9.4 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
Recomandate

Rusia, gata de un nou război? A început să instaleze rachete Bastion lângă Japonia

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a desfăşurat sisteme antirachetă mobile Bastion pe una din insulele Kurile, lanţ de insule poziţionate strategic între Japonia şi peninsula rusă Kamceatka, relatează marţi agenţia Reuters.

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte „teritoriile sale nordice”, a împiedicat Tokyo şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial.

Rachete Bastion

Sistemele Bastion, dotate cu rachete cu o rază de până la 500 kilometri, au fost desfăşurate pe insula Paramuşir, a precizat ministerul rus.

„Militarii din Flota Pacificului vor monitoriza nonstop zona adiacentă”, se arată într-un comunicat de luni al ministerului.

Potrivit acestuia, pe insulă a fost instalată o tabără militară cu toate facilităţile necesare pentru a funcţiona pe tot parcursul anului.

Desfăşurarea are loc la un an după ce Rusia a instalat sistemele Bastion pe insula Matua din zona centrală a Kurilelor, se mai menţionează în comunicat.

Japonia, în alertă

Şeful secretariatului guvernamental nipon, Hirokazu Matsuno, a asigurat la o conferinţă de presă marţi că guvernul japonez va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă, notând că aceasta s-a intensificat în regiunile din Extremul Orient, în paralel cu invazia rusă din Ucraina, pe care Rusia o denumeşte „operaţiune specială”.

Related posts

Iarnă-n toată regula în Martie! A nins ca-n povești în multe zone ale țării!

Cazaban Emilia

Vizitiă oficială în Bulgaria pentru Iohannis, în plin scandal mediatic! „Parteneriatul Strategic este rezultatul interesului reciproc”

Nemeșan Iulian

S-a aflat cine i-a prescris Simonei Halep substanța cu care a fost găsită dopată!

Cazaban Emilia

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More