10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Subiecte ridicole si invitati obtuzi, conditii esentiale pentru televiziunile din Romania. Esti ceea ce spui?

Televiziunile din Romania au, aproape in totalitate, doua caracteristici fundamentale, care le diferentiaza puternic de multe din posturile TV din strainatate. Care sunt aceste doua caracteristici?

Prima conditie: subiecte ridicole!

In primul rand, subiectele alese pentru a fi difuzate si dezbatute. Un sigur cuvant: ridicole! Ca sa nu spun altceva. In timp ce rebelii din Libia se luptau sa rastoarne regimul lui Gaddafi, televiziunile din Romania aveau alte prioritati, alte stiri mai importante.

Iata cateva din aceste subiecte ‘de interes crucial pentru tara’: divortul din ‘familiile’ Columbeanu & Zavoranu – Pepe, Claudiu Bleont si expunerea lui publica, Leonard Doroftei, barmanul si sticla de apa minerala, etc, etc. Si lista poate continua la nesfarsit.

Sa fim intelesi! Nu ma refer la celebrele stiri de la ora 17. Nu, subiectele la care ma refer sunt prezente la toate jurnalele de stiri, la orice ora si aproape la toate televiziunile. Mai mult – si aici e problema! – ele sunt, de obicei, stirile cu care televiziunile isi incep emisiunile informative!

Information is power?

Sa dam un exemplu! Zilele trecute, mare scandal intre Leonard Doroftei si un angajat de-al sau, un barman. Prime time, seara la ora 19, la ora 20, dezbatere mare, invitati, comentatori, specialisti, toata lumea! Chiar si Leonard Doroftei, invitat in studio!

Ce se intamplase? Doroftei il palmuise pe respectivul barman pentru ca acesta ar fi furat o sticla de apa minerala! Dezbatere nationala despre o palma si o sticla de apa minerala! Asta era cea mai arzatoare problema a Romaniei in acel moment!

Iar moderatorii, cu o morga extrem de afectata, intrebau, clasic, ce urmari poate avea acest eveniment (?!), daca a fost palma sau pumn (?!), daca a fost sticla de apa minerala sau alt lichid (?!), etc. Apologia derizoriului si a prostiei! Tot viitorul natiunii depindea de sticla de apa minerala pe care o dosise acel infractor de renume mondial!

In acelasi timp, pe canalele straine, generaliste sau de stiri, prioritar era contextul international. Mai exact, framantarile din Libia, pretul petrolului, Arabia Saudita, China. La noi, aceste stiri erau asezate printr-un cotlon la finalul jurnalului. Daca erau! La fel ca si alte stiri interne, dar cu adevarat importante. Sclipitor, nu?

A doua porunca: invitati slab pregatiti profesional si intelectual

Sa trecem mai departe. A doua conditie de baza pentru o televiziune romaneasca este ‘calitatea’ persoanelor invitate pentru a dezbate subiectele. Cei mai multi sunt de o calitate intelectuala extrem de slaba. Ca sa nu spun altceva! Din pacate, rezoneaza cu multi din maestrii televiziunilor, cu marii moderatori sau prezentatori TV ai neamului romanesc!

Exemple: ‘casele japonezilor au cazut cu miile pentru ca ei au casele facute din hartie’. Sau ‘ar putea seismul din Japonia sa afecteze si cutremurele din Romania?’ Alte raspunsuri marca specialistilor TV: ‘isi permite sa dea spaga 1 milion de euro cel care are acesti bani’. Iar reactia este geniala: se instaleaza o atmosfera inalta, tainica, atotstiutoare, de parca au fost scoase la inveala cele mai ascunse adevaruri ale umanitatii.

Sa fie clar: nu am avut in vedere balbe sau simple greseli! Nu, ceea ce scot in evidenta sunt ‘creatii’ complexe ale unor minti, definitorii pentru modul lor de gandire si de actiune! O discutie de un nivel indoielnic, purtata de niste oameni de nivel indoielnic! Nu este doar un serviciu sau o declaratie la un post de televiziune! Nu, este ceea ce esti, ceea ce te defineste! Esti ceea ce spui! Iar aceste ‘productii mentale’ se revarsa zilnic peste noi, ele nu sunt raritati.

Pana la urma, televiziunea este realizata dupa chipul si asemanarea noastra. Intrebarea ramane insa deschisa: dupa chipul caruia dintre noi?

https://econtext.ro/eveniment–2/dosar/subiecte-ridicole-si-invitati-obtuzi-conditii-esentiale-pentru-televiziunile-din-romania-esti-ceea-ce-spui.html

Related posts

CRIZA A SCOS BUCURESTIUL de pe harta rezidentiala a Romaniei. VEZI in ce judete prefera romanii sa locuiasca

Asaftei Bogdan

Realegerea lui Trump, coșmar pentru Europa. Vrea ieșirea SUA din NATO. Ce planuri are cu Rusia

econtext

SUA, gata de un „atac devastator” în Orientul Mijlociu: Iranul a „depășit linia roșie”

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More