19.1 C
București
16 septembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Serviciile secrete din Rusia se schimbă după eșecul din Ucraina

O analiză recentă arată că după o serie de eșecuri internaționale, o evaluare incorectă a situației din Ucraina și expulzarea a sute de agenți din Europa, serviciile secrete ale Kremlinului au adoptat o abordare serioasă, devenind „mai inventive și orientându-se din ce în ce mai mult către cetățenii străini”.

Analiza despre serviciile secrete ruse a fost publicată de revista americană Foreign Affairs și este semnată de jurnaliștii Andrei Soldatov și Irina Borogan, co-fondatori ai Agentura.ru, un observator al activității serviciilor secrete ruse.

Se trage concluzia că serviciile sunt acum mai influente decât la debutul războiului, însă Putin nu a reușit să exercite controlul total asupra lor. Prin urmare, în eventualitatea în care războiul evoluează într-o direcție nefavorabilă, „spionii lui Putin s-ar putea să nu se grăbească deloc să-l sprijine”.

Cetățenii străini joacă un rol important pentru serviciile secrete ruse

În luna aprilie a anului 2023, un cetățean rus influent, suspectat de colaborare cu serviciile secrete ruse, a reușit să evite capturarea în mod spectaculos din partea autorităților italiene.

Artem Uss, un om de afaceri rus și fiul unui fost guvernator rus, fusese arestat în Milano cu câteva luni înainte, fiind acuzat de contrabandă cu tehnologie militară americană sensibilă către Rusia.

Conform unui act de acuzare emis de un tribunal federal din Brooklyn, New York, în octombrie 2022, Uss a fost acuzat de trafic ilegal de semiconductori esențiali pentru construcția de rachete balistice și alte arme, dintre care unele au fost utilizate în conflictul din Ucraina.

Cu toate acestea, în timp ce aștepta procesul de extrădare către Statele Unite, Uss a reușit să evadeze din Italia, beneficiind de asistența unei grupări criminale sârbe și a revenit în Rusia.

serviciile secrete

Rețeaua de informații a Rusiei, din ce în ce mai puternică

După ce în primăvara anului 2022, imediat după declanșarea războiului din Ucraina, serviciile secrete ruse au experimentat o perioadă de confuzie, acestea par să fie acum din ce în ce mai puternice.

Aceasta adoptă o abordare tot mai inventivă, fundamentându-se pe implicarea cetățenilor străini, așa cum s-a întâmplat în cazul bandei sârbe care a asistat Rusia în evitarea restricțiilor impuse de SUA.

În perioada premergătoare războiului, agențiile de informații occidentale erau preocupate în principal de operațiunile rusești desfășurate de către cetățeni ruși. Această dinamică nu se mai menține în prezent.

Și asta pentru că acum, operațiunile făcute de serviciile secrete ruse depind tot mai mult de implicația unei varietăți de cetățeni străini. Această implicare nu se limitează doar la supravegherea Occidentului și monitorizarea transporturilor de arme către Ucraina.

Ea include și exercitarea unei presiuni tot mai mari asupra exilaților ruși și a opozanților regimului Putin care au căutat refugiu în străinătate încă de la începutul războiului.

Un exemplu notabil este arestarea a cinci cetățeni bulgari la începutul anului 2023 de către oficialii britanici, aceștia fiind acuzați de activități de spionaj în favoarea Rusiei, inclusiv în cadrul unui efort de supraveghere a exilaților ruși din Londra.

Concomitent, agențiile de spionaj ale Rusiei par să fi modificat modul de acțiune. Astfel, SVR, GRU și FSB sunt profund implicate în conflictul din Ucraina, și toate trei desfășoară în mod activ noi recrutări printre cei mai recent exilați ruși din străinătate.

serviciile secrete

Serviciile secrete ruse sunt mai unite decât înaintea războiului

Împreună cu Putin, serviciile secrete ruse au extras și câteva învățăminte semnificative din conflictele anterioare în care erau implicate serviciile de informații sovietice.

Dat fiind că Rusia se află într-o confruntare directă cu Occidentul, războiul din Ucraina a impus Kremlinului și agențiilor sale de spionaj să reevalueze câteva aspecte esențiale ale securității naționale care nu au fost examinate îndeaproape încă din 1991.

De exemplu, o chestiune crucială a fost decizia privind închiderea granițelor Rusiei. Kremlinul a optat să nu adopte această măsură, iar acest lucru a fost în beneficiul serviciilor de informații.

Acestea pot capitaliza noul val de migrație al cetățenilor ruși în Europa și în alte țări vecine pentru a compensa expulzările diplomaților ruși din capitalele europene.

Putin și-a exprimat clar intenția de a evita greșelile făcute în timpul Războiului Rece, când sovieticii au impus restricții semnificative asupra mișcării transfrontaliere a oamenilor, ceea ce a împiedicat activitatea agenților de informații sovietici, potrivit analizei făcute de Foreign Affairs.

Related posts

A murit Mohamed Al-Fayed, omul care contesta accidentul fatal al Prințesei Diana

econtext

SUA vinde avioane de luptă americane F-16 Turciei. Decizia a fost luată

econtext

România, cu porturi la Marea Neagră și Dunăre, țintă pentru Rusia. Putin pornește războiul naval

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More