33.4 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Rusia amenință după ce Biden a cerut României să dea Ucrainei sistem Patriot: „Sunteți descoperiți”

Rusia amenință după ce Biden a cerut României să dea Ucrainei un sistem Patriot: „Sunteți descoperiți”. Țările NATO își concentrează eforturile pe desfășurarea sistemelor lor de apărare aeriană în Ucraina, iar România a promis că va da unul. Dar are destule?

Rusia amenință după ce Biden a cerut României să dea Ucrainei un sistem Patriot: „Sunteți descoperiți”. 

Președintele României, Klaus Iohannis, în urma negocierilor cu președintele american Joe Biden, și-a anunțat disponibilitatea de a transfera un sistem de apărare aeriană Patriot în Ucraina.

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru a obține Patriot în 2017, cel mai mare contract de achiziții al statelor NATO și UE de până acum, primul transport fiind livrat în 2020, potrivit mil.in.ua.

Rusia amenință după ce Biden a cerut României să dea Ucrainei sistem Patriot: „Sunteți descoperiți”
Din cele șapte baterii Patriot PAC-3+, patru sunt destinate Forțelor Aeriene Române. Deși România are o singură baterie în funcțiune, Iohannis a spus că discuțiile au vizat o altă baterie aproape funcțională.

Casa Albă a comunicat că Biden a mulțumit României pentru angajamentul față de securitatea în estul NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre, și a aplaudat investițiile sale în apărare, care depășesc ținta NATO de a cheltui cel puțin 2% din PIB.

După cum s-a raportat anterior, România va produce și rachete interceptoare SkyCeptor pentru sistemul de apărare aeriană Patriot.

Analiștii militari ruși de la canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar susțin că În România sunt doar trei dintre sistemele contractate, dintre care unul s-a blocat în timpul primului antrenament de tragere din 2023 și este în curs de reparare.

Dacă dă un sistem Patriot funcțional Ucrainei, România rămâne descoperită, chiar dacă i se promit alte echipamente de apărare antiaeriană, care nu vor sosi „la timp”.

În aprilie, Germania a transferat în Ucraina al treilea sistem de apărare aeriană Patriot, iar în mai a comandat de urgență livrarea a șase radare TRML-4D de la compania germană HENSOLDT până la sfârșitul anului 2024, care funcționează ca parte a sistemului de apărare aeriană IRIS-T SLM.

Din lipsă de timp de pregătire, sistemele trebuie însoțite de operatori profesioniști
Cel mai recent pachet de ajutor german include sistemul de apărare aeriană Skynex, rachete pentru IRIS-T și 30.000 muniție APDS-T de 35 mm pentru tunul autopropulsat Gepard.

La 6 mai, 70 de militari ucraineni au început pregătirea pentru operarea sistemelor Patriot, antrenament ce va dura 6 săptămâni, în loc de minimum 9 luni.

Instruirea operatorilor pentru MIM-104 Patriot a început în aprilie și în Spania.

În Franța, corporația militaro-industrială Thales a început producția a 400 de rachete din clasa ASTER B1NT, care sunt utilizate în sistemul de apărare aeriană SAMP-T (livrat anterior în Ucraina).

Analiștii militari ruși atrag atenția că Ucraina a trecut la „apărarea strategică”, concentrându-se pe neutralizarea rachetelor și dronelor rusești.

În acest caz, timpul pentru pregătirea completă a operatorilor de apărare aeriană este limitat, ceea ce va forța țările NATO care dau sistemele, inclusiv România, să-și trimită și operatorii profesioniști de apărare aeriană în Ucraina.

Kremlinul a avertizat în repetate rânduri că militarii străini care vor opera în Ucraina indiferent că sunt soldați sau personal tehnic vor deveni ținte legitime.

Related posts

Două cutremure în România în doar 4 ore, localizate la 600 km distanță. Cât de puternice au fost?

econtext

Cea mai rea veste pentru fumători. Va fi stare de șoc la aflarea prețului unui pachet de țigări

econtext

Prognoza meteo, 26 mai. Vreme caldă, cu ploi răzlețe. Temperaturile pe regiuni

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix