10.3 C
București
18 aprilie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI Recomandate ȘTIRI

Scandal major provocat de pensiile speciale! Semnale de ultim moment de la Bruxelles!

A mai rămas doar puțin peste o săptămână până când guvernanții trebuie să taie pensiile speciale, iar proiectul de lege încă se află în Parlament. Asta în condițiile în care în țara noastră sunt aproape 10.000 de pensionari speciali care încasează o pensie de serviciu. Sumele sunt de cele mai multe ori mai mari decât salariul mediu pe țară, anunță Realitatea PLUS.

Aproape două săptămâni mai au guvernanții și Parlamentul până la tranșarea problemei pensiilor speciale, prevăzută în PNRR. Potrivit amânării cerute de la Comisia Europeană, termenul final este 31 martie.

Printre beneficiarii de pensii de serviciu din România se numără mai multe categorii profesionale din sistemul public, care nu plătesc și contributivitate, potrivit celorlalți pensionari de rând. Este vorba de magistrați, militari, angajați din serviciile secrete etc. Unele din indemnizații, de exemplu ale foștilor judecători și procurori, sunt și de zece ori mai mari decât pensia medie decisă în România.

Sunt aproape 10.000 de pensionari speciali care încasează o pensie de serviciu. Sumele sunt de cele mai multe ori mai mari decât salariul mediu pe țară.

PENSIILE DE SERVICIU, MARI ȘI ÎN NUMĂR MARE

– 9.950 pensionari speciali
– 4.862 magistrați

pensia medie în cazul magistraților: 21.333 lei, din care 19.997 de lei de la bugetul de stat

SURSA: Casa Națională de Pensii

PENSIA MINIMĂ, INSUFICIENTĂ PENTRU UN TRAI DECENT

1,14 milioane de pensionari
cuantum: 1.125 lei
coșul minim de cumpărături: 3.275 lei

SURSA: Casa Națională de Pensii

NUMĂRUL TOTAL DE PENSIONARI care primesc indemnizație socială în România, la începutul anului 2023 – Cât suportă statul pentru pensiile de lux

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.143.571 în februarie 2023, cu 2.296 persoane mai puţine comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre cei peste 1,14 de milioane de beneficiari, 1.029.101 erau pensionari din sistemul public, iar 114.470 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 424 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 489 lei), Maramureş (488 lei), Cluj (470 lei) şi Vrancea (469).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.268 şi în judeţele Suceava (41.838 pensionari), Dolj (37.581) şi Iaşi (36.848).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (436 lei) şi Gorj (393 lei) şi în sectorul 1 din Bucureşti (378 lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.861 persoane), urmat de Botoşani (7.482) şi Dolj (7.407).

CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare, notează agerpres.ro.

Related posts

Ferocitatea Rusiei și rezistența Ucrainei în cifre, la 2 ani de război. Costurile conflictului de la granița României

econtext

Dacia da lovitura in India cu Duster

Asaftei Bogdan

Zelenski, vizită istorică în Canada. Trudeau i-a promis sprijin „atâta timp cât va fi nevoie”. Apelul liderului de la Kiev

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More