3 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Rusia schimbă strategia și atacă furibund „Podul României” de la Zatoka. Vrea să izoleze Odesa

Rusia schimbă strategia și atacă furibund „Podul României” de la Zatoka. Vrea să izoleze Odesa. În regiunea Odesa, Rusia a atacat din nou, la 3 noiembrie, podul Zatoka. Opt rachete balistice și două avioane au atacat structura acestui pod strategic, supranumit „Podul României”.

Rusia schimbă strategia și atacă furibund „Podul României” de la Zatoka. Vrea să izoleze Odesa. 

Analiștii militari au explicat de ce crește presiunea Rusiei asupra Odesei, o strategie de a limita fluxul de ajutor militar din străinătate ce trece pe acolo.

Aceste atacuri continue ar putea duce la izolarea completă a acestui oraș de la Marea Neagră, potrivit presei ruse.

Rusia schimbă strategia și atacă furibund „Podul României” de la Zatoka. Vrea să izoleze Odesa
În conformitate cu noua strategie, ministrul Apărării al Federației Ruse, Andrei Belousov, a ordonat atac susținut asupra „Podului României”, cum este supranumit, din zona Zatoka – un coridor cheie de aprovizionare pentru trupele ucrainene din sudul țării.

O serie de atacuri rusești cu drone și rachete Iskander în ultimele zile au deteriorat infrastructura esențială pentru a primi ajutor militar din străinătate.

Navele străine evită deja porturile Mării Negre din cauza amenințării unui atac, ceea ce face și mai dificilă accesul Ucrainei la provizii militare pe mare.

Podul Zatoka, prin care trece cea mai mare parte a ajutorului militar din România, a devenit ținta principală a forțelor ruse, anunță analiștii militari rusi.

Potrivit acestora, atacurile asupra acestui pod reprezintă un pas crucial în împiedicarea Ucrainei să mențină aprovizionarea continuă. Loviturile cu rachete „Iskander-M” fac parte dintr-o strategie mai amplă care vizează slăbirea capabilităților ucrainene prin blocarea tuturor liniilor de aprovizionare.

Trupele ruse au atacat Ucraina în noaptea de 30-31 octombrie cu 43 de UAV-uri de atac de tip nespecificat, două rachete balistice și opt rachete aer-sol, vizând podul peste estuarul Nistrului din Zatoka, regiunea Odesa.

„În noaptea de 30-31 octombrie 2024, inamicul a atacat podul peste estuarul Nistrului din Zatoka, regiunea Odesa. Două rachete balistice Iskander-M/KN-23 au fost lansate din Crimeea și opt rachete aer-solă Kh-59/69 de la aeronave tactice deasupra Mării Negre”, a raportat Forțele Armate ale Ucrainei, potrivit European Pravda.

De asemenea, rușii au tras două rachete balistice Iskander-M/KN-23 din regiunea Rostov-pe-Don asupra Kramatorsk și au lansat 43 de drone de atac Shahed și drone neidentificate din regiunile Kursk și Oryol din Rusia.

În regiunea Odesa, Rusia a atacat din nou, la 3 noiembrie, podul din Zatoka. Cel puțin opt rachete balistice și două avioane au atacat structura acestui pod strategic, supranumit „Podul României”.

Și zona portului Izmail din regiunea Odesa, de lângă granița cu România, a fost lovită în atacul nocturn.

Rachetele lansate aerian ghidate Kh-59/69 au atacat ținte și în orașul Odesa. Întreprinderea Telekart-Pribor, care produce echipamente electronice pentru Forțele Armate ucrainene, a fost lovită.

Dronele Rusiei, care au alertat și Forțele Aeriene ale României, au vizat și portul dunărean Izmail și districtul Bolgrad din regiunea Odesa, precum și a regiunilor Harkov, Poltava, Jitomir, Kirovograd, Sumi și Cerkasîi.

„Podul României” rezistă sub atacurile furibunde ale Rusiei
Pentru strategii militari, este evident că armata rusă se concentrează pe distrugerea podului Zatoka, care trece prin estuarul Nistrului.

De la începutul invaziei, podul a fost ținta atacurilor Rusiei, dar nu a căzut. Analiștii militari recunosc importanța strategică a acestui pod, pe unde intră ajutorul militar străin pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Citește și: NATO planifică transportul trupelor americane în caz de război cu Rusia. România, rută principal

În primăvara anului 2022, se făceau livrări active de echipamente occidentale către Forțele Armate ale Ucrainei, de care depindea rezistența autorităților de la Kiev. Ucraina a primit, potrivit presei din Rusia, 11 elicoptere Mi-17, radare, transportoare blindate M113, o sută de unități de artilerie autopropulsate de 155 mm plus 200 de mii de obuze și altele.

La începutul anului 2023, se pregătea trecerea prin Zatoka a unui ajutor militar consistent, în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Rușii au aruncat 250 kg de explozibil asupra podului, dar acesta a fost dezactivat doar temporar.

Și atacurile din august 2023 au fost executate când se pregătea transferul de vehicule de luptă și tancuri de infanterie.

Strategii militari ruși susțin că până în 2023, granița terestră dintre Polonia/România și Ucraina practic nu exista, organizându-se treceri de frontieră pentru arme și muniție. Rutele nu s-au schimbat, asigurându-se în continuare logistica pentru Kiev, de aceea Kremlinul a decis să distrugă acest pod, care este o opțiune logistică non-alternativă pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Încercarea Kievului de a folosi porturile maritime este împiedicată de atacurile permanente cu rachete rusești.

Și analiștii occidentali au admis că Rusia se concentrează în prezent pe distrugerea căilor logistige către Kiev, încercând în același timp să creeze o zonă de securitate de-a lungul coastei Mării Negre.

Ordinul ministrului rus al Apărării, Belousov, demonstrează că Rusia intenționează să izoleze Odesa prin blocarea rutelor de aprovizionare pe mare și pe uscat.

Următoarea țintă a atacurilor Rusiei ar putea fi coridoarele logistice care leagă Ucraina de Polonia și restul Europei, potrivit analiștilor occidentali.

Related posts

Americanii, uimiți de Călin Georgescu: O vedetă de TikTok pro-Putin

econtext

Valeriu Gheorghiță, implicat în Dosarul Vaccinurilor. DNA extinde cercetările

econtext

USR și Forța Dreptei, protest în Parlament. Deputații acuză manipularea bursei în procesul Roșia Montană

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More