5 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Rusia acuză România. Ţara noastră ar fi fost implicată într-un atac ucrainean cu drone

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că mai multe drone maritime ucrainene au vizat două nave de patrulare ale Flotei Mării Negre a Rusiei. Acesta ar fi al doilea atac în ultimele două săptămâni în apropiere de Peninsula Crimeea. Propaganda rusă acuză România că ar fi fost direct implicată în aceste atacuri.

Rusia acuză România

Ministerul rus al Apărării a transmis marți că a dejucat atacuri ucrainene care au folosit drone maritime asupra navelor sale militare și civile din Marea Neagră. Pe de altă parte, Kievul a negat că ar fi atacat nave civile, fără a se referi însă în mod direct la afirmația privind atacul asupra marinei ruse.

„În timpul nopții, forțele armate ale Ucrainei au făcut o încercare nereușită de a ataca navele de patrulare Serghei Kotov și Vasiliy Bykov ale flotei din Marea Neagră cu trei nave maritime fără pilot”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-o declarație.

Acesta a precizat că cele două nave controlează navigația la 340 km la sud-vest de Sevastopol și vor continua să își îndeplinească sarcinile. Ulterior, în informarea sa zilnică, ministerul a declarat că navele marinei au distrus alte trei drone maritime care vizau nave civile.

„În timpul nopții, regimul de la Kiev a încercat un atac terorist cu trei ambarcațiuni semisubmersibile fără pilot asupra unor nave de transport civile rusești care se îndreptau spre strâmtoarea Bosfor, în partea de sud-vest a Mării Negre”, a precizat ministerul.

Kievul neagă atacurile asupra navelor civile

Oficialul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat pentru Reuters că „fără îndoială, astfel de declarații ale oficialilor ruși sunt fictive și nu conțin nici măcar o fărâmă de adevăr”. El a susținut că „Ucraina nu a atacat, nu atacă și nu va ataca nave civile și nici alte obiecte civile”.

Rusia a declarat că va trata orice navă care părăsește sau intră în porturile ucrainene ca pe o țintă pe care o poate ataca după expirarea, luna trecută, a acordui susținut de ONU care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Kievul a folosit anterior drone pentru a ținti baza navală rusă din Crimeea și podul pe care Rusia l-a construit spre peninsulă. Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, iar Kievul s-a angajat să o recupereze împreună cu alte teritorii confiscate de Moscova de la invazia sa la scară largă de anul trecut.

Ce susține propaganda rusă cu privire la România? Însă, potrivit informațiilor prezentate de Rybar, un influent canal de Telegram administrat de un fost atașat de presă al Ministerului rus al Apărării, se sugerează că dronele folosite în atac ar fi fost lansate din Delta Dunării şi sprijinite de o dronă americană operată de la Câmpia Turzii.

„Acesta este al doilea atac într-o săptămână asupra flotei Mării Negre, în aproximativ aceeași zonă ca cel efectuat asupra navei Serghei Kotov (n.r. pe 25 iulie). În momentul atacului cu drone, la est de coasta Bulgariei, în același loc în care se aflau navele de patrulare, o dronă americană MQ-9A Reaper operată de la baza aeriană Câmpia Turzii, a dirijat dronele, iar în prezent o dronă de supraveghere RQ- 4D Phoenix operează în această zonă.

În plus, cu 12 ore mai devreme, o dronă portugheză Tekever AR5, care este folosită de ucraineni pentru a escorta dronele marine, se afla în zona Insulei Şerpilor. Acest lucru indică faptul că dronele au fost lansate din nou de la gurile Dunării”, susţine Rybar.

Related posts

Prognoza meteo, 28 decembrie 2023. În ce zone vor fi cele mai ridicate temperaturi

econtext

Măsură neobișnuită luată de Lidl. Clienții au rămas uimiți

econtext

Leo de la Strehaia, în stare critică! E internat într-un spital din București!

Cazaban Emilia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More