26.6 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rușii ar fi reușit să distrugă în premieră un sistem HIMARS în Ucraina

Cel mai probabil rușii au distrus pentru prima dată un sistem de rachete HIMARS, dovada fiind imagini video ce ar reprezenta o confirmare vizuală autentică a distrugerii lansatorului de rachete american, relatează Kyiv Post.

Rușii au pretins că, de când au fost livrate în Ucraina, în iunie 2022, a distrus deja un număr de sisteme Himars, afirmație respinsă deopotrivă de Kiev și aliații occidentali.

Ucraina a explicat că, de fapt, forțele rusești au distrus momeli realiste ale lansatoarelor produse de compania ucraineană Metinvest.

Filmările publicate pe rețelele sociale marți arată o explozie urmată de altele secundare care se abat asupra unui sistem HIMARS, parcat la marginea unei păduri. Zona a fost geolocalizată lângă satul Nikanorivka, în regiunea Donețk, la circa 40 km de linia frontului.

Comentatorii ucraineni au observat cu îngrijorare și surprindere că se afla într-un loc expus când, în mod normal, dacă nu se află în misiune, sistemele HIMARS sunt ținute sub acoperire în zone aflate în afara razei de acțiune a majorității armelor rusești, deplasându-se doar noaptea.

Motivul pentru care sistemul este considerat o țintă prioritară pentru Rusia a fost demonstrat pe deplin în ultima vreme, când, în decurs de o săptămână, trupele rusești aflate în câmp deschis în regiunile Donețk și Herson au fost lovite, fiind răniți și uciși zeci, dacă nu chiar peste o sută de soldați și ofițeri.

Din punct de vedere strategic, pierderea unui singur HIMARS nu afectează catastrofal forțele ucrainene- Ucraina a primit 39 de lansatoare HIMARS și încă 25 de M270 – dar ar putea afecta moralul ucrainenilor, când războiul se află într-o fază dificilă.

Mai îngrijorătoare însă este impresia că Ucraina este nevoită să raționalizeze utilizarea sistemului, dat fiind că fluxul munițiilor pentru el, care sunt în mare parte furnizate de SUA, a încetat, împreună cu alte muniții critice, din cauza impasului din Congresul american. Dacă ajutorul SUA continuă să fie blocat, Ucraina va rămâne fără rachete cu mult înainte de a rămâne fără lansatoare, notează Kyiv Post.

Related posts

Topul prefectilor din Romania, in functie de salariile pe care le castiga. Vezi cu cat este platit prefectul din judetul tau!

Asaftei Bogdan

Ucraina înaintează în regiunea ocupată Herson. Rusia a pierdut încă 50 de blindate

econtext

Polonia și NATO, manevre cu 40.000 soldați, tancuri Abrams, HIMARS, la granița cu Rusia

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix