Aproape toate tipurle de pateu vegetal de pe piata romaneasca contin aditivi alimentari (E-uri), arata ultimul studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPSR) – InfoCons.
E-uri
Practic, din cele 32 de produse de tip pateu vegetal care au fost analizate, 96% au minim dua E-uri in componenta, iar 4 din acestea contin maximul de 12 E-uri. De asemenea, exista si doua produse care nu contin niciun aditiv alimentar.
„Pate-ul este un preparat culinar de consistenta cremoasa obtinut industrial, din diverse ingrediente. Pe piata romaneasca exista variante de pate de post, pate-uri vegetale care, din pacate, reproduc compozitia celor din ficat si carne. Aceste produse contin apa, ulei vegetal hidrogenat (margarina) sau nehidrogenat, proteina din soia, sare iodata, extract de condimente, mustar, arome, stabilizatori (polifosfaci E-452), emulgatori (saruri ale acizilor grasi E-470), agenti de ingrosare (guma guar E-412, caragenan E-407), amidon din grau si porumb, sirop de glucoza, zaharuri, potentiator de aroma (glutamat monosodic E-621), legume deshidratate, antioxidant (acid ascorbic E-300), acidifiant (acid citric E-330), coloranti (caramel E-150, rosu carmin E-120), extract de paprika”, se arata intr-un comunicat al ANPCPPSR.
Etichete
Studiul a fost realizat pe baza etichetele produselor, in parteneriat cu Facultatea de Alimentatie si Turism, Catedra de Inginerie si Management in Turism din cadrul Universitatii Transilvania Brasov, in perioada 16 noiembrie 2011 – 9 decembrie 2011.