2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

SUA trimit miliari în Ucraina pentru întreținerea avioanelor F-16. De ce nu le mai repară România?

Biden trimite miliari în Ucraina pentru întreținerea armelor SUA. Nu le mai repară România. Administrația Biden a ridicat de facto o interdicție a contractorilor militari americani pentru desfălurare în Ucraina pentru a la întreținerea și repararea armelor furnizate de SUA,

SUA trimit miliari în Ucraina pentru întreținerea avioanelor F-16. Nu le mai repară România. 

Este vorba în special de avioanele de luptă F16 și sistemele de apărare aeriană Patriot, a declarat pentru CNN un oficial care cunoaște direct planul.

Noua politică, aprobată la începutul acestei luni înainte de alegeri, permite Pentagonului să ofere contracte companiilor americane pentru muncă în interiorul Ucrainei, pentru prima dată de la invadarea țării de către Rusia, în 2022.

Oficialii au declarat că speră că această decizie va accelera întreținerea și repararea armelor, sistemelor folosite de armata ucraineană.

SUA trimit miliari în Ucraina pentru întreținerea avioanelor F-16. Nu le mai repară România

„Pentru a ajuta Ucraina să repare și să întrețină echipamentul militar furnizat de SUA și aliații săi, Departamentul Apărării solicită oferte pentru un număr mic de contractori care vor ajuta Ucraina să mențină asistența pe care am oferit-o deja”, a declarat oficialul din apărare.

„Acești antreprenori vor fi amplasați departe de linia frontului și nu se vor lupta cu forțele ruse. Vor ajuta forțele armate ucrainene să repare și să întrețină rapid echipamentele furnizate de SUA, după cum este necesar, astfel încât să poată fi returnate rapid în prima linie.”

Oficialul apărării a confirmat că SUA avansează cu planul, deoarece mai multe dintre sistemele pe care SUA le-au furnizat Ucrainei, în special F-16 și sistemele Patriot, „necesită expertiză tehnică specifică pentru a fi menținute”.

Aceasta este o altă schimbare semnificativă în politica Administrației Biden în Ucraina, deoarece SUA caută modalități de a oferi armatei ucrainene un avantaj împotriva Rusiei. Se așteaptă ca Pentagonul să înceapă listarea contractelor online în curând, a spus oficialul.

În ultimii doi ani, Biden a insistat ca toți americanii, și în special trupele americane, să rămână departe de frontul ucrainean. Casa Albă a fost hotărâtă să limiteze atât pericolul pentru americani, cât și percepția, în special a Rusiei, că armata americană este angajată în luptă acolo. Departamentul de Stat a avertizat în mod explicit americanii să nu călătorească în Ucraina din 2022.

Ca urmare, echipamentele militare furnizate de SUA care au suferit daune semnificative în timpul luptelor au trebuit să fie transportate în afara țării în Polonia, România sau alte țări NATO pentru reparații, un proces care necesită timp.

Trupele americane au fost disponibile pentru a-i ajuta pe ucraineni cu mai multă întreținere și logistică de rutină, dar numai de la distanță prin chat video sau telefon securizat – un aranjament care a venit cu limitări inerente, deoarece trupele și contractanții americani nu aveau permisiunea să lucreze direct la sisteme.

Contractorii sunt finanțați de Guvernul SUA

Permițând contractorilor americani cu experiență, finanțați de Guvernul SUA, să își mențină prezența în Ucraina înseamnă că vor putea ajuta la repararea echipamentelor deteriorate și de mare valoare mult mai rapid, au declarat oficialii pentru CNN.

Un sistem avansat despre care oficialii spun că va necesita probabil întreținere regulată este avionul de luptă F-16, pe care Ucraina l-a primit la începutul acestui an.

„Departamentul a luat această decizie după o evaluare atentă a riscurilor și în coordonare cu părțile interesate interagenții”, a spus oficialul apărării. „Fiecare contractant, organizație sau companie din SUA va fi responsabil pentru siguranța și securitatea angajaților săi și va trebui să includă planuri de diminuare a riscurilor ca parte a ofertelor lor.”

Oficialii actuali și foști au precizat că nu va fi o prezență majoră a contractorilor americani cum a existat în Irak și Afganistan. Vor fi probabil până la câteva sute de contractori care lucrează în Ucraina la un moment dat.

„Este de remarcat faptul că există deja o gamă largă de companii americane care au personal în Ucraina care îndeplinesc contracte pentru Guvernul ucrainean, așa că acest lucru nu va duce la o creștere substanțială a angajaților companiilor americane care lucrează pe teren în Ucraina”, a spus oficialul apărării.

Nu este clar dacă Donald Trump va menține politica în vigoare când va prelua mandatul în ianuarie. Trump a spus că speră să pună capăt războiului dintre Ucraina și Rusia „în termen de 24 de ore” de la revenirea la putere.

Related posts

Keir Starmer, noul premier al Marii Britanii: Fost avocat, flautist și violonist, lipsit de carismă

econtext

Avionul în care s-ar fi aflat Evgheni Prigojin s-a prăbușit. Sunt 10 morți

econtext

Ce spune un general rus despre potențialul de luptă al Moscovei după plecarea mercenarilor Wagner de pe front

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More