30.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

SUA trimit în Ucraina muniţia cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams

SUA trimit Ucrainei primul transport de muniție cu uraniu sărăcit. Obuzele ar putea ajuta la distrugerea tancurilor ruseşti.

Muniţia cu uraniu sărăcit din SUA va ajunge în dotarea armatei ucrainene. Administraţia Biden va trimite pentru prima dată în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit. Informaţia apare într-un document consultat de Reuters şi confirmărilor separate a doi oficiali americani, relatează Reuters.

Obuzele, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor ruseşti, fac parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Conţinutul urmează să fie dezvăluit săptămâna viitoare.

SUA

Muniţia cu uraniu sărăcit va fi folosită de tancurile Abrams

Muniţia cu uraniu poate fi lansată de tancurile americane Abrams. Acestea urmează să fie livrate în Ucraina în următoarele săptămâni.

Unul oficial american a spus că pachetul de ajutor care urmează va avea o valoare între 240 de milioane şi 375 de milioane de dolari. Valoarea şi conţinutul pachetului erau încă în curs de finalizare, au spus oficialii. Casa Albă nu a comentat încă informaţia.

Deşi Marea Britanie a trimis muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina la începutul acestui an, acesta ar fi primul transport american de muniţie şi va stârni probabil controverse.

Muniţia cu uraniu sărăcit urmează deciziei administraţiei Biden de a furniza muniţii cu dispersie Ucrainei. Decizia a fost luată în pofida preocupărilor legate de pericolele pe care le prezintă astfel de arme pentru populaţia civilă, comentează Reuters.

Pericolul pe care îl prezintă obuzele cu uraniu sărăcit

Utilizarea muniţiei cu uraniu sărăcit a fost intens dezbătută, oponenţii precum Coaliţia internaţională pentru interzicerea armelor cu uraniu. Aceasta susţine că există riscuri mari pentru sănătaţii. Inhilarea prafului de uraniu sărăcit poate duce la cancer şi malformaţii congenitale.

Un produs secundar al îmbogăţirii cu uraniu, uraniul sărăcit este folosit pentru muniţie, deoarece densitatea sa extremă oferă cartuşelor capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă în blindaj şi de a se autoaprinde.

Statele Unite au folosit muniţie cu uraniu sărăcit în cantităţi masive în războaiele din Golf din 1990 şi 2003 şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999.

Moscova nu a venit deocamdată cu o reacţie publică la decizia SUA de a trimite în Ucraina muniţia cu uraniu sărăcit

Related posts

Banii jandarmilor, la control! Topul salariilor incasate de sefii jandarmilor din toate judetele Romaniei

Asaftei Bogdan

În Regatul Unit, eșecurile descurajării nucleare produc îngrijorări europenilor

econtext

OPT ADEVARURI NESPUSE despre situatia cainilor vagabonzi. VEZI cand se va rezolva cu adevarat problema maidanezilor

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix