1.4 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia ia în considerare o posibilă degradare a relațiilor cu Occidentul

Rusia ia în considerare o posibilă degradare a relațiilor cu Occidentul din cauza implicării mai profunde a Statelor Unite și a aliaților lor în războiul din Ucraina, dar nu a fost luată încă nicio decizie, a declarat joi Kremlinul.

O degradare a relațiilor – sau chiar ruperea acestora – ar ilustra gravitatea confruntării dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina, după o escaladare a tensiunilor legate de război în ultimele luni.

Chiar și în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, când se crede că Războiul Rece s-a apropiat cel mai mult de un război nuclear, Rusia nu a întrerupt relațiile cu Statele Unite, deși Moscova a întrerupt legăturile cu Israelul din cauza războiului din Orientul Mijlociu din 1967.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat pentru ziarul Izvestia că ambasadorii au îndeplinit o funcție dificilă, dar importantă, care a permis funcționarea unui canal de comunicare în vremuri tulburi.

Dar Ryabkov a mai spus că se studiază o posibilă reducere a legăturilor cu Occidentul.

Întrebat despre posibilitatea unei astfel de măsuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, având în vedere abordarea actuală a Occidentului față de Rusia, aceasta este una dintre mai multe opțiuni luate în considerare, deși nu a fost luată încă nicio decizie.

„Problema coborârii nivelului relațiilor diplomatice este o practică standard pentru statele care se confruntă cu manifestări neprietenoase sau ostile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Din cauza implicării tot mai mari a Occidentului în conflictul privind Ucraina, Federația Rusă nu poate decât să ia în considerare diverse opțiuni de răspuns la o astfel de intervenție ostilă a Occidentului în criza ucraineană”, mai susțin reprezentanți statului rus de la Kremlin

Președintele Vladimir Putin, care a ordonat intrarea a mii de trupe în Ucraina în 2022, prezintă războiul ca parte a unei lupte mai ample cu SUA, despre care spune că a ignorat interesele Moscovei după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 și apoi a complotat pentru a diviza Rusia și a pune mâna pe resursele sale naturale.

Occidentul și Ucraina au catalogat războiul drept o acaparare de terenuri în stil imperial. Liderii occidentali, care neagă că doresc să distrugă Rusia, spun că dacă Putin câștigă războiul, atunci autocrațiile din întreaga lume vor fi încurajate.

Odată cu victoria Rusiei în cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial, criza ucraineană a escaladat în ultimele luni.

După ce Statele Unite au permis Ucrainei să lovească Rusia cu unele arme americane, Kremlinul a trimis semnale că vede acest lucru ca pe o escaladare gravă.

Related posts

Stare de urgență într-un oraș din Rusia. O dronă a lovit un bloc de locuințe

econtext

Război în Israel. Eșecul serviciilor secrete explicat în cinci pași

econtext

Ucraina are nevoie de 25 de sisteme antiaeriene Patriot. Ce țări le au dar nu le dau?

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More