4.3 C
București
13 decembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

SUA își modifică strategia nucleară. Ce spun despre bomba nucleară gravitațională B61-13

Departamentul de Apărare al SUA anunță modificări ale strategiei privind armele nucleare. A fost publicat un raport privind „necesitatea ajustării posturii de descurajare nucleară”.

Richard Johnson, secretarul adjunct al apărării pentru politică nucleară, din SUA s-a referit, printre altele, la capacitățile nucleare îmbunătățite ale Chinei și Rusiei. Pentru a asigura o „descurajare nucleară eficientă”, ar putea fi necesară o „ajustare a strategiei nucleare”, care a fost actualizată ultima dată în 2022, a spus acesta.

„Acum ne aflăm într-o lume în care ne confruntăm cu mai mulți concurenți nucleari, mai multe state care cresc, își diversifică și își modernizează arsenalele nucleare și, din păcate, acordă prioritate rolului pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor de securitate națională”, a spus Richard Johnson.

Oficialul american spune că programul de modernizare nucleară trebuie să avanseze.

Departamentul de Apărare al Statelor Unite, în parteneriat cu Administrația Națională de Securitate Nucleară, a întreprins deja măsuri în domeniul capacităților pentru a spori descurajarea și flexibilitatea nucleară și pentru a reduce riscul pentru programul de modernizare nucleară al departamentului, a spus Johnson.

Acestea includ bomba gravitațională B61-13, livrată cu aeronave, precum și pregătirea sporită a submarinelor de clasă Ohio cu arme nucleare, a spus acesta.

Administrația Națională de Securitate Nucleară a Departamentului Energiei ar produce B61-13, care este o variantă modernă a B61.

Din punct de vedere tehnic, nici B61-12 și nici B61-13 nu sunt arme nucleare „noi” care măresc stocul de arme nucleare, deoarece acestea preiau focoasele de la bombele mai vechi și le plasează în carcase noi.

Potrivit fișei informative, B61-13 „va avea un randament similar cu cel al B61-7, care este mai mare decât cel al B61-12”. B61-13 va include caracteristicile moderne de siguranță, securitate și precizie ale B61-12”. B61-7 este capabil de o explozie de 360 de kilotone, potrivit analiștilor, ceea reprezintă un pas important față de B61-12 de 50 de kilotone, informează Antena 3.

„Detonarea armei mai aproape de țintă va crește probabilitatea ca ținta să fie distrusă, chiar și o instalație foarte dură ar putea fi distrusă, ipotetic, cu o singură B61-13 în loc de două B61-12”, potrivit rapoartelor.

Bomba este de 24 de ori mai puternică decât singurele bombe nucleare folosite vreodată într-un conflict militar, cele detonate de SUA asupra Japoniei în al doilea război mondial.

Dacă bomba nucleară ar fi lansată asupra Moscovei, de exemplu, cu o forță explozivă maximă estimată la 360 de kilotone de TNT, ar vaporiza totul pe o rază de 800 de metri și probabil ar ucide pe toată lumea pe o rază de 1,5 km.

Related posts

Joe Biden, investiție majoră pentru a-l învinge pe Donald Trump. Ultimele scenarii pentru președinția SUA

econtext

UE, pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Reacția lui Zelenski

econtext

AVERTISMENTUL lui Zelenski: „Duminică, Rusia aruncă în luptă trupele nord-coreene trimise de Kim Jong-un”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More