28.1 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Scenariu de coșmar pentru Kiev. Ce ar însemna o victorie a Rusiei pentru Ucraina | Analiză Foreign Policy

Scenariu de coșmar pentru Kiev. Ucrainenii s-ar putea confrunta cu o teroare de o amploare nemaiîntâlnită în Europa de la epoca totalitară din secolul XX.

Scenariu de coșmar pentru Kiev. Cu contraofensiva Ucrainei în stagnare și Congresul SUA în impas din cauza ajutorului militar crucial, unii analiști au început să ridice spectrul unui punct de cotitură în război care ar putea duce la o înfrângere a Ucrainei. Deși situația de pe teren este încă departe de a fi gravă, ea s-ar putea deteriora rapid în absența unei infuzii semnificative de sprijin militar al SUA pentru Ucraina, scrie Adrian Karatnycky, membru al Atlantic Council, într-o analiză pentrut Foreign Policy.

Consecințele unei înfrângeri ucrainene trebuie să fie pe deplin înțelese. Consecințele geopolitice probabile sunt ușor de anticipat. Înfrângerea unei țări susținute de Occident ar încuraja Rusia și alte state revizioniste să schimbe alte granițe cu forța. O victorie a Rusiei i-ar înspăimânta pe vecinii europeni ai Rusiei, ducând posibil la un colaps al securității colective europene, deoarece unele țări aleg linișterea, iar altele se reînarmează masiv. China, de asemenea, ar concluziona că Taiwanul nu se poate baza pe sprijinul susținut al SUA

Într-adevăr, efectele de undă ale indeciziei SUA au început deja: într-o mișcare care amintește de anexarea ilegală de către Rusia a mai multor regiuni ale Ucrainei, Venezuela a revendicat luna aceasta mai mult de jumătate din Guyana vecină.

Mulți analiști au descris deja aceste riscuri de securitate de anvergură. Pentru a înțelege soarta probabilă a Ucrainei dacă Rusia va întoarce valul, cel mai bun loc de a începe este ceea ce spun rușii.

Pe 8 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a precizat că, în opinia sa, statul ucrainean nu are viitor. Pe 5 decembrie, el și-a exprimat intenția de a „reeduca” poporul ucrainean, vindecându-l de „rusofobie” și „falsificări istorice”. Pe 12 noiembrie, fostul prim-ministru rus Dmitri Medvedev a clarificat apetitul Rusiei: „Odesa, Nikolaev, Kiev și, practic, orice altceva nu este deloc Ucraina”. Este „evident”, a postat el pe Telegram, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un „uzurpator”, că limba ucraineană este doar un „dialect bătrân” al rusului și că Ucraina „NU este o țară, ci teritorii colectate artificial”. Alți propagandiști ai regimului susțin că statul ucrainean este o boală care trebuie tratată, iar ucrainenii o societate care trebuie „deparazitată”.

Mai explicit, televiziunea de stat extrem de cenzurată a Rusiei a promovat, în ultimii doi ani, în mod constant violul ucrainenilor, înecarea copiilor, nivelarea orașelor, eradicarea elitei ucrainene și exterminarea fizică a milioane de ucraineni. Pentru o imagine excelentă a acestor și altor declarații, Russian Media Monitor a alcătuit o colecție obligatorie de scurte clipuri de la televiziunea rusă, completate cu subtitrări în engleză. Această campanie coordonată nu este o fanfară, ci un prevestitor a ceea ce îi așteaptă pe poporul ucrainean. În aceste remarci, putem vedea contururile atrocităților care îi așteaptă pe ucraineni sub o ocupație rusă totală sau aproape totală.

De asemenea, putem proiecta efectul unei victorii ruse din atrocitățile care sunt deja răspândite în teritoriile ocupate de ruși. Potrivit surselor oficiale ucrainene, aproape 2 milioane de ucraineni au fost deja îndepărtați din casele și comunitățile lor din zonele ocupate și relocați în Rusia, fie temporar, fie definitiv. Alte estimări variază între 1,6 milioane și 4,7 milioane. Comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, a declarat că peste 700.000 de copii ucraineni au fost duși din Ucraina în Rusia din februarie 2022; aproape 20.000 dintre acestea sunt cunoscute autorităţilor ucrainene pe nume. Transferul copiilor din țara lor de origine și interzicerea accesului la limba și cultura lor nu este doar o crimă de război recunoscută la nivel internațional. O astfel de asimilare forțată este, de asemenea, definită de Convenția ONU privind genocidul ca un act genocid. Acesta este motivul pentru care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare a lui Lvova-Belova.

Rusia nu numai că elimină regiunile ocupate de ucraineni, ci și le înlocuiește cu coloniști ruși – o continuitate tragică cu practicile imperiale sovietice și ruse de deportare sistemică, colonizare și rusificare. În orașul ucrainean Mariupol, unde avansul rusesc a ucis zeci de mii de civili și a distrus 50% din fondul de locuințe al orașului, au fost construite recent câteva clădiri noi. Unele dintre acele locuințe sunt oferite spre vânzare, rușii care furnizează bunuri imobiliare la prețuri avantajoase.

Sudul parțial ocupat al Ucrainei oferă o imagine clară a tehnicilor folosite de forțele de ocupație pentru a stabili autoritatea. Un raport Human Rights Watch din iulie 2022 documentează un model de tortură, dispariții și detenție arbitrară în regiune. Cetăţenii au suferit torturi în timpul interogatoriului, inclusiv bătăi, electroşocuri şi privare senzorială. Câțiva prizonieri au murit din cauza torturii, iar un număr mare a dispărut pur și simplu. Printre victime se numără oficiali locali, profesori, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina, activiști ai ONG-urilor și membri ai apărării teritoriale a Ucrainei. Există, de asemenea, o cantitate masivă de informații colectate de monitorii drepturilor omului și de jurnaliști despre funcționarea lagărelor de filtrare și de detenție.

Îndoctrinarea politică și militarizarea tinerilor sunt deja caracteristici cheie ale vieții sub ocupația rusă. Bannerele politice și afișele care promovează patriotismul rus sunt omniprezente în regiunile ocupate. Noile manuale pentru copii șterg istoria Ucrainei și propovăduiesc ura față de conducerea Ucrainei. Limba ucraineană este îndepărtată dintr-o mare parte din sistemul de învățământ și retrogradată în statutul său colonial ca un dialect ciudat care nu reprezintă altceva decât o cultură regională care dispare treptat, care va fi în curând inclusă în curentul rusificat.

Deja, milioane de ucraineni au avut viețile distruse într-un fel sau altul de ocupația monstruoasă a Rusiei. Dacă Rusia și-ar finaliza cucerirea, ar fi un multiplu al acestui număr. După aproape un deceniu de război împotriva Rusiei, ucrainenii sunt uniți și extrem de mobilizați în apărarea granițelor țării lor, a democrației, a culturii și a limbii, la care mulți vorbitori ucraineni de rusă au trecut de dezgust față de invazia Moscovei. Ucrainenii au fost înfuriați și radicalizați de crimele de război ale Rusiei și de distrugerea orașelor și caselor lor. Ei s-au oferit voluntari pentru a sprijini efortul de război, milioane au contribuit cu fonduri pentru a sprijini armata și chiar mai mulți au apelat la rețelele de socializare pentru a-și dezvălui și a-și înregistra public furia față de Putin și statul rus.

Asta nu numai că ar face orice cucerire brutală și sângeroasă. În cazul în care Ucraina ar pierde, aproape toată societatea ucraineană ar trebui pedepsită, reprimată, redusă la tăcere sau reeducată, dacă ocupația este de a înăbuși rezistența și de a absorbi țara în Rusia. Din acest motiv, o preluare rusă ar fi însoțită de arestări în masă, detenții pe termen lung, deportări în masă în inima Rusiei, lagăre de filtrare pe scară largă și teroare politică. Dacă apare o insurgență serioasă, nivelul represiunii nu va face decât să se lărgească și să se adâncească.

Related posts

Expert militar ucrainean: Vestul nu-i va permite lui Putin să învingă. Sunt convins

econtext

Putin ofertă pentru Ucraina. Pacea în schimbul renunțării la NATO

econtext

Putin atacat de Ucraina cu temutele avioane F-16 chiar de luna viitoare. Mii de drone, ajută

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix