23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Salariile asistenților personali vor fi plătite de Guvern. Primarul Ion Ceban i-a lăsat fără bani Maria Dima 16 martie 2024, 13:29

Salariile asistenților personali din Republica Moldova vor fi achitate de Guvern, după ce Primăria Chișinău, condusă de Ion Ceban, a motivat că nu are bani. În acest context, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul a inițiat modificarea cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială pentru a obliga primăriile să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali.

Prin urmare, banii pentru salariile asistenților sociali din Chișinău vor fi reținuți din fondurile alocate Primăriei Chișinău de la bugetul de stat.

„Primarul Ceban a tăiat salariile asistenților personali din Chișinău, lăsându-i fără bani și într-o situație foarte gravă, iar persoanele cu dizabilități severe au rămas fără îngrijirea atât de necesară. Este inacceptabil și Guvernul va veni cu o soluție de urgență.

Prin modificarea respectivă Guvernul va achita aceste salarii în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei. Asistenții personali nu au timp să aștepte ca Ceban să se oprească din a pune în pericol acest serviciu social important. Oamenii nu trebuie să sufere din cauza incapacității primarului Ceban de a administra primăria și de a aloca banii publici către oamenii care au cea mai mare nevoie”, a declarat premierul Dorin Recean

Salariile

Primarul Ion Ceban refuză să plătească salariile asistenților personali

În replică, primarul Ion Ceban a spus că Chișinăul este discriminat și că va contesta în instanță această decizie. Anterior, municipalitatea a transmis că decizia privind lichidarea serviciului de asistență socială a fost luată după ce Guvernul a aprobat reforma sistemului de asistență socială „Restart”, prin care a fost abrogat pachetul minim de servicii sociale.

Salariile

„Guvernul a creat o problemă și a exclus intenționat doar Chișinăul și UTA Găgăuzia din programul <> și nu finanțează salariile pentru asistenții personali doar aici, după care anunță falnic că vor rezolva această problemă, dar planifică din nou să bage mâna în buzunarul chișinăuienilor și să ia din bugetul chișinăuienilor pentru a plăti serviciile sociale de care este responsabil Guvernul.

Din impozitele pe venit ale persoanelor fizice din Chișinău pe care le transferă la stat, amintim că doar în Chișinău și Bălți, revin 50%, comparativ cu restul localităților unde se întoarce integral 100%. Acum, Guvernul vrea modificarea legii privind finanțele publice locale, și doar pentru Chișinău să revină de aici în colo încă și mai puțin, adică deja 45% cu destinație generală, iar 5% cu destinație specială să fie distribuite pentru servicii sociale de care este responsabil direct Guvernul pentru toți cetățenii. Iarăși Chișinăul este discriminat și își bagă mâna cei de la conducere în bugetul chișinăuienilor”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a declarat că Primăria Chișinău ar avea suficienți bani pentru a remunera această categorie de angajați.

În total, în Republica Moldova sunt aproximativ 7.200 de asistenți personali. Dintre aceștia, 2.200 sunt în municipiul Chișinău. Salariul net al unui asistent personal ajunge la 4.900 de lei.

Related posts

Căderea Ucrainei l-ar face pe Putin stăpân peste Marea Neagră și vecin cu România. Ce șanse sunt?

econtext

Prognoza meteo, 8 octombrie. Toamna ne bate încet la uşă. Unde rămâne cald

econtext

Ionuț Doldurea – fiul primarului din Caracal – și Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas SRL, au fost arestaţi

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix