10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

SUA intervin militar în Orientul Mijlociu. Hezbollah, ținta unor atacuri ordonate de Biden

Luni seara, armata din SUA a atacat mai multe instalaţii folosite de Hezbollah şi „grupuri afiliate” cu sediul în Irak. Acțiunea vine după ce trei soldați americani au fost răniți într-un atac, potrivit administrației de la Casa Albă.

Atacul ar fi ucis mai mulți „militanţi Kataib Hezbollah”, după cum arată primele evaluări. Comandamentul Central al SUA a lansat mai multe atacuri, la ordinul lui Joe Biden.

Atac SUA asupra unor ținte șiite Hezbollah

Primele evaluări au indicat că atacurile aeriene americane, ordonate de preşedintele Joe Biden, au ucis mai mulți militanți.

Gruparea militantă susţinută de Iran a revendicat anterior meritul de a fi folosit o dronă de atac pentru a ţinti forţele americane de la baza aeriană Erbil luni dimineaţă, a precizat Casa Albă.

O declaraţie a purtătoarei de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat că loviturile aeriene americane asupra a „trei locaţii utilizate de Kataib Hezbollah şi grupurile afiliate s-au concentrat în mod specific asupra activităţilor cu drone fără pilot”.

Acțiunea nu ar fi dus la pierderea de vieți nevinovate

Loviturile asupra instalaţiilor Kataib Hezbollah au avut loc la ora 20:45 ET, potrivit CENTCOM:

„Nu există indicii că au fost afectate vieţi de civili”, se arată în declaraţie.

Kataib Hezbollah este o grupare militantă şiită care „reprezintă o ameninţare ridicată” la adresa personalului american atât în Irak, cât şi în Siria, potrivit site-ului directorului american al Serviciului Naţional de Informaţii (DNI).

Potrivit acestuia, grupul doreşte să expulzeze forţele americane şi ale coaliţiei din Irak. Ulterior, în locul acestora ar urma să fie instaurat un guvern aliniat cu Iranul. Grupul operează şi în Siria.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, l-a informat pe Joe Biden despre atac

Mai multe opţiuni i-au fost prezentate preşedintelui. Biden a ordonat loviturile în timpul acestei convorbiri.

Într-o declaraţie, Austin a precizat că loviturile aeriene de luni au fost efectuate ca răspuns la atacul de la Erbil şi la alte atacuri împotriva forţelor americane din Irak şi Siria.

Austin a calificat loviturile aeriene americane drept „necesare şi proporţionale”.

Iranul a ordonat organizaţiei Hezbollah să atace Israelul

Ministrul de Externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a declarat reporterilor într-o conferinţă de presă ţinută la ambasada Iranului de la Beirut, că războiul s-ar putea extinde în alte părți ale Orientului Mijlociu dacă Hezbollah se alătură bătăliei și asta ar face Israelul să sufere:

„Vreau să îi avertizez pe criminalii de război și pe cei care susțin această entitate înainte de a fi prea târziu. Opriți crimele împotriva civililor din Gaza, pentru că ar putea fi prea târziu în câteva ore.

Știu despre scenariile pe care Hezbollah le-a pus în aplicare”, a spus Amirabdollahian.

Related posts

HARTA PRIMARILOR CARE VOR CASTIGA ALEGERILE LOCALE! Iata cine ar castiga alegerile in fiecare judet daca s-ar vota maine. USL ar castiga in 21 de judete, iar PDL doar in 10

Asaftei Bogdan

Reclamele la farmacii și supermarketuri sunt cele mai difuzate la radio și la TV!

Axinte Dan

„E nevoie de acțiuni pe teren”. Hamas cere cu disperare ajutor și îi transmite un mesaj ferm liderului Hezbollah

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More