeplinirii principalelor programe de achiziţii şi priorităţile pentru anul în curs.

Preşedintele Comisiei de apărare de la Camera Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu, a explicat care sunt, în esență prevederile proiectului de lege. Potrivit spuselor sale, pentru stagiul militar voluntar, vor exista și stimulente destinate celor interesați. Membrii comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au avut o întâlnire cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr pe acest subiect.

Deputatul Leoreanu a explicat ce subiecte au fost abordate în cadrul întâlnirii de la Ministerul Apărării. El a precizat că nu a văzut draftul legii legată de stagiul militar voluntar.

„S-a discutat pe trei linii legislative: Legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare; Legea 446, care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar – n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar”, a declarat Laurențiu Leureanu.

Voluntarii vor fi stimulați

Stagiul militar voluntar va dura patru luni, la propunerea Ministerului Apărării. Cei înscriși în program vor primi o serie de beneficii. Deputatul Leureanu a precizat că sumele acordate ar putea merge până la trei salarii medii brute.

„Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care, sigur, acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente (…) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului”, a mai declarat Leoreanu, la Palatul Parlamentului.

Deputatul a mai spus că legea a ajuns pentru avizare la Ministerul de Finanţe, după ce a parcurs „toate celelalte puncte de oprire”.

„Ministerul Apărării şi noi ne-am dori să intre în această sesiune în dezbatere aceste legi ale apărării, aşa cum le-am numit, şi să le putem dezbate, amenda şi aduce într-o formă finală cât mai repede”, a transmis deputatul.

Laurențiu Leureanu

Românii chemați la armată

Stagiul militar propus pentru tineri

Pe lângă proiectele legislative propuse, deputatul Laurențiu Leureanu a mai declarat că Ministerul Apărării trece în revistă rezerviștii apți de serviciu militar.

„În momentul de faţă am înţeles că a început deja luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi, urmează ca după luarea în evidenţă să fie parcursă, în unele judeţe am înţeles că a şi început, chemarea pentru o pregătire de bază de o săptămână-două”, a spus parlamentarul.

Discuțiile de la Ministerul Apărării, pe tema acestui stagiu militar voluntar au fost organizate în contextul declarațiilor șefului Statului Major. Generalul Gheorghiță Vlad a declarat că e nevoie de o lege pentru pregătirea militară a populației. O asemenea reglementare ar fi necesară în contextul în care ar trebui să fim îngrijorați de o posibilă extindere a războiului din Ucraina.

Related posts

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Vremea se răcește considerabil

econtext

Tren de călători în flăcări. Zeci de persoane au fost evacuate

econtext

Scenariul unei baze aeriene ucrainene în România prinde contur. Generalul american Ben Hodges confirmă: „Aş fi 100% în favoarea acestui lucru”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More