33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia, în pragul unui război civil. Prigojin a pornit o revoltă. Mercenarii Wagner s-ar îndrepta către Moscova

La un an și jumătate de la invazia în Ucraina, Rusia este în pragul unui război civil. Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, și-a trimis trupele în Rusia cu scopul declarat de a schimba conducerea Ministerului rus al Apărării.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 13:40

UE „monitoriează situaţia îndeaproape”, este în contact cu partenerii G7

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat sâmbătă că „monitorizează îndeaproape” situaţia din Rusia şi că este în legătură cu liderii europeni şi partenerii G7, în contextul în care liderul grupului de mercenari Wagner a declanşat o revoltă armată împotriva armatei ruse, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Este în mod clar vorba despre o problemă internă a Rusiei. Susţinerea noastră pentru Ucraina şi (preşedintele său) este de neclintit”, a postat responsabilul european pe Twitter.

UPDATE 13:20

Prigojin: „Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui” 

Vladimir Putin „se înşală profund” atunci când îi acuză pe combatanţii grupului Wagner de „trădare”, a declarat sâmbătă Evgheni Prigojin, adăugând că trupele sale nu intenţionează să se predea, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„În ceea ce priveşte ‘trădarea de ţară’, preşedintele s-a înşelat profund. Suntem patrioţi”, a afirmat Prigojin într-o înregistrare audio dată publicităţii după discursul televizat al lui Putin de sâmbătă dimineaţă.

„Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui, a serviciilor de securitate sau a oricui altcineva”, a adăugat el. Este pentru prima dată când Evgheni Prigojin în vizează direct într-o declaraţie publică pe liderul de la Kremlin, potrivit AFP.

UPDATE 13:01

NATO „monitorizează situaţia” din Rusia

NATO „monitorizează situaţia” din Rusia, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Alianţiei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit Reuters, care a obţinut această declaraţie prin e-mail, Oana Lungescu nu a făcut precizări suplimentare.

La rândul ei, premierul estonian Kaja Kallas a anunţat sâmbătă că Estonia a întărit securitatea la frontiere şi i-a îndemnat pe cetăţeni să nu călătorească în nicio regiune a Rusiei vecine, relatează Reuters.

„Pot să asigur că nu există o ameninţare directă pentru ţara noastră”, a postat Kallas pe Twitter.

În acelaşi timp, Ministerul de Externe din Germania le-a recomandat cetăţenilor săi să evite oraşul Rostov-pe-Don şi zona înconjurătoare, precum şi centrul oraşului Moscova, până la noi informaţii, din cauza evenimentelor în desfăşurare în Rusia.

„La Moscova, facilităţile statului, în special militare, trebuie evitate. Centrul oraşului trebuie de asemenea evitat până la noi informaţii. Instrucţiunile autorităţilor ruse de securitate trebuie urmate cu orice cost”, mai precizează sursa citată.

UPDATE 12:35

Armata desfăşoară acţiuni de „luptă” în regiunea Voronej

Armata rusă desfăşoară sâmbătă operaţiuni de „luptă” în regiunea Voronej, frontalieră cu Ucraina şi situată la circa 600 km sud de Moscova, au anunţat autorităţile locale, în plină revoltă armată a grupului de mercenari Wagner, relatează AFP, citat de Agerpres.

„În cadrul operaţiunii antiteroriste pe teritoriul regiunii Voronej, forţele armate ale Federaţiei Ruse întreprind acţiuni operaţionale şi de luptă necesare”, a postat pe Twitter guvernatorul regional, Aleksandr Gussev.

Voronej se află aproximativ la jumătatea drumului între Moscova şi oraşul Rostov-pe-Don, unde Wagner a revendicat ocuparea instalaţiilor militare sâmbătă dimineaţă.

UPDATE 12:20

Responsabilii ocupaţiei ruse în Ucraina îşi exprimă susţinerea faţă de Putin

Responsabilii ocupaţiei ruse în regiunile ucrainene a cărei anexare este revendicată de Moscova şi-au exprimat sâmbătă susţinerea faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu o revoltă armată a grupului de mercenari Wagner, relatează AFP, citat de Agerpres.

Liderii instalaţi de Rusia în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson au declarat, în comunicate separate publicate pe Telegram, că regiunile respective sunt „cu preşedintele”.

UPDATE 12:05

Wagner se află în drum către Moscova, afirmă spionajul militar britanic

Trupe Wagner se îndreaptă către nord, în regiunea Voronej, probabil către Moscova, potrivit serviciilor militare britanice de informaţii, relatează AFP şi BBC News.

O sursă din cadrul serviciilor ruse de securitate (FSB) declara anterior Reuters că gruparea paramilitară rusă Wagner a preluat controlul unor instalaţii militare din Voronej – care se află la jumătatea drumului dintre Rostov-pe-Don şi Moscova.

Ministerul britanic al Apărării susţine că Wagner ”aproape sigur” a ocupat instalaţii militare în Rostov-pe-Don, relatează BBC News.

În această notă, ministerul cataloghează această rebeliune drept ”cea mai semnificativă provocare a statului rus din ultima vreme”.

Londra apreciază că acest conflict escaladează într-o ”confruntare militară totală”.

Forţe ale grupării Wagner au ”traversat din Ucraina ocupată în Rusia prin cel puţin două locuri”, potrivit spionajului militar britanic.

Unele servicii ruse de securitate ”probabil au rămas pasive” faţă de rebeliunea Wagner, potrivit Guvernului britanic.

”În următoarele ore, loialitatea forţelor ruse de securitate şi mai ales a Gărzii Naţionale ruse va fi cheia modului în care se desfăşoară criza”, mai estimează spionajul militar britanic.

UPDATE 11:55

Putin a discutat la telefon cu Lukaşenko despre situaţia din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu o revoltă a grupului paramilitar Wagner, a discutat la telefon cu omologul său belarus care este şi principalul său aliat Aleksandr Lukaşenko, a relatat sâmbătă agenţia de presă belarusă Belta, relatează AFP şi Reuters.

Este primul contact internaţional pe care îl are Vladimir Putin de la declanşarea acestei revolte, vineri seară, de către liderul Wagner, Evgheni Prigojin.

„Preşedintele rus i-a telefonat în această dimineaţă preşedintelui belarus” pentru a-l informa „despre situaţia din Rusia”, a relatat Belta citând serviciul de presă al lui Lukaşenko.

UPDATE 11:49

Franţa şi Germania monitorizează situaţia îndeaproape

Franţa şi Germania urmăresc îndeaproape situaţia din Rusia, unde liderul grupului de mercenari Wagner a declanşat o revoltă împotriva armatei, au anunţat sâmbătă Palatul Elysee şi guvernul de la Berlin, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Preşedintele urmăreşte situaţia îndeaproape. Rămânem concentraţi pe susţinerea Ucrainei”, a precizat preşedinţia franceză.

„Guvernul urmăreşte cu atenţie evenimentele din Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german pentru AFP.

UPDATE 11:22

Reacția Comisiei Europene la evenimentele din Rusia

„Aceasta este o afacere internă a Rusiei. Monitorizăm situația”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene.

UPDATE 11:00

Autorităţile ruse percheziţionează sediul Wagner din Sankt Petersburg

Autorităţile ruse au efectuat o percheziţie la sediul grupării paramilitare ruse Wagner din Sankt Petersburg, potrivit publicaţiei ruse Fontanka, relatează BBC Monitoring, un serviciu BBC.

”Forţele de ordine au intrat în Centrul Wagner PMV de la Sankt Petersburg, pe strada Zolnaia”, potrivit Fontanka.

Două autobuze cu poliţişti antirevoltă şi membri ai Gărzii Naţionale ruse au sosit la sediu şi au intrat împreună cu persoane în civil, conform News.ro.

Fontanka anunţă această percheziţie pe Telegram.

Potrivit publicaţiei, ”persoane mascate şi (înarmate) cu puşti automate” au fost desfăşurate în apropiere de Podul Bloagoveşcenski, unde se află un hotel şi un restaurant cu legături cu şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin.

UPDATE 10:21

Prima reacție a lui Putin la revolta pornită de Prigojin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă, în cadrul unui discurs televizat, că ţara se confruntă cu o trădare şi a spus că „suntem înjunghiaţi în spate”. Şeful statului rus a spus că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător.

El a făcut apel la combatanţii Wagner să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin a mai spus că va face tot ce e este necesar pentru a apăra Rusia.

UPDATE 10:08

Grupul Wagner controlează instalaţiile militare de la Voronej (sursă rusă)

O sursă rusă din domeniul securităţii a declarat sâmbătă că grupul de mercenari Wagner a preluat controlul tuturor instalaţiilor militare din oraşul Voronej, aflat la circa 500 km sud de Moscova, relatează Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE 9:44

„Totul este abia la început în Rusia”, afirmă un consilier al lui Zelenski

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a descris sâmbătă acţiunile liderului grupului de mercenari Wagner drept o „operaţiune antiteroristă” şi a spus că „totul este abia la început în Rusia”, relatează Reuters, citat de Agerpres.

„Scindarea dintre elite este prea evidentă. Să se pună de acord şi să pretindă că totul s-a rezolvat nu va merge”, a postat pe Twitter Mihailo Podoliak.

„Cineva trebuie neapărat să piardă: ori Prigojin… ori colectivul ‘anti-Prigojin’ „, a adăugat el, încheind mesajul cu cuvintele: „Totul este abia la început în Rusia”.

UPDATE 9:35

Ministerul rus al Apărării îi îndeamnă pe combatanţii Wagner să-l abandoneze pe Prigojin

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-o declaraţie adresată sâmbătă combatanţilor grupului Wagner că au fost „înşelaţi şi atraşi într-o aventură criminală” de către liderul lor Evgheni Prigojin, relatează Agerpres.

În declaraţia postată pe Telegram, ministerul îi îndeamnă pe combatanţii Wagner să-i contacteze pe reprezentanţii săi şi pe cei ai autorităţilor de impunere a legii şi a promis să le garanteze securitatea.

Kremlinul a transmis anterior că președintele Vladimir Putin primește actualizări regulate cu privire la tensiunile care se desfășoară între grupul de mercenari Wagner și Ministerul Apărării.

„Serviciile de securitate, agențiile de aplicare a legii, și anume ministerul apărării, FSB, Ministerul de Interne, și Garda Națională. raportează constant președintelui, non-stop”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în comentariile transmise de agențiile de presă ruse.

UPDATE 9:20

Prigojin le cere șefilor militari să vină la Rostov

Evgheni Prigojin a cerut într-o înregistrare video ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov-pe-Don.

„Am ajuns aici, vrem să-l primim pe șeful statului major și pe Shoigu”, a spus Prigojin.

„Dacă nu vin, vom fi aici, vom bloca orașul Rostov și ne vom îndrepta spre Moscova”, a mai spus el.

UPDATE 9:15

Comitetul antiterorist rus declară o operaţiune antiteroristă la Moscova şi regiunea capitalei

Comitetul antiterorist rus a anunţat că instituie alertă antiteroristă în Moscova şi în regiunea înconjurătoare după revolta grupului de mercenari Wagner, a anunţat agenţia de ştiri rusă Ria, preluată de Reuters.

UPDATE 8:56

Putin va avea în curând o apariţie la televiziunea rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin va susţine în curând un discurs televizat, informează agenţia rusă TASS, preluată de Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

UPDATE 8:11

Prigojin spune că se află la cartierul general al armatei din Rostov şi controlează site-urile militare

Liderul grupării paramilitare Wagner a afirmat că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa” (04:30 GMT), a declarat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram. ”Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, a adăugat el, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său.

UPDATE 7:28

Prigojin afirmă că unităţile sale au fost atacate de un elicopter, pe o autostradă

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat, sâmbătă, că unităţile sale au fost atacate de un elicopter, pe o autostradă, şi a ameninţat că ”va distruge totul” în drum, scrie CNN, citat de news.ro

Nu se ştie cu exactitate unde se aflau trupele lui Prigojin.

„Una dintre trupele de asalt a fost atacată de elicoptere. Unităţile Wagner sunt intacte, elicopterul este distrus şi arde în pădure”, a afirmat Prigojin, într-un mesaj audio postat pe canalul său de Telegram, adăugând: ”O vom lua ca o ameninţare şi vom distruge totul în jurul nostru”.

CNN a precizat că nu poate verifica aceste afirmaţii şi imaginile video.

Prigojin a mai spus că unităţile sale sunt ”gata să moară”.

„Pentru că murim pentru poporul rus, care trebuie eliberat de aceşti oameni care atacă populaţia civilă, pe care tocmai au atacat-o din elicoptere, la Rostov”, a susţinut el.

UPDATE 7:20

Autostrada M-4 a fost închisă circulaţiei la 400 km sud de Moscova

Guvernatorul regiunii Lipeţk din centrul Rusiei a anunţat sâmbătă că autostrada M-4, care leagă Moscova de regiunile sudice, a fost închisă circulaţiei la graniţa cu regiunea Voronej, la aproximativ 400 km sud de Moscova, transmite Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE 7:17

FSB face apel la grupul Wagner să nu facă ”o greşeală ireparabilă” şi să-l aresteze pe Prigojin

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ”să nu facă o greşeală ireparabilă” şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, şeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării, relatează EFE, citat de Agerpres.

„Facem apel la luptătorii armatei private să nu facă o greşeală ireparabilă, să înceteze orice acţiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia”, se arată într-un comentariu al FSB, citat de Interfax.

Potrivit comunicatului, ”declaraţiile şi acţiunile lui Prigojin sunt de fapt un apel la declanşarea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei şi reprezintă o lovitură în spate pentru militarii ruşi care luptă împotriva forţelor pro-fasciste ucrainene”.

„Toate informaţiile răspândite pe reţelele de socializare în numele lui Evgheni Prigojin despre presupusul bombardament asupra unităţilor din spatele Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare informative”, adaugă FSB.

Serviciul a precizat că ”direcţia de investigaţii (…) a deschis un dosar penal legitim şi bine fundamentat împotriva lui Prigojin” pentru ”organizarea unei rebeliuni armate”, o infracţiune ce se pedepseşte de la 12 la 20 de ani de închisoare.

UPDATE 7:09

Mesajul primarului din Moscova

Serghei Sobyanin, primarul din Moscova, a scris pe Telegram: ”În legătură cu informaţii care apar, la Moscova sunt luate măsuri anti-teroriste care au scopul de a întări măsurile de securitate”, potrivit BBC.

„Au fost introduse controale rutiere suplimentare. Este posibil să fie limitate evenimentele publice. Vă rog să luaţi în considerare aceste măsuri, luate cu înţelegere”, a afirmat el.

UPDATE 6:25

Guvernatorul regional din Rostov le cere locuitorilor să rămână în case.

Guvernatorul regiunii Rostov din Rusia – care se învecinează cu Ucraina – le-a cerut locuitorilor să rămână în case. Vehicule militare ruseşti au fost văzute pe străzile din Rostov pe Don, dar şi la Moscova, unde măsurile de securitate au fost sporite, după ce şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut că trupele sale au intrat în Rusia, potrivit BBC.

Vasili Golubev a scris pe Telegram: ”Situaţia actuală necesită concentrare maximă a forţelor pentru a menţine ordinea”.

”Agenţiile de aplicare a legii fac tot ce este necesar pentru a asigura siguranţa locuitorilor din zonă. Cer tuturor să rămână calmi şi să nu iasă din casă dacă nu este nevoie”, a afirmat el.

Mercenarii Wagner însoțiți de tancuri și blindate ușoare au ocupat sediul minsterului Apărării din orașul Rostov, dar și sediul poliției și primăria, printre altele.

În acest timp la Moscova, Prigojin a fost declarat agent străin și pus sub acuzare pentru „rebeliune armată”.

Kremlinul a anunțat că președintele Vladimir Putin a fost informat despre situația care se desfășoară în sud-estul Rusiei și mai multe unități speciale au fost puse în alertă. Până acum, nu au avut loc ciocniri masive între militanții Wagner și armata rusă, dar s-au înregistrat schimburi de focuri de armă. În acest timp, Kievul și aliații săi urmăresc îndeaproape desfășurarea de forțe din Rusia.

Aceste imagini au fost filmate pe străzile din orașul rusesc Rostov, acolo unde sunt informații că mercenarii Wagner s-ar fi ciocnit cu unități ale Ministerului rus de Interne. Mai multe coloane de blindate au fost filmate în drum spre Rostov și de acolo către Moscova. În zonă au ajuns și unități ale armatei ruse, iar cerul e survolat de elicoptere rusești de atac.

Așa-zisul conflict dintre unitățile Wagner și ministerul rus al Apărării a izbucnit după ce armată ar fi bombardat, la ordinele ministrului Șoigu, o bază Wagner aflată în spatele frontului, în Ucraina.

Potrivit mercenarilor lui Prigojin, atacul ar fi fost lansat de unități ale armatei ruse. La scurt timp de la apariția imaginilor, liderul Wagner – Evgheni Prigojin – a anunțat că în spatele atacului ar fi ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și șeful statului major al armatei ruse, Gherasimov.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: „Ministrul Apărării a venit în Rostov special ca să conducă o operațiune împotriva grupării Wagner. A folosit artileria și piloți de elicoptere într-un mod stupid, ca să ne distrugă.”

Prigojin a anunțat apoi că va lua, de la sine putere, măsuri împotriva lor.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: „Consiliul Comandanților grupării Wagner a decis: răul adus de conducerea militară asupra țării trebuie oprit. (Ei) nu țin cont de viețile soldaților. Au uitat ce înseamnă „justiție”, o vom aduce înapoi. Cei care i-au distrus azi pe oamenii noștri, care au distrus zeci de mii de vieți ale unor soldați ruși, vor fi pedepsiți”.

Prigojin a punctat apoi că toți cei care se vor pune în calea mercenarilor săi vor fi considerați inamici. Inclusiv membrii armatei ruse.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: „Cer ca nimeni să nu opună rezistență. Pe toți cei care vor încerca să reziste, îi vom considera un pericol și îi vom distruge imediat, inclusiv orice punct de control din drumul nostru. Și orice aviație pe care o vom vedea deasupra noastră.”

Peste noapte, Prigojin a lansat noi acuzații la adresa conducătorilor militari ruși, pe care îi consideră vinovați de eșecul invaziei din Ucraina. I-a numit „criminali” și „trădători” pe Gherasimov și pe Șoigu, a amenințat că-l va executa pe ministrul Apărării în Piața Roșie și a făcut apel la patrioții ruși să iasă înarmați în stradă.

În replică, serviciul rus de informații, FSB, a anunțat că l-a pus pe Prigojin pe lista agenților străini și a cerut unităților Wagner să nu ia în serios mesajele acestuia și să-l aresteze cu prima ocazie. Iar câțiva generali ruși au înregistrat în miez de noapte mesaje în care făceau apel la militanții Wagner să nu dea curs ordinelor lui Prigojin.

Cu câteva ore înainte ca situația să explodeze, Evgheni Prigojin declara într-un interviu că invazia Ucrainei nu a fost justificată și că războiul a fost dorit de o mână de oameni – generali și oligarhi -, pentru propriile interese.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: „Războiul era necesar pentru ca o mână de ticăloși să triumfe și să se auto-promoveze, să arate ce armată puternică avem și pentru ca Șoigu să primească gradul de mareșal. Oligarhii aveau nevoie de război. Era cerut de clanul care conduce, cu adevărat, Rusia. Acest clan de oligarhi care obține tot ce dorește.”

Pe de altă parte, Prigojin s-a ferit să rostească numele președintelui Vladimir Putin, laolaltă cu cei pe care îi acuză de trădare.

Related posts

Amenințare economică globală! Șeful Băncii Mondiale, avertisment în urma conflictului din Israel

econtext

Rusia bombardează Ucraina cu rachete pe care Kievul le-a predat Moscovei în anii ’90

econtext

Cea mai tare dronă a SUA de 150.000.000$ ar urma să supravegheze flota Rusiei din Marea Neagră

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix