13.5 C
București
7 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Soldați Români care luptă în Ucraina dezvăluie realitățile vieții în tranșee

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, sute de români au ales să treacă granița și să lupte și ei pentru îndepărtarea rușilor. Acum, mai mulți dintre cei care au ajuns pe front au împărtășit experiențele lor din tranșee.

Datorită numărului semnificativ de români care au ales să se alăture armatei ucrainene în războiul din Ucraina, s-a constituit un grup de luptă specializat în vorbirea limbii române. Acesta e denumit Grupul de Luptă Român „Getica” și activează în cadrul Forțelor Armate Ucrainene (AFU).

Acest grup continuă să recruteze români interesați să se implice în conflict și a lansat o pagină de Facebook sub numele de Romanian Battlegroup „Getica”.

„Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola”, spun cei de pe front.

Soldații români din războiul din Ucraina povestesc realitățile de pe front. Nu există zile bune pe front. Dar există zile foarte rele. Sunt zile în care eşti asediat continuu de către artilerie. Zile în care frontul este atât de intens încât echipele de suport nu pot să aprovizioneze eficient prima linie. Zile în care condiţiile meteorologice sunt extreme şi afectează moralul soldaţilor care sunt sub cerul liber, în poziţii, în tranşee.

Dar cele mai oribile zile sunt acelea când pierzi prieteni, fraţi, camarazi, când la întoarcerea în cazarmă există locuri libere care îţi amintesc de oameni buni cu care nu o să mai povesteşti şi nu o să mai râzi niciodată”, spune pentru Ziarul de Iași comandantul grupului, ce poartă indicativul de „Getotac”.

El subliniază pentru românii care ar putea dori să se alăture conflictului în Ucraina că suma de bani oferită nu merită efortul.

Getotac afirmă că acest conflict reprezintă cel mai sever de la al Doilea Război Mondial încoace, înglobând o gamă variată de arme și sisteme, cu efecte tactice devastatoare și pierderi umane extrem de semnificative.

Condițiile de luptă de pe front, extrem de dure

Românii se confruntă direct cu forțele rusești în Ucraina. Cadrul de luptă este extrem de dificil, cu atacuri zilnice ale rușilor utilizând tancuri, rachete lansate din submarine și drone, pe un front care se întinde pe aproximativ 1.000 de kilometri.

români

Soldații afirmă că dețin experiență militară și își propun să împiedice avansul rușilor până la granița cu România.

„În primul rând, sperăm ca acest scenariu să rămână doar o ipoteză, doar imaginar. Nu cred că ar exista o tragedie mai înspăimântătoare pentru Moldova sau România decât un potenţial război împotriva Federaţiei „Duse” (n.r. – denumire inventată de grup, pentru Federaţia Rusă).

Spunem asta deoarece noi suntem martori oculari la distrugerea pe care un astfel de război o provoacă atât la nivelul infrastructurii cât şi la nivelul societăţii, în Ucraina. Ne rugăm la Dumnezeu să ne apere teritoriile româneşti sacre, de această nenorocire”, a mai completat comandantul grupului.

Getotac afirmă că Rusia nu manifestă intenții de a se opri după o eventuală înfrângere și cucerire a Ucrainei.

În primul rând, Republica Moldova va fi direct amenințată, urmată de o amenințare directă la adresa României.

Mai mult, Rusia nu are un interes direct în provocarea activării Articolului 5 al NATO, dar va continua să caute modalități de a tensiona relațiile cu statele NATO.

Soldații români din războiul din Ucraina afirmă că rușii sunt mai bine aprovizionați

Soldații români implicați în războiul din Ucraina exprimă temeri cu privire la posibilitatea ca statele occidentale și SUA să oprească furnizarea de armament.

Ei subliniază că aceasta ar putea reprezenta un moment crucial în evoluția războiului. Și asta deoarece forțele ruse sunt mai bine înzestrate cu resurse militare.

„Nu ne putem imagina o sistare totală a ajutoarelor militare pentru Ucraina. Asta ar reprezenta pe termen scurt o înfrângere militară a Ucrainei şi dezvoltarea unor scenarii ulterioare pe care nu ne dorim să ni le imaginăm, şi anume, o graniţa directă a României cu teritorii ocupate de către Federaţia „Dusă”.

Şi cel mai probabil coordonarea unei invazii a Republicii Moldova, între trupe ruseşti în avans şi trupe existente din Transnistria, împreună cu trupele de rezervişti găgăuzi, din ce în ce mai vocali şi ameninţători în susţinerea Federaţiei „Duse” şi a Transnistriei.

De asemenea, o sistare parţială ar prelungi războiul pe perioade lungi şi cel mai probabil ar duce la o stagnare a avansurilor importante de ambele părţi”, a mai declarat comandantul român pentru Ziarul de Iași.

Related posts

Prognoza meteo, 2 octombrie. Ploile se retrag. Vremea se încălzește în toată țara

econtext

Prognoza meteo, 18 mai. Vremea se încălzește, dar veștile nu sunt bune în totalitate

econtext

Prognoză specială pentru București. Ploi torențiale și rafale de vânt

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More