33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia bombardează continuu orașul Harkov pentru a sili locuitorii să se evacueze

Intensificarea atacurilor rusești asupra Harkovului sunt o modalitate de a sili locuitorii să se evacueze, în condițiile în care Rusia nu are în prezent suficiente forțe pentru a avansa astfel încât să cucerească acest oraș, relatează Bloomberg.

Tentativele recente din Rusia de distrugere a infrastructurii energetice indică eforturi coordonate de a crea condiții care să facă Harkovul nelocuibil, a scris marți Bloomberg, citând oficiali ucraineni și occidentali.

Oficialii occidentali apreciază că Rusia nu are capacitatea de a lansa un nou atac asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei fără o refacere majoră a efectivelor.

„Pagubele sunt extinse, iar atacurile atât de necruțătoare, încât autoritățile locale se vor chinui să restabilească capacitatea înainte ca frigul să se instaleze iarna viitoare”, scrie Bloomberg

Publicația notează că Rusia a încercat recent să răspândească informații false cu privire la evacuarea locuitorilor din Harkov din pricina riscului ca orașul să fie înconjurat pentru a stârni panică.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a declarat că „aproape toată” producția locală de electricitate a fost distrusă de bombardamentele rusești, motiv pentru care „iarna va fi o provocare pentru noi”.

Potrivit surselor agenției, administrația președintelui american Joe Biden a discutat despre cum să ajute sectorul energetic al Harkovului.

În același timp, nici oficialii ucraineni, nici cei occidentali nu cred că forțele Kremlinului vor putea captura orașul în perioada următoare. Responsabili din preajma președintelui ucrainean Volodimir Zelenski apreciază că Rusia nu are suficiente resurse pentru a lansa o ofensivă majoră, motiv pentru care încearcă să inducă panica printre locuitorii orașului.

Rusia își propune să mobilizeze cel puțin 250.000 de ruși în 2024. Potrivit oficialilor occidentali, obiectivul președintelui rus Vladimir Putin rămâne ocuparea Ucrainei în întregime.

Rusia a bombardat în mod intens Harkovul în ultimele săptămâni, vizând în principal infrastructura energetică, dar ucigând și civili cu ajutorul rachetelor, al bombelor cu planare și al dronelor.

De pildă, pe 11 aprilie, două termocentrale și o stație de transformare din regiunea Harkov au devenit nefuncționale în urma bombardamentului rusesc. Una dintre aceste centrale termice alimenta cu electricitate acest oraș, care are probleme și cu alimentarea cu apă și transportul public.

În martie, autoritățile locale au dispus evacuarea forțată a familiilor cu copii din 18 așezări ale comunităților Velikoburluțka și Vilhuvațka din regiunea Harkov. Acum este planificată evacuarea forțată a familiilor cu copii din 47 de așezări de lângă granița cu Rusia.

Zelenski nu exclude o ofensivă rusă pe scară largă asupra Harkovului, așa cum a avut loc la începutul invaziei pe scară largă din 2022, dar spune că Ucraina este pregătită să o oprească.

Sunt necesari peste 10 miliarde de dolari pentru a reconstrui tot ceea ce forțele rusești au deteriorat sau distrus la Harkov, explica primarul Ihor Terehov la începutul lunii aprilie.

Acesta declara la acea vreme pentru Economist că Rusia urmărește să facă orașul nelocuibil pentru civili, dar că Harkovul se afla într-o situație mult mai gravă la începutul războiului, când mai rămaseseră doar 300.000 de locuitori.

Forțele rusești nu au reușit să cucerească Harkovul în primele săptămâni ale invaziei la scară largă, în ciuda faptului că orașul se află la mai puțin de 30 de kilometri de granița rusă.

La sfârșitul lunii martie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că o nouă ofensivă rusă majoră ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai sau în iunie.

Financial Times a relatat apoi, la 13 aprilie, că Rusia ar putea plănui să atace Harkov ca parte a unei ofensive mai ample.

Zelenski a dat asigurări că „Harkovul este protejat”, în timp ce serviciile de informații militare ucrainene au anunțat la începutul lunii că știrile despre un potențial atac asupra Harkovului „fac parte dintr-o operațiune psihologică rusă”, adăugând că nu există semne că Moscova ar pregăti noi formațiuni de atac pentru a desfășura o ofensivă terestră.

Poate Rusia lansa un atac asupra Harkovului?

Chiar dacă fluxul de ajutor către Ucraina s-a oprit, „un atac de succes asupra Harkovului ar fi o acțiune majoră pentru Rusia, dar nu una complet exclusă”, a apreciat Jacob Parakilas, cercetător la centrul de reflecție RAND, citat de Newsweek.

Având în vedere de apropierea de granița cu Rusia, un „atac lent și istovitor” ar putea însemna că Moscova poate fi capabilă să preia controlul orașului în câteva „luni”, a spus el.

Poziția sa aproape de teritoriul rus oferă Moscovei instrumentele pentru a-și poziționa și susține mai bine forțele de atac, a adăugat Parakilas. De asemenea, în mod crucial, arsenalul Ucrainei este acum mult mai gol decât anul trecut, a spus el.

„În cazul unei ofensive, forțele de apărare ucrainene vor putea apăra Harkovul fără asistența militară a SUA? Putem!” s-a arătat convins colonelul Andri Zadubinni, ofițer de presă al grupării de trupe ucrainene Hortiția, care operează în nord-estul Ucrainei.

„Dar va fi cu prețul a zeci de mii de vieți ale soldaților ucraineni”, fiecare luptând pentru a reține o armată rusă cu mai multe echipamente și mai multe trupe, a declarat el pentru Newsweek .

„Fără ajutorul american, vom avea dificultăți. Dar nu avem de ales. Trebuie să rezistam până la moarte”, a spus Zadubinni

Kremlinul ar putea avea inițiativa pe câmpul de luptă, dar încă se chinuie să efectueze tactici eficiente de arme combinate, în timp ce își aruncă soldații în atacuri cu victime însemnate, a adăugat Parakilas.

„Armata rusă își poate permite să suporte mai multe pierderi pentru mai mult timp decât ucrainenii”, a spus el. Armata ucraineană a avut probleme să-și reînnoiască rândurile – la începutul acestei luni, Zelenski a fost de acord să micșoreze vârsta de recrutare la 25 de ani, de la 27 de ani.

Pe de altă parte „Rusia se pregătește să mobilizeze încă 300.000 de militari la 1 iunie”, a avertizat Zelenski. La rândul lui, șeful Comandamentului European al SUA, generalul Christopher Cavoli, le-a spus senatorilor americani săptămâna trecută că armata Rusiei este cu 15% mai mare decât în ​​februarie 2022.

Nu este o certitudine Moscova va acorda prioritate Harkovului, luând resurse din regiunea Donețk, unde se dau lupte aprige, iar experții occidentali sunt sceptici că Moscova ar putea menține ritmul operațiunilor sale în est, în timp ce ar încerca să avanseze concomitent spre nord, lângă Harkov.

„Principalele eforturi ale ucigașilor ruși sunt concentrate în Donbas. Cu toate acestea, nu putem exclude nicio opțiune”, a spus Zadubinni..

Regiunea Harkov este „foarte importantă”, a spus Zelenski în timpul unei vizite în nord-estul Ucrainei, săptămâna trecută. „Trebuie să fim pregătiți. Și rușii trebuie să vadă că suntem pregătiți să ne apărăm. Oamenii noștri trebuie să înțeleagă că Ucraina este pregătită în cazul în care inamicul încearcă să atace”.

Related posts

„Slujitorii lui Putin”: Viktor Orban și Robert Fico, întâmpinați cu huiduieli la Praga / Reuniune tensionată a Grupului de la Visegrad în Cehia

econtext

„Luptele sunt dure, dar armata noastră este în mișcare”. Zelenski despre situația contraofensivei

econtext

Cat valoreaza aurul si argintul din subsolul Romaniei

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix