23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia bombardează Ucraina cu rachete pe care Kievul le-a predat Moscovei în anii ’90

O investigație jurnalistică ar fi scos la iveală unele dovezi potrivit cărora Rusia atacă Ucraina chiar și cu armele care au aparținut cândva Kievului.

În urma unei investigații jurnalistice, realizată de Skhemy (un proiect al Radio Europa Liberă) au apărut dovezi că Rusia atacă Ucraina folosind rachete de croazieră Kh-55, care au fost predate oficial de Kiev Moscovei în cadrul unui acord încheiat între Cabinetul de Miniștri și guvernul rus în 1999, în schimbul achitării datoriilor pentru gazul rusesc.

Astfel, jurnaliștii au intrat în posesia acordului Moscova – Kiev și o listă cu numere de serie ale rachetelor cedate de ucraineni Rusiei și le-au comparat cu numerele de Kh-55 pe care armata rusă a început să le folosească împotriva Ucrainei în timpul invaziei la scară largă.

„Skhemy a dezvăluit că cel puțin o duzină de rachete din listă au fost folosite de Federația Rusă pentru a ataca orașele ucrainene – unele dintre ele au fost doborâte de forțele de apărare aeriană ucrainene, iar altele au lovit clădiri rezidențiale”, scriu cei de la Ukrainska Pravda.

Au dat rachete pentru gazul rusesc

Potrivit acestui document, Kievul a oferit Moscovei opt bombardiere grele Tu-160 și trei Tu-95MS, precum și 575 de rachete de croazieră Kh-55. În schimb, Rusia a compensat valoarea acestor echipamente cu datoria Ucrainei pentru gazul rusesc în valoare de aproximativ 7,449 milioane de dolari. Aceasta este valoarea determinată a echipamentelor transferate.

Împreună cu acordul, jurnaliștii au primit o listă cu toate numerele de serie ale rachetelor transferate și le-au comparat cu cele ale rachetelor Kh-55 pe care Rusia le-a tras asupra Ucrainei după începerea invaziei sale la scară largă în 2022.

Așadar, trei astfel de rachete, pe care apărarea antiaeriană ucraineană le-a doborât în ianuarie, mai și aprilie 2023 ăn Kiev și în regiunea capitalei Ucrainei, se află pe lista rachetelor transferate Moscovei în 1999.

În total, jurnaliștii au găsit numerele de serie a mai mult de zece rachete care au fost transferate anterior Rusiei, pentru a fi lansate pe teritoriul Ucrainei 23 de ani mai târziu.

Unele dintre aceste rachete doborâte sunt acum depozitate la Institutul de Cercetare Științifică de Expertiză Criminalistică din Kiev.

Related posts

Ucraina e doar începutul. Vladimir Putin: Rusia are „sarcina de a construi o nouă lume”

econtext

Răsturnare de situație în cazul lui Prigojin! Anunțul făcut chiar acum de americani: Nu există niciun indiciu

econtext

Casa Albă: Noua armă a Rusiei, o amenințare pentru securitatea SUA

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix