4.1 C
București
1 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Taxe și impozite noi! Măsurile pentru reducerea deficitului bugetar. Guvernul a decis

Guvernul a decis care sunt măsurile ce se vor lua prin OUG pentru reducerea deficitului bugetar! Se elimină o parte din subvenții, apar impozite noi, iar o parte din românii bogați vor plăti taxe speciale.

Guvernul a decis! După ce s-a consultat cu mediul de afaceri, cu sindicate și industriile vizate, Executivul a decis ce măsuri se vor adopta prin OUG, în vederea reducerii deficitului bugetar. Iată care sunt măsurile convenite de PSD și PNL.

Guvernul a hotarat măsurile pentru reducerea deficitului bugetar

În primul rând, va apărea o taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro. Excepție vor face casele cumpărate pe credit, unde se discută mai multe variante. Se ia în considerare eliminarea valorii luate pe credit și impozitarea valorii aduse pe proprietar.

Guvernul Romaniei, impozitul pe dividende se menține la 8%.

Microîntreprinderile de până în 300.000 lei vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Cele de peste 300.000 de lei și până în plafonul de 2.5 milioane de lei vor trebui să plătească un impozit de 3%.

Totodată, mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din valoarea totală a mașinii.

Se menține eliminarea facilităților fiscale pentru agricultură și construcții, iar pentru IT se introduce impozit pe venit, pentru veniturile de peste 10.000 de lei.

În cazul PFA, se păstrează plafoanele de 6, 12, 24 de salarii pentru CASS, însă ce depășește această sumă se plătește la venitul real. Plafoanele pentru CAS se mențin la fel ca în prezent.

Marcel Ciolacu, despre scutirea de impozit a IT-iștilor

Joi, pe data de 10 august, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre scutirea de impozit a IT-iștilor.

„Se va introduce un prag peste care vor plăti impozit pe venit. Statul român atât și-a permis. Atât pot în acest moment. Sunt niște principii peste care nu pot trece Avem o reducere a deficitului comercial de 2,2 miliarde de euro. E pentru prima oară când scade, adică importăm mai puțin Azi, inflația e cu o singură cifră, după mult timp. Încasările la buget sunt 27%. Nu poți să ai fiscalitate de offshore și sistem social.
Mi-aș fi dorit să facă grevă azi la Ministerul Finanțelor și la ANAF că nu s-a făcut digitalizarea de 32 de ani”, a declarat acesta la România TV.

Șeful Executivului a vorbit, de asemenea, despre diferențele dintre impozitele românilor. „Nu este normal să stai degeaba când vezi că pe cei cu venituri mici îi impozitezi cu nemiluita, iar pe cei ce câștigă un milion de euro să-i taxezi cu 3.000 de lei. Eu nu pot să stau degeaba.”, a spus el.

România este stabilă din punct de vedere financiar

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, de asemenea, că România este stabilă din punct de vedere financiar.

„România este foarte stabilă din punct de vedere financiar. Avem o reducere a deficitului comercial, diferență dintre ce exportăm și ce importăm, foarte bună. În plus, acum, în această seară, avem o inflație în România de o singură cifră. Vor veni și datele oficiale curând. Este pentru prima dată când direcția României în sens economic este cea corectă. Nu vine nimeni cu taxe noi, noi tindem doar spre o echitate economică.”, a spus acesta.

„Va veni momentul în care vom interveni și în cazul multinaționalelor care exportă profitul realizat în România și nu contribuie la bugetul statului român. Este o industrie foarte dezvoltată, iar noi trebuie să intervenim. Nu venim cu taxe noi, dar putem veni cu accize. Nu vrem să sugrumăm mediul privat. Momentan nu avem o soluție, dar vom discuta, vom negocia și vom veni cu informații. Decât să îndrept acum o nedreptate cu o altă nedreptate, mai bine nu o fac”, a adăugat prim-ministrul.

„Cu cei drepți și cinstiți, cu care am început deja discuțiile prin intermediul consilierilor de stat, sunt ferm convins că com găsi o soluție, căci nici lor nu le convine. Promit că împreună cu dânșii vom veni cu o soluție pe care și-o doresc și ei pentru a nu plana ceva incorect deasupra lor. Se spune despre spitalele acelea făcute prin donații că nu sunt făcute din bani publici. Nu e chiar așa, căci statul te-a scutit de anumite plăți. Corect ar fi să menționăm că s-a realizat prin sprijinul Guvernului, dar nu financiar.”, a mai spus acesta.

Related posts

Val de concedieri la stat. Care sunt instituțiile de unde se dau oameni afară? Lista reorganizărilor

econtext

Pensiile speciale: Foștii magistrați încasează de 11 ori mai mult decât pensionarii de rând

econtext

Aproape 9 milioane de romani traiesc la limita saraciei. Topul saraciei in Uniunea Europeana! Vezi pe ce loc se situeaza Romania

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More