Republica Moldova se află în plin atac propagandistic lansat de Rusia, iar situația tinde să degenereze. Într-o perioadă crucială pentru viitorul țării.
Rusia pune contre Republicii Moldova, țară aflată în plin proces de integrare europeană. În Basarabia, în acest an, vor avea loc alegeri, plus un referendum, iar Kremlinul lucrează la nivel propagandistic pe toate canalele. Nu numai Transnistria este un cartof fierbinte pentru Chișinău, ci și Găgăuzia.
Ion Tăbîrță, analist politic în țara vecină, este de părere că rușii se vor folosi de această regiune. „În context intern va fi folosită mai mult UTA Găgăuzia deoarece este în câmpul constituțional al Republicii Moldova, iar regiunea transnistreană nu, iar evident tot acest lucru se va face în preajma alegerilor prezidențiale, dar în mod special ale celor parlamentare și se dorește scăderea ratingului electoral al partidului de guvernământ, al președintelui Maia Sandu. Astfel, ca la următoarele scrutine să avem alte forțe politice care vor acumula scorul necesar ca să formeze o guvernare anti-europeană și mult mai loială Federației Ruse”, a afirmat analistul din Moldova.
Rusia va folosi Găgăuzia pentru a destabiliza Republica Moldova
El anticipează că ar putea să aibă loc proteste în Găgăuzia, cu organizare directă de la Moscova. Ce se face acum este pentru a crea un fundal informațional nepopular guvernării, nepopular parcursului european și anume scopul este în continuare neutralitate, echilibristică geopolitică în perspectiva schimbării guvernării de la Chișinău. Noi trebuie să înțelegem că aceste proteste în Găgăuzia sunt organizate de către Ilan Șor. El anterior în toamna 2022, dar și iarna 2023, a organizat aici proteste.
Ele, sigur, pot fi începute din Găgăuzia și ulterior prelungite în Chișinău sub pretextul că Găgăuzia sau întreaga populație își dorește să dea jos actuala guvernare care nu mai e populară, dar trebuie de văzut până la urmă care este intenția. Totuși, Găgăuzia nu este conectată la întreaga R. Moldova și noi cumva exagerăm dacă spunem că cei din nordul R. Moldova sau de la Chișinău cunosc bine ce se întâmplă acolo. Se poate crea un cadru informațional sub pretextul căruia protestul s-a început în Găgăuzia și să migreze spre Chișinău, încercând să-i dea o amploare națională”. A mai spus Ion Tăbîrță, conform deschide.md.