Rusia plănuiește zero exporturi de combustibili. În decembrie 2021, într-o mișcare de a reduce creșterea prețurilor alimentelor, Rusia a introdus cote de export de îngrășăminte și le-a extins de atunci. Acum a venit rândul exporturile de combustibili.
Rusia ar putea introduce cote pentru exporturile de combustibili. Dacă o interdicţie completă a exporturilor, impusă săptămâna trecută, nu reuşeşte să reducă preţurile ridicate ale combustibili. Este anunţul făcut de viceprim-ministrul Alexander Novak.
Potrivit Guvernului, Novak a spus la o întâlnire a managerilor superiori ai companiilor petroliere ruse că interzicerea exportului de benzină şi motorină a dus iniţial la o scădere a preţurilor la bursa de mărfuri.
Rusia, decizie radicală. Cum ne va afecta
Kremlinul şi Ministerul Energiei al Rusiei au declarat că actuala interdicţie a exportului de combustibil va rămâne în vigoare până când piaţa internă a combustibilului se va stabiliza. Criza din Rusia o să dureze până când recoltările agricole şi cererea de combustibil, se vor încheia.
„Este posibil să fie instituite cote de export pentru combustibili. Asta după ridicarea interdicției de export similare cu restricţiile ruseşti privind vânzările transfrontaliere de îngrăşăminte”.
Ideea unor reglementări pe piaţa carburanţilor similare cu cele pentru îngrăşăminte a fost prezentată pentru prima dată de preşedintele Vladimir Putin la o reuniune guvernamentală de miercuri.
Moscova a introdus cote temporare pentru unele dintre exporturile sale de îngrăşăminte la sfârşitul anului 2021. Cu scopul de a asigura aprovizionarea internă. Dar le-a extins continuu de atunci.
Preţurile interne ale combustibililor din Rusia au crescut
Deşi preţurile interne ale combustibililor din Rusia au scăzut iniţial la bursa locală de mărfuri, după interdicţia de export, acestea au crescut după ce a fost anunţată o relaxare în weekend. Alexander Novak a declarat:
„Ca urmare a interzicerii exportului de benzină şi motorină, am observat o scădere a preţurilor la bursă. Ne aşteptăm ca o reducere a acestor preţuri să fie transmisă segmentelor mici angro şi retail. Precum şi producătorilor agricoli. Creşterile de preţ sunt inacceptabile. Dacă situaţia nu se va schimba, se vor lua măsuri stricte de reglementare. Vor fi comparabile cu cele în vigoare pe piaţa îngrășămintelor”.
Novak a mai spus la întâlnirea cu producătorii de petrol să ia măsuri urgente pentru reducerea preţurilor combustibililor. La benzinăriile producătorilor de petrol şi companiilor independente: „Reducerile preţurilor cu amănuntul ar trebui să aibă loc în curând”, a spusNovak.