19.7 C
București
3 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia, acuzată de crime de război. Putin riscă o nouă punere sub acuzare

Rusia ar putea fi acuzată de crime de război de către Curtea Penală Internaţională. Motivul este provocarea de foamete intenționată în Ucraina, în urma invaziei în curs, începută în februarie 2022. De altfel, președintele rus riscă o nouă punere sub acuzare la CPI.

Rusia, acuzată de crime de război

Rusia, acuzată de crime de război! Avocați specializați în drepturile omului, în colaborare cu procurorul general al Ucrainei, sunt în curs de a întocmi un dosar privind crimele de război pentru a fi înaintat Curții Penale Internaționale (CPI).

Acest caz susține că Rusia a indus în mod deliberat foametea în timpul conflictului de 19 luni.

Obiectivul este de a compila cazurile în care invadatorii ruși au folosit înfometarea ca tactică de război. Astfel, se adună dovezi care să permită Curții Penale Internaționale de Justiție să inițieze o urmărire penală revoluționară.

Asta l-ar putea pune sub acuzare încă o dată pe președintele rus Vladimir Putin.

Yousuf Khan, un avocat senior de la firma de avocatură Global Rights Compliance (GRC), a subliniat că procesul de transformare a hranei în armă a avut loc în trei etape

1- Invazia inițială
2 – Asedierea orașelor ucrainene
3- Aprovizionarea cu alimente a fost întreruptă în mod intenționat

Rusia

Evenimentele documentate de CPI

Printre evenimentele documentate se numără incidentul din dimineața zilei de 16 martie 2022, când 20 de civili au fost uciși la Cernihiv.

Acolo, bombele cu fragmentare rusești au explodat în fața unui supermarket din oraș, unde locuitorii ucraineni așteptau la coadă pentru a cumpăra pâine și alimente.

De asemenea, anchetatorii se concentrează pe asediul de la Mariupol. În acest oraș, aprovizionarea cu alimente a fost sistată. Coridoarele de ajutor umanitar au fost fie blocate, fie bombardate, făcând astfel extrem de dificilă sau chiar imposibilă evacuarea civililor disperați și înfometați.

A doua etapă implică distrugerea rezervelor de alimente, apă și surse de energie în timpul conflictului din Ucraina. Acestea sunt considerate „elemente esențiale pentru supraviețuirea populației civile”, a explicat avocatul Khan.

El a subliniat că astfel de atacuri nu sunt „crime cu rezultat, ci crime cu intenție”, deoarece „dacă înlături lucrurile de care civilii au nevoie, cum ar fi infrastructura energetică în timpul iernii, acțiunile tale devin previzibile”.

De exemplu, orașul Mikolaiv din sudul Ucrainei a rămas fără apă potabilă încă de la începutul conflictului. Forțele ruse au capturat stația de pompare care furniza apă. Locuitorii rămași au fost nevoiți să se bazeze pe livrările zilnice de apă cu camionul.

Al treilea element constă în încercările Rusiei de a bloca sau limita exporturile de alimente din Ucraina.

„Ulterior, am observat cum Rusia a atacat facilitățile de depozitare a cerealelor de pe Dunăre și a adoptat o poziție fermă în zona Mării Negre”, a declarat Khan, făcând referire la rapoartele oficiale ucrainene care menționează că între sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august au fost distruse 270.000 de tone de produse alimentare.

Putin ar putea fi acuzat din nou

Când analizăm noile acuzații conform cărora Rusia ar fi încercat să provoace foamete în rândul ucrainenilor, acestea devin și mai semnificative atunci când le contextualizăm în lumina istoriei celor două țări.

În perioada 1932-1933, milioane de oameni au pierit în urma Holodomorului, o foamete forțată organizată de guvernul sovietic sub conducerea lui Iosif Stalin.

Cu toate acestea, aceste acuzații au atras o atenție sporită după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție în 2018 condamnând utilizarea foametei ca instrument de război. Statutul de la Roma a fost revizuit în 2019 pentru a permite aducerea în fața instanței.

„Putin ar putea purta răspunderea pentru că a comis faptele direct, împreună cu alţii şi/sau prin intermediul altora”, a argumentat el, precum şi pentru că nu a exercitat un control adecvat asupra militarilor ruşi sau a altor persoane acuzate de acte criminale specifice.

Related posts

„Zone de securitate fără Hamas”. WSJ: SUA şi Israelul vor să expulzeze combatanţii Hamas şi familiile acestora din Fâşia Gaza

econtext

Un general american îl compară pe Donald Trump cu un mafiot: „Este absolut pregătit să abandoneze Europa”

econtext

NATO, noi sisteme de apărare în coasta Rusiei: Vor acoperi toate lunile din calendar

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More