1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Senatori din SUA urmează să depună o rezoluție prin care să condamne regresul democratic al Ungariei

Doi senatori americani vor supune atenției Congresului o rezoluție din partea ambelor partide prin care condamnă regresul democratic al Ungariei, cerând totodată guvernului naționalist să nu mai blocheze aderarea Suediei la alianța militară NATO.

Doi senatori americani vor supune atenției Congresului o rezoluție din partea ambelor partide prin care condamnă regresul democratic al Ungariei, cerând totodată guvernului naționalist să nu mai blocheze aderarea Suediei la alianța militară NATO.

Doi senatori american pun piciorul în prag

Rezoluția, semnată de Jeanne Shaheen, o senatoare democrată din New Hampshire, și Thom Tillis, un republican din Carolina de Nord, survine într-un moment când asupra guvernului Ungariei sunt exercitate presiuni sporite pentru ca acesta să aprobe cererea Suediei de aderare la NATO – un demers pe care țara îl amână de peste 18 luni.

Admiterea unui nou aliat necesită aprobarea unanimă a tuturor membrilor NATO, iar Ungaria este singurul dintre cele 31 de state membre care nu a sprijinit candidatura Suediei.

Potrivit rezoluției consultate și de Associated Press, senatorii subliniază „rolul important pe care Ungaria îl poate avea în securitatea europeană și transatlantică”, dar amintesc și nerespectarea unei promisiuni făcute anterior, conform căreia țara nu va fi ultimul aliat care va parafa aderarea Suediei.

Premierul Ungariei blochează aderarea Suediei la NATO

Potrivit rezoluției, Ungaria „nu s-a alăturat celorlalte state membre ale NATO în privința aderării Suediei la NATO, nerespectându-și promisiunea de a nu fi ultima care să aprobe accesul și periclitând totodată securitatea transatlantică într-un moment-cheie pentru pacea și stabilitatea din Europa”.

Premierul ungar, Viktor Orbán, un vajnic naționalist care a condus Ungaria începând din anul 2010, a spus că sprijină admiterea Suediei în NATO, dar parlamentarii partidului său nu sunt convinși din cauza “minciunilor sfruntate” proferate de politicienii suedezi despre
situația democrației din Ungaria.

După ce, în luna ianuarie, parlamentul Turciei a sprijinit candidatura Stockholmului, atenția s-a îndreptat spre Budapesta, ultima piedică, în timp ce membrii NATO caută să extindă alianța dată fiind invazia totală a Rusiei în Ucraina.

senatori

Ungaria, mai apropiată de Moscova decât de Bruxelles

Rezoluția celor doi senatori critică relațiile tot mai călduroase ale lui Orbán cu Rusia și China, ei subliniind că, deși Ungaria și-a deschis porțile în fața refugiaților ucraineni veniți din cauza invaziei Moscovei, ea “s-a opus și a slăbit totodată sancțiunile Uniunii Europene destinate Federației Ruse”.

Considerat în general drept unul dintre cei mai apropiați aliați din UE ai Kremlinului, Orbán era criticat de mai multă vreme pentru încălcarea democrației și a statului de drept. UE a blocat miliarde de euro din fondurile destinate Budapestei din cauza presupuselor încălcări
ale legislației sale.

O delegație de congresmeni din partea ambelor partide americane, formată inclusiv din Shaheen și Tillis, urmează ca, duminică, să viziteze Budapesta, “misiunea lor concentrându-se aspra unor probleme strategice existente între NATO și Ungaria”, evidențiindu-se
nervozitatea crescândă manifestată printre aliații Ungariei după întârzierile înregistrate în privința candidaturii Suediei la NATO.

Viktor Orban s-a folosit de crize pentru a conduce Ungaria cu o mână de fier

senatori

Potrivit rezoluției celor doi senatori, Orbán “s-a folosit de migrație, de criza COVID-19 și de războiul împotriva Ucrainei” ca să justifice succesivele stări de urgență care au permis guvernului ungar “să guverneze prin decrete, depășind atribuțiile parlamentului”.

Documentul îl critică totodată pe Orbán pentru amestecul său în presa ungară, pentru restricționarea drepturilor cetățenești și pentru tentativele de oprimare a disidenților. Sâmbătă, într-un discurs adresat națiunii la Budapesta, Orbán a dat de înțeles că s-ar putea ca, în curând, parlamentul Ungariei, să aprobe aderarea Stockholmului la NATO. “E o veste bună faptul că disputa noastră cu Suedia se apropie de sfârșit”, a spus el.

“Ne îndreptăm spre ratificarea aderării Suediei la NATO la începutul sesiunii de primăvară a parlamentului”.

Sursa: THE HILL
Traducerea: Rador

Related posts

„Blestemul din august” al Rusiei: Războiul se întoarce acasă

econtext

Războiul din Ucraina, ziua 645. Este puțin probabil ca Kievul să-i alunge pe ruși în 2024

econtext

Cancelarul Olaf Scholz, mesaj ferm pentru instituțiile evreiești

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More