33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

SUA au cerut ajutor Chinei și Indiei pentru descuraja Rusia să efectueze un atac nuclear tactic în Ucraina în 2022

SUA le-au cerut ajutor țărilor care nu sunt aliate în încercarea de a descuraja Rusia să efectueze un atac nuclear tactic Ucraina în 2022, a declarat pentru CNN un înalt oficial al administrației americane.

„Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut nu a fost doar să le trimitem un mesaj direct, ci să îndemnăm cu tărie, să facem presiuni și să încurajăm alte țări, la care ar putea fi mai atenți, să facă același lucru”, a spus el, potrivit CNN.

Oficialul a explicat că evaluarea lor a fost că contribuțiile unor țări precum India, China și alții „ar fi putut avea un anumit efect” asupra gândirii Rusiei.

„Preocuparea țărilor cheie pentru Rusia și a Sudului Global a fost, de asemenea, un factor util și persuasiv și le-a arătat care ar putea fi costul tuturor acestor lucruri”, a declarat un alt oficial american pentru postul american de televizune.

Îngrijorările că Vladimir Putin ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare s-au răspândit în 2022, după ce forțele ruse s-au confruntat cu o serie de înfrângeri și Ucraina a lansat o contraofensivă împotriva orașului Herson din sudul Ucrainei.

„Dacă un număr semnificativ de forțe ruse ar fi fost depășite – dacă viețile lor ar fi fost zguduite – asta ar fi fost un fel de precursor al unei potențiale amenințări direct la adresa teritoriului rus sau a statului rus”, a spus unul dintre înalții oficiali americani citați.

În aceste condiții, administrația Biden s-a temut că o atare situație l-ar putea determina pe Putin să folosească armele nucleare ca mijloc de descurajare pentru a evita pierderi suplimentare, în măsura în care considera orașul Herson capturat ca parte a Rusiei, potrivit relatării CNN.

Afirmația Rusiei despre „bombă murdară”.

În octombrie 2022, propagandiștii ruși au început să circule și o poveste care sugerează că Ucraina plănuia să folosească o „ bombă murdară ”, un dispozitiv care conține atât material radioactiv, cât și explozibili obișnuiți.

Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a făcut cererea SUA și mai multor aliați ai săi.

Mesajele publice rusești au ieșit din câmpul din stânga cu privire la potențialul ca Ucraina de a folosi o bombă murdară, pe care am văzut-o că nu este întemeiată în realitate”, a spus unul dintre oficialii administrației.

Dar ei au adăugat că există temeri că Rusia face afirmațiile ca „un pretext pentru ca ei să facă ceva nebunesc sau ca o acoperire pentru ceva ce ei înșiși urmăreau să facă”.

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat la acea vreme că mișcarea „probabil a căutat să încetinească sau să suspende ajutorul militar occidental” și „posibil să slăbească alianța NATO în apeluri de sperietură”.

Cu toate acestea, a spus un oficial, „nivelul de risc părea să crească, dincolo de locul în care fusese în orice alt moment în timp”.

În iunie 2023, președintele Joe Biden a declarat că amenințarea nucleară a Rusiei rămâne „reală” în urma știrilor că Rusia a mutat arme nucleare în Belarus vecină.

Luna trecută, Putin a făcut unele dintre cele mai explicite amenințări nucleare ale sale de până acum, după ce președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că NATO ar putea trimite trupe în ajutorul Ucrainei – în ciuda faptului că ideea a fost respinsă de SUA și de alți aliați ai NATO.

„(Națiunile occidentale) trebuie să realizeze că avem și arme care pot lovi ținte pe teritoriul lor. Toate acestea amenință cu adevărat un conflict cu utilizarea armelor nucleare și distrugerea civilizației. Nu înțeleg asta?”, a spus el, potrivit Reuters.

Related posts

Rusia atacă avionul ministrului Apărării din Marea Britanie. Londra trimite trupe la granița rusă

econtext

Andreea Marin revine la TV! La ce televiziune va merge Zâna Surprizelor

econtext

Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix