4.3 C
București
13 decembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia vrea să dicteze termenii păcii cu Ucraina

Kremlinul încearcă să dicteze termenii oricăror potențiale negocieri de „pace” cu Ucraina înainte de învestirea lui Donald Trump. Rusia a spune că este deschisă negocierilor privind încetarea războiului din Ucraina dacă acestea sunt inițiate de președintele ales al SUA, dar orice discuții trebuie să se bazeze pe realitățile avansului armatei ruse pe frontul de est, a declarat ambasadorul Moscovei la ONU.

Trump a criticat în mod repetat amploarea ajutorului occidental acordat Kievului și a promis să pună capăt conflictului rapid, fără a explica în ce fel va face asta. Victoria sa în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie a stârnit îngrijorări la Kiev și în alte capitale europene cu privire la ajutorul viitor al SUA pentru Ucraina.

Rusia acceptă amestecul lui Trump 

„Trump a promis să rezolve criza ucraineană peste noapte. Bine, să-l lăsăm să încerce. Dar noi suntem oameni realiști, desigur, înțelegem că acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a declarat Gennady Gatilov, ambasadorul Rusiei la Organizația Națiunilor Unite de la Geneva, transmite reuters.

Rusia

„Dar dacă începe sau sugerează ceva pentru a începe procesul politic, este binevenit”, a adăugat acesta.

El a mai declarat că orice astfel de negocieri trebuie să se bazeze pe ceea ce a numit „realitățile de pe teren”. Forțele ruse avansează în cel mai rapid ritm din ultimul an în Ucraina și controlează în prezent aproximativ o cincime din țară.

Zelenski nu cedează teritorii

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că pacea nu poate fi instaurată până când toate forțele ruse nu sunt expulzate și până când toate teritoriile capturate de Moscova, inclusiv Crimeea, nu sunt returnate.

„Planul de victorie” pe care l-a prezentat luna trecută menține această prevedere, precum și o invitație pentru Ucraina de a adera la NATO, denunțată de mult timp de Rusia.

Zelenski le-a spus liderilor europeni la Budapesta săptămâna trecută că orice concesie față de Rusia ar fi „inacceptabilă pentru Ucraina și sinucigașă pentru întreaga Europă”.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a declanșat cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la adâncimea Războiului Rece, președintele Joe Biden conducând eforturile de izolare a Rusiei.

Related posts

TOPUL SCUMPIRILOR DIN 2013. Vezi care sunt produsele care se scumpesc de mai multe ori in acest an

Asaftei Bogdan

Ramzan Kadîrov vrea câte un glonț în cap pentru insurgenții din Daghestan care pleacă la „vânătoare de evrei”

econtext

BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More