7.8 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Rusia ar putea face armata obligatorie în Europa. Tot mai multe forțe europene vorbesc de reintroducerea serviciului militar

Din cauza ameninţărilor Rusiei, oficiali ai Apărării din tot mai multe țări din europa, inclusiv România, vorbesc de reintroducerea serviciului militar sub diverse forme, obligatoriu sau voluntar.

„Ar trebui britanicii să se pregătească de război?”. Întrebarea tulburătoare a fost pusă în mod direct de către șeful Statului Major al Armatei, generalul Patrick Sanders, în urmă cu câteva zile. Marea Britanie ar trebui să formeze „o armată de cetățeni” în cazul unui conflict deschis între Alianța Atlantică și Rusia, a sugerat ofițerul de rang înalt în timpul unui discurs la Londra pe 24 ianuarie, potrivit Le Monde, citat de hotnews.ro. Această declarație a unui general în rezervă (se va retrage vara viitoare) stârnește o dezbatere fără precedent într-o țară care a pus capăt recrutării obligatorii în anul 1960.

Rusia ar putea face armata obligatorie în Europa în urma amenitarilor

Regatul Unit ar trebui să urmeze exemplul Suediei și să adopte „pași pregătitori pentru a pune societățile noastre pe picior de război”, a spus Sir Patrick Sanders. O astfel de acțiune este „nu numai de dorit, ci și esențială”, a adăugat el. Suedia tocmai a reintrodus o formă de serviciu militar.

Downing Street a negat că a luat în considerare un astfel de scenariu, numindu-l „ipotetic”. Ministerul britanic al apărării s-a distanțat și el de comentariile generalului, subliniind „mândra tradiție a voluntarilor” a armatei britanice.

În ciuda acestor dezmințiri, remarcile alarmiste ale generalului Sanders au fost reluate de Richard Shirreff, fost adjunct al comandantului șef al NATO, care a considerat că a venit timpul „să ne gândim la inimaginabil” și „să studiem cu atenție serviciul militar obligatoriu, chiar dacă (…) acest lucru este contrar culturii armatei britanice, care în mod tradițional este formată din profesioniști”.

Revenirea la recrutare „nu ar trebui exclusă”, crede și colonelul în retragere Tim Collins, la fel ca Penny Mordaunt, actualul lider al Camerei Comunelor și fostul ministru al apărării, care a susținut pe 30 ianuarie ideea creării unei „forțe de apărare civilă”.

Germania nu exclude serviciul militar

Și ministrul german al apărării, Boris Pistorius, este de părere că, având în vedere situaţia de securitate şi nevoile armatei, Germania trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu. „Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase”, a declarat Boris Pistorius miercuri în cursul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german.

„Nu putem ignora această dezbatere”, a spus el, fără a se angaja în problema serviciului militar. „Fiecare model are nevoie de o majoritate politică şi de o societate care să-l susţină”, a continuat ministrul apărării. În plus, el a reafirmat nevoia de a întări Bundeswehr-ul, armata germană, şi, prin urmare, de a creşte cheltuielile pentru apărare.

Rezervă îmbătrânită în Europa

Pe de altă parte, noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat într-un interviu acordat romania.europalibera.org, că MApN are în vedere introducerea unui servicu militar, dar nu în varianta obligatorie. „Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului.(…) Vă dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri și s-au înscris în acest program 8.000 de tineri. Un sistem similar trebuie să adopte și România. Să ne adresăm celor care doresc să învețe să tragă cu arma, să orienteze într-un mediu dificil, să supraviețuiască într-un mediu dificil, să știe să se protejeze împotriva armelor chimice, să-și facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învățate și achiesate de doritori”, spune generalul.

Gheorghiță Vlad mai susține că măsura este necesară în europa deoarece rezerva de militari a Armatei Române nu arată tocmai bine. „Avem în evidențe un număr de rezerviști, n-aș vrea să intru în detalii tehnice, cum am spus. Cert este că din 2007, când noi am renunțat la armata obligatorie, până acum, au trecut foarte mulți ani. Rezerva noastră a rămas la nivelul anului 2007. Asta înseamnă că acum sunt (oameni-n.red.) undeva în vârstă de 48 de ani. Este foarte îmbătrânită pentru luptă. Imaginați-vă o persoană la 50 de ani, cu un sac de spate, o raniță, cum este cunoscut popular, de 80 de litri în spinare. Undeva la 7-10 kilograme, cu muniția aferentă, cu vesta antiglonț, cu casca de kevlar și cu toate celelalte echipamente… ”, a precizat generalul.

Related posts

Avertizări meteo de ploi torențiale, vânt, vijelii și caniculă. Care sunt județele afectate

econtext

Prognoza meteo, 6 octombrie. Averse torențiale și descărcări electrice. Zonele în care se dezlănțuie natura

econtext

România în Schengen. Karl Nehammer, mesajul care ne strică weekend-ul

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More