33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

Politicenii susțin că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Chiar dacă Moscova se poate lupta acum cu NATO, din cauza efortului pe care îl face în războiul din Ucraina, președintele rus vrea să slăbească și să submineze Alianța din interior, cred analiștii.

Publicația Business Insider trage un semnal de alarmă: „Era de pace și prosperitate relativă de care s-a bucurat Occidentul de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial s-ar putea să se apropie rapid de sfârșit”.

„Războiul nu mai este un concept din trecut”

Se amintește că, în martie, premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că Europa se află într-o epocă „prebelică” și că Rusia nu trebuie să învingă Ucraina pentru securitatea continentului.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut”, a declarat Tusk într-un interviu acordat mai multor instituții media europene. „Este real. De fapt, a început deja acum mai bine de doi ani”, făcând referire la invazia rusă în Ucraina.

Acesta este unul dintre o serie de avertismente din ce în ce mai dure că războiul din Ucraina ar putea fi un preludiu la un conflict mult mai mare.

Documente germane de planificare militară scurse în ianuarie au imaginat Rusia lansând o ofensivă masivă în 2024 pentru a profita de scăderea sprijinului occidental în Ucraina.

Aceste documente, obținute de cotidianul german Bild, prevăd apoi că Rusia își îndreaptă privirile către membrii NATO din Europa de Est, urmărind să își destabilizeze inamicii prin atacuri cibernetice și haos intern în statele baltice Estonia, Lituania și Letonia.

Apoi, Varșovia a estimat că Rusia ar putea ataca NATO în termen de trei ani.

Pe baza Articolului 5 din Tratatul de la Washington, un atac rusesc asupra unui membru NATO ar putea declanșa un război care să implice mai multe state înarmate nuclear.

Dar este neclar cum Putin ar putea să atace NATO. Tot în martie, Putin a negat că ar avea vreun plan de a ataca membrii NATO, descriind astfel de afirmații ca fiind „un nonsens total”. Dar, cu o lună înainte, liderul Rusiei a amenințat Occidentul cu perspectiva unui atac nuclear din cauza sprijinului acordat Ucrainei, după ce omologul său francez Emmanuel Macron sugera că Alianța ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a sprijini lupta acesteia împotriva invaziei rusești.

„Analiștii au declarat pentru Business Insider că Rusia este slăbită de bilanțul războiului din Ucraina și nu se află în poziția de a ataca Alianța. Dar Putin joacă un joc pe termen lung, iar rezultatul războiului din Ucraina și încercarea de lungă durată a Rusiei de a submina și corupe NATO vor fi factori-cheie în decizia de a decide dacă Rusia va ataca sau nu”, notează sursa citată.

Putin pregătește un plan anti-NATO

Putin ar avea chiar și un avantaj-cheie în fața Occidentului, susține Philip Ingram, un fost ofițer al serviciilor de informații militare britanice.

Așadar, Putin poate privi cu zeci de ani în viitor, deoarece este un lider autoritar fără adversari serioși la puterea sa, în timp ce liderii occidentali își fac planuri în cadrul unor cicluri electorale de aproximativ patru ani.

„El nu dorește, în acest moment, o confruntare directă cu NATO”, a spus Ingram. „Dar el gândește într-un mod diferit și planifică într-un mod diferit față de noi, în Occident, și, prin urmare, față de modul în care o fac țările NATO.”

„Așadar, ambiția lui în creștere nu va fi aceea de a ataca NATO și țările NATO anul viitor. Dar el va stabili condițiile pentru a putea face acest lucru”, a declarat Ingram.

Analiști precum Ingram consideră că Putin își dă seama că atacarea NATO acum ar avea un cost vast și punitiv pentru Rusia. În schimb, Putin va căuta să slăbească NATO din interior pentru a crea puncte slabe pe care le poate ataca în viitor, dacă va dori.

Related posts

DEZASTRU NATIONAL: Euro a crescut in ultimele 2 luni si jumatate cat in 3 ani si 4 luni de criza. Vezi ce urmari catastrofale vor fi

Asaftei Bogdan

TOPUL scumpirilor din guvernarea Ponta versus TOPUL scumpirilor din guvernarea Boc. VEZI CARE GUVERN ne-a ars mai mult la preturi

Asaftei Bogdan

Prima țară NATO care trece „linia roșie” a lui Putin. A doborât un radar rusesc cu o dronă

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix