33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rușii au capturat un blindat CV90 suedez, descris de armata ucraineană drept unul dintre cele mai moderne din lume

Televiziunile rusești au difuzat imagini cu un blindat CV90 capturat, modelul fiind primit de Ucraina din partea Suediei și descris de armata ucraineană drept „unul dintre cele mai moderne” vehicule de luptă a infanteriei din lume.

Agenția RIA Novosti afirmă că un blindat CV 90 suedez a fost capturat sâmbătă în timpul luptelor din apropierea Kremina, un oraș din regiunea Lugansk. Presa de stat rusă scrie că vehiculul blindat a fost lovit cu un lansator antitanc, impactul ucigând comandantul blindatului și făcând restul echipajului să fugă.

Anterior difuzării reportajului RIA Novosti, pe rețelele de socializare rusești au apărut mai multe fotografii cu soldați ruși care s-au fotografiat cu vehiculul capturat.

Spre deosebire de cazul vehiculelor Bradley primite de armata ucraineană de la americani, această captură este confirmată și de către cunoscutul site Oryx, care monitorizează independent pierderile suferite de ambele armate care luptă în Ucraina.

Oryx notează că ucrainenii au pierdut exact un vehicul blindat de luptă a infanteriei CV90, acesta fiind abandonat de trupele Kievului și capturat de ruși. Circumstanțele în care acesta a fost abandonat nu sunt clare, însă imaginile difuzate de mass-media rusă arată că un proiectil i-a penetrat blindajul.

Ce capabilități au blindatele CV90 trimise de Suedia armatei ucrainene

Suedia a anunțat în luna ianuarie că va trimite aproximativ 50 de vehicule de luptă de infanterie de tip CV90 Ucrainei, potrivit unor declarații făcute la momentul respectiv de vicepremierul Ebba Busch într-o conferință de presă.

Vehiculul de luptă 90 (CV90) reprezintă de fapt o familie de vehicule de luptă pe șenile suedeze proiectate de Administrația suedeză pentru materiale de apărare, Hägglunds și Bofors, de la mijlocul anilor 1980 până la începutul anilor 1990.

Acestea au intrat în serviciul forțelor armate ale Suediei la mijlocul anilor 1990. Toate țările nordice au în dotare blindate CV90, la fel ca Elveția, Olanda și Estonia.

Alte două țări, Slovacia și Cehia, au semnat recent contracte pentru achiziții în valoare de 1,2 miliarde, respectiv 2,2 miliarde de euro.

La fel ca în cazul vehiculelor de luptă a infanteriei AMX-10 promise Ucrainei de către Franța, și cele suedeze CV90 sunt descrise uneori drept „tancuri ușoare” datorită tunului lor.

În cazul vehiculelor CV90 ele pot fi dotate cu tunuri ce lansează proiectile cu calibrul de până la 120 de milimetri, în funcție de modelul ales. În cazul celor donate Ucrainei, acestea sunt echipate cu un tun principal CV9040C de 40 mm care poate ţinti un „elicopter în zbor staţionar la patru kilometri distanţă”, potrivit forţelor armate suedeze.

Într-o postare făcută pe Twitter la sfârșitul lunii mai, ministerul ucrainean al apărării nota că „unele dintre cele mai moderne vehicule de luptă ale infanteriei vor apăra Ucraina. Forțele de Apărare ale Ucrainei vor primi blindate CV-19”.

„Acesta va fi un alt ajutor puternic din partea partenerilor suedezi”, adăuga la momentul respectiv ministerul de la Kiev.

Suedia a anunțat pe 9 iunie că a finalizat instruirea militarilor ucraineni în vederea operării celor 50 de vehicule blindate CV90 pe care le-a donat Kievului.

Related posts

Londra îl expulzează pe atașatul militar rus și limitează timpul de ședere în țară al diplomaților

econtext

Iranul „încarcă” artileria lui Putin cu 400 rachete balistice Zolfaghar pentru a ucide în Ucraina

econtext

Proteste violente în capitala Serbiei. Intervenții în forță ale poliției și zeci de răniți din ambele tabere

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix