10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Surpriză pentru Putin. Aleksandr Lukaşenko anunță că Evgheni Prigojin a părăsit Belarusul. În ce țară s-ar afla șeful Wagner

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care luna trecută a negociat un acord pentru a pune capăt rebeliunii mercenarilor Wagner, a anunțat, joi, că Evgheni Prigojin nu se mai află în Belarus.

Lukaşenko a afirmat la 27 iunie că Prigojin, șeful Wagner, ai cărui luptători au capturat pentru scurt timp un oraş din sudul Rusiei şi au pornit în marş spre Moscova, a sosit în Belarus ca parte a acordului din 24 iunie care a dezamorsat criza.

Joi, însă, Lukaşenko a declarat reporterilor: „În ceea ce-l priveşte pe Prigojin, el se află în Sankt Petersburg (al doilea oraş ca mărime din Rusia). El nu se află pe teritoriul Belarusului”.

Un avion privat folosit de Prigojin a plecat miercuri din Sankt Petersburg spre Moscova şi se îndrepta joi spre sudul Rusiei, potrivit datelor de urmărire a zborurilor, dar nu este clar dacă şeful mercenarilor se află la bord, informează Reuters, citată de News.ro.

Lukaşenko a declarat că oferta făcută Wagner de a staţiona o parte din luptătorii săi în Belarus – o perspectivă care a alarmat ţările vecine din NATO – rămâne valabilă. El a spus că nu consideră că aceasta reprezintă un risc pentru Belarus şi nu crede că luptătorii Wagner ar lua vreodată armele împotriva ţării sale.

Președintele Belarului a vorbit cu mândrie despre rolul său în încheierea revoltei armate din Rusia, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi putut arunca Rusia într-un război civil. Săptămâna trecută, Lukaşenko a declarat că l-a convins pe Putin să nu-l „elimine” pe Prigojin. Însă rămân multe neclarităţi cu privire la termenii acordului negociat de Lukaşenko şi dacă acesta este pus în aplicare aşa cum s-a convenit.

Miercuri, televiziunea rusă de stat a lansat un atac dur la adresa lui Prigojin şi a declarat că o anchetă privind cele întâmplate se desfăşoară cu rigurozitate.

Related posts

DEZASTRU NATIONAL: Euro a crescut in ultimele 2 luni si jumatate cat in 3 ani si 4 luni de criza. Vezi ce urmari catastrofale vor fi

Asaftei Bogdan

Kupiansk a devenit „epicentrul” ostilităţilor din Ucraina, după întăririle substanţiale primite de ruşi

econtext

Rusia spune că a interceptat două drone americane deasupra Mării Negre, în apropiere de Crimeea

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More