21.6 C
București
3 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia a avut un mare obiectiv: intrarea în NATO. Documente desecretizate de SUA

În prezent, între Rusia și NATO nu există legături de colaborare, ci dimpotrivă, multe tensiuni. O serie de documente desecretizate de Statele Unite ale Americii scot la iveală o altă realitate.

Rusia a cerut insistent să intre în NATO. Mai mult, în 1994, Boris Elțîn îi spunea lui Bill Clinton că Federaţia Rusă trebuie să fie prima care intră în Alianță. Acest lucru este reliefat din documentele desecretizate de Statele Unite ale Americii.

Rusia și NATO, legătura care ar fi schimbat cursul istoriei

Fostul președinte al Rusiei a cerut insistent în anul 1994 ca Rusia să intre prima în NATO. Solicitarea a fost lansata în cadrul întâlnirii pe care Elțîn a avut-o cu omologul său american.

Fostul lider rus susținea că țara pe care o conducea în perioada respectivă trebuie să aibă întâietate în ceea ce privește apartenența la Alianța Nord-Atlantică. Acest lucru reiese din documente desecretizate recent de Guvernul SUA.

Rusia

Cele mai importante legături din lume

Datele descretizate au fost făcute publice de National Security Archive de pe lângă Universitatea George Washington. Conform acestora, cei doi lideri au luat parte la un dejun la Novo-Ogarevo, în luna ianuarie 1994.

În timpul întâlnirii respective, Elțîn a spus că legăturile dintre Rusia și SUA „sunt cele mai importante în lume”. Liderul rus făcea referire la stabilitatea și securitatea celor două puteri.

„ Suntem, desigur, de acord cu dumneavoastră în ceea ce privește NATO. Rusia trebuie să fie prima țară care intră în NATO. După aceea pot intra alte țări din Europa Centrală și e Est. Ar trebui să fie un fel de cartel al SUA, Rusia și al europenilor, ca să contribuie la asigurarea și consolidarea securității internațioanle”, ar fi spus Elțîn.

Rusia

Rusia se declara nepregătită pentru a intra în NATO

Conform datelor desecretizate, Elțîn a concluzionat că țara pe care o avea în subordine nu era pregătită pentru a intra în Alianță.

„De fapt Rusia nu este încă pregătită să intre în NATO”, ar fi adăugat liderul rus.

Fostul președinte al Federației Ruse susținea atunci că este importantă posibila reacție a Chinei într-un astfel de context. Omologul său american s-a declarat încântat de această propunere, asigurându-l pe liderul rus că are parte de susținere.

„Lucrăm toți împreună pentru a aduce mai aproape timpul când vom considera că un atac asupra unuia dintre noi este un atac asupra noastră, a tuturor.”, ar fi afirmat Bill Clinton.

Pe de altă parte, Igor Mintusov, fostul consultant personal al primului președinte al Federaţiei Ruse, susține că nu a auzit o astfel de discuție

„Cu noi nu a existat o astfel de discuție. Aceasta este o altă temă, comparativ cu problemele pe care le-am discutat. Nu am auzit nimic de această temă”, a spus Mintusov.

În același timp, fostul ambasador al Federaţiei Ruse în SUA, Vladimir Lukin, nu exclude ca Boris Elțîn să fi avut astfel de intenții.

Related posts

Parlamentarii doctori! Vezi cati dintre alesi detin titlul de doctor si cati urmeaza sa-l primeasca

Asaftei Bogdan

Alertă de război într-o țară europeană. Armata a activat planul special de apărare

econtext

Rusia, cu ochii pe relația Republica Moldova – Occident. Amenințare de la Kremlin

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More