Parlamentarul de stânga din Germania Nils Schmid susține că nu este nevoie să deschidem subiectul apărării cu arme atomice a Europei de către Franța, singura putere nucleară rămasă în UE, întrucât SUA nu au spus că își vor retrage umbrela nucleară.
Stânga din Germania, împotriva autonomiei de apărare a Europei
Stânga din Germania, înlăturată de la putere prin moțiune de cenzură pe fondul unui scandal de corupție, dar pe care viitorul cancelar Friedrich Merz a readus-o la putere pe ușa din dos, sub pretextul evitării ajungerii la guvernare a celor de al AfD, încearcă astfel să zădărnicească orice inițiativă de întărire a apărării europene.
Acum, socialiștii de la SPD se declară consternați de convorbirile dintre președintele francez Emmanuel Macron și viitorul cancelar german Friedrich Merz despre modul în care armele nucleare franceze ar putea proteja Europa.
„Descurajarea nucleară depinde mai ales de credibilitate și, prin urmare, nu este înțelept să o dezbatem public”, a mai spus parlamentarul socialist german Nils Schmid, purtătorul de cuvânt al stângii radicale din Germania pentru politica externă, în timpul unei vizite de marți la Paris.
Ce a discutat Merz cu Macron
În februarie, Merz și-a exprimat interesul ca Germania să fie protejată de armele atomice ale Franței, după ce Macron și-a reînnoit oferta de a discuta despre dimensiunea europeană a descurajării nucleare a Franței.
Discuția este rezultatul neliniștii tot mai mari din Europa cu privire la fiabilitatea garanțiilor de securitate ale Statelor Unite sub președinția lui Donald Trump.
Dar Partidul Social Democrat, adus la guvernare împotriva voinței populare de Merz, alături de creștin-democrații, susține că nu este nevoie să caute alternative la SUA, deoarece Trump nu a indicat că intenționează să se retragă din NATO și să abandoneze Europa.
„Nu ne îndoim de descurajarea nucleară a NATO, pentru că există angajamente oficiale luate de oficiali guvernamentali americani care o susțin”, a spus Schmid.
Socialiștii din Germania nu vor „umbrelă nucleară” din partea Franței
Parlamentarul socialist german susține că o umbrelă nucleară franceză care protejează doar unele țări membre UE ar crea instabilitate și că „nu pot exista două zone de securitate diferite în Europa”.
„Când vine vorba de apărare, există subiecte care necesită atenția noastră mult mai urgent decât descurajarea nucleară – în special capacitățile convenționale de apărare”, a adăugat politicianul socialist.
Macron a spus de mai multe ori că este deschis să înceapă un dialog cu partenerii europeni privind descurajarea nucleară. În timp ce țări precum Danemarca, Polonia și Lituania și-au exprimat deja interesul, altele precum Letonia insistă că NATO ar trebui să fie cadrul pentru arme nucleare.
Spre deosebire de Regatul Unit, Franța nu este membră a grupului NATO de planificare nucleară. Cu toate acestea, forțele sale nucleare sunt independente de SUA, ceea ce le face utile în cazul în care America s-ar retrage din Europa.
Macron spune că interesele vitale ale Franței au o dimensiune europeană și că orice decizie de a folosi armele nucleare ale Franței va rămâne în mâinile președintelui francez. Mai mult, face parte din doctrina nucleară a Franței să mențină în mod intenționat vag potențialul declanșator al represaliilor nucleare, potrivit Politico.