23.9 C
București
24 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia anunță încetarea acordului de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Rusia nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a anunţat luni Kremlinul, conform agenţiei Reuters.

Înţelegerea mediată în urmă cu un an de ONU şi Turcia permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sud, după o perioadă de la începutul războiului în care Rusia impusese o blocadă.

Acordul a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Rusia susţinea de mai multă vreme că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire.

„De fapt, acordurile privind Marea Neagră nu mai sunt valabile de astăzi”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Din păcate, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră referitoare la Rusia nu au fost încă implementate, aşa că efectele lor încetează”.

Moscova reclamase de mai multe ori că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină în continuare obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale.

Kremlinul spune că încetarea acordului nu are legătură cu atacul asupra podului din Crimeea
Rusia a formulat o serie de cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate. „Imediat ce partea privind Rusia a acordurile este îndeplinită, partea rusă va reveni la implementarea acordului, imediat”, a afirmat Peskov.

Rusia a acuzat luni Ucraina de atacul asupra podului care leagă Crimeea de teritoriul rus. Conform surselor ruse, pentru atac s-au folosit drone, iar exploziile au ucis doi oameni.

Peskov a susţinut însă că decizia privind acordul nu are legătură cu acest „act terorist”, pe care l-a pus pe seama Ucrainei. „Sunt evenimente absolută fără legătură. Chiar înainte de atac, această poziţie a fost anunţată de preşedintele (Vladimir) Putin”, a spus purtătorul de cuvânt.

Forţele armate ucrainene au sugerat că incidentul ar putea fi o provocare din partea Rusiei, însă presa din Ucraina a citat surse neidentificate potrivit cărora în spatele atacului se află Serviciul de Securitate ucrainean.

Related posts

Când va primi Ucraina alte avioane F16 din Vest? Costă 30.000.000$ și sunt „coșmarul” lui Putin

econtext

Kremlinul și-ar fi luat mâna de pe Grupul Wagner. Țara care ar putea fi sponsorul miliției lui Prigojin

econtext

OFICIAL 500.000 de soldați a pierdut Putin în război. 7.600 tancuri și 27 nave de război, distruse

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix