4 aprilie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

„SUA sunt gata să ofere Rusiei o victorie” și „Putin e pe cale să-și îndeplinească visul”. Presa reacționează la șocul lui Trump în Europa

Conferința de securitate de la Munchen din acest an a expus prăpastia de valori fundamentale care separă administrația Trump de majoritatea europenilor și a stârnit o îngrijorare profundă față de eforturile SUA de a controla întregul proces de negocieri privind încetarea focului în Ucraina și de a exclude guvernele europene din acesta, potrivit The Guardian.

Ziarele europene își exprimă profunda îngrijorare față de declararea unui „război ideologic” după felul în care administrația lui Donald Trump s-a raportat la Europa în timpul conferinței de la Munchen, prin atacurile la adresa statelor europene, în timp ce ziarul american The New York Times afirmă că Vladimir Putin este „pe cale să-și îndeplinească visul”.

Iată ce au scris unele dintre principalele ziare europene și americane după conversația telefonică avută de Trump cu Putin, după conferința de la Munchen în cadrul căruia vicepreședintele american JD Vance a avut un discurs critic la adresa Europei și după ce emisarul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a afirmat că Europa nu va face parte din negocierile de pace.

Le Monde

Prin JD Vance, Statele Unite au „declarat un război ideologic Europei” și, dacă Vladimir Putin s-a întors împotriva SUA într-un discurs celebru din 2007, în 2025, SUA au fost cele care s-au întors împotriva Europei, a scris jurnalista Sylvie Kauffmann în cotidianul francez.

Într-un „atac virulent împotriva democrațiilor europene, pe care le-a acuzat că înăbușă libertatea de exprimare și religia”, JD Vance a afirmat că cea mai mare amenințare la adresa continentului nu este Rusia sau China, ci propria retragere a Europei de la unele dintre „cele mai fundamentale valori” ale sale.

Totodată, jurnalista Le Monde spune că tăcerea relativă a vicepreședintelui american cu privire la „subiectul pe care Europa dorea cel mai mult să îl audă”, și anume invazia totală a Rusiei în Ucraina, „prelungește neînțelegerea și confuzia cu privire la inițiativa lui Trump menită să pună capăt războiului”.

„O ceață densă înconjoară acum intențiile Washingtonului”, a mai scris jurnalista.

New York Times

Administrația americană nu a făcut altceva decât „să ofere ceea ce ar putea fi o previzualizare a modului în care relația transatlantică va arăta sub conducerea lui Trump”, a afirmat ziarul.

Și publicația americană a amintit cititorilor de discursul lui Putin din 2007, în care președintele rus „a cerut reducerea influenței americane și un nou echilibru al puterii în Europa, mai potrivit pentru Moscova”, adăugând că „nu a obținut ceea ce a dorit – atunci”.

Acum, înalți oficiali ai lui Trump „au clarificat un lucru: Putin a găsit o administrație americană care l-ar putea ajuta să-și îndeplinească visul”. Comentariile lor au generat temeri că SUA ar putea acum „să se alinieze Rusiei și fie să atace Europa, fie să o abandoneze cu totul”.

O astfel de schimbare, scrie NYT, ar însemna „o victorie de neconceput, mult mai importantă pentru Putin decât orice obiectiv în Ucraina”.

Süddeutsche Zeitung

Comentatorul Daniel Brössler a declarat în ziarul bavarez Süddeutsche Zeitung că JD Vance nu a venit la Munchen pentru a atrage „un semnal de alarmă prietenos”, ci ca „ un incendiator”. Misiunea vicepreședintelui american a fost „triumful populismului de dreapta – cu sprijinul miliardarului american Elon Musk”.

Tăcerea lui Vince cu privire la politica de securitate s-a datorat faptului că „s-a început deja lucrul la o înțelegere cu Putin pe seama Ucrainei, dar și a Europei”, scrie Süddeutsche Zeitung, care mai notează că „Este clar: Trump va încheia înțelegerea, iar europenii vor trebui să plătească și să asigure pacea din punct de vedere militar”.

Europa a fost atacată „de Putin, care s-a apropiat mult mai mult de obiectivul său de a revizui ordinea europeană în ultimele zile. Și de Trump, care nici măcar nu mai recunoaște interesele comune – și cu siguranță nici valorile comune”, mai scrie ziarul bavarez.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, pe de o parte, SUA „cer Europei să devină în sfârșit capabilă să se apere împotriva Rusiei, iar pe de altă parte, îi sprijină pe aghiotanții și împăciuitorii lui Putin”.

The Kyiv Independent

„Administrația SUA este pregătită să ofere Rusiei o victorie în războiul său brutal împotriva Ucrainei. Aceasta este singura concluzie pe care o putem trage”, a afirmat ziarul într-un editorial tranșant. Cuvintele și acțiunile lui Trump și ale echipei sale merg „dincolo de împăcare”.

Dar, în timp ce SUA pot fi „cel mai mare și mai bogat aliat al Ucrainei”, este departe de a fi singurul: „Asta înseamnă că toți ochii sunt ațintiți asupra ta, Europa. Adevărata decizie dacă Rusia va câștiga războiul nu aparține acum lui Trump, ci Europei”, a scris ziarul ucrainean.

Potrivit The Kyiv Independent, liderii Europei, dacă sunt „adevărați lideri ai națiunilor lor și nu oportuniști politici, trebuie să recunoască urgența situației și să acționeze acum”. „La urma urmei, dacă SUA se retrag și Ucraina cade, Europa va fi lăsată să se confrunte singură cu Rusia”.

Rusia „nu este în război cu Ucraina, ci cu Occidentul”, scrie ziarul ucrainean care punctează: „Înțelegem că orice compromis cu Rusia nu va fi sfârșitul războiului. Nu poate exista un compromis în acest război. Rusia câștigă – Occidentul pierde. Vestul câștigă – Rusia pierde. Europa, momentul este acum”.

Related posts

Cum ar putea Occidentul să-l oprească pe Putin. Analiză The Economist

econtext

„Zelenski a devenit un realist“. Planul de victorie s-a dovedit a fi mai degrabă un „plan de supraviețuire“

econtext

Zelenski: Pregătim eliberarea Crimeei. Ocupanții ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More