16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Tehnologia militară pe care toată lumea și-o dorește. Ce este „Ground Master” și de ce a devenit crucial pentru Europa

Tehnologia militară pe care toată lumea și-o dorește „Ground Master”. O fabrică din Franța, amplasată la 50 de kilometri sud de Paris, va dubla producția unuia dintre cele mai bine vândute echipamente militare din Hexagon.

Este vorba despre radarul de supraveghere aeriană Ground Master, care devine o necesitate absolută pentru apărarea Europei.

Creșterea producției în domeniul apărării este un rezultat al presiunii puse de președintele Emmanuel Macron ca răspuns la războiul din Ucraina, al nevoii de a moderniza armatele europene după mulți ani de uitare, precum și al cererii în creștere pentru astfel de echipamente din întreaga lume, scrie Politico.

Radarele Ground Master produse de Thales în fabrica din Limours sunt proiectate pentru a detecta și identifica avioane de luptă, rachete și elicoptere. De asemenea, sunt dotate cu noi capacități de a distinge dronele de păsări.

Radarul GM 400 Alpha de 30 de milioane de euro poate detecta avioane care zboară deasupra orașului Bordeaux, aflat la 500 de kilometri depărtare. GM 200 are o rază de acțiune mai mică: între 250 și 350 de kilometri.

Thales, o companie controlată de statul francez și de producătorul de avioane de luptă Dassault Aviation, este lider în Europa la producția de radare și ocupă locul trei în lume, după americanii de la Lockheed Martin și Raytheon.

Ground Master

Începând din anul 2008, compania franceză a vândut 200 de radare GM în 32 de țări din toată lumea. 40 dintre echipamente au fost vândute doar în anul 2023. Ucraina a cumpărat, de asemenea, un sistem GM 200 anul trecut.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, guvernul francez a îndemnat companiile să producă mai multe arme, mai rapid și mai ieftin. Realitatea, însă, este ceva mai complicată.

„Este un proces în desfășurare. Până acum, produceam în jur de 10 radare pe an, acum ținta este peste 20 pe an.

Avem nevoie de o sincronizare perfectă a primirii echipamentelor pentru a evita risipa și așteptarea”, au explicat doi manageri ai fabricii din Limours, acolo unde lucrează peste 1.100 de oameni.

Forța de muncă, o problemă pentru fabrica din Limours

Pentru această fabrică, care este amplasată departe de marile orașe, atragerea muncitorilor calificați reprezintă o problemă importantă.

„Este greu să aduci tineri capabili în Limours”, s-a plâns Yves Descourvieres, unul dintre șefii fabricii.

Acesta a precizat că ar fi mult mai ușor de găsit forță de muncă dacă fabrica ar fi fost amplasată într-o zonă elegantă a Parisului.

Sistemele GM de la Thales, care sunt mobile și montate de obicei pe camioane, sunt capabile să detecteze ținte de la altitudini foarte înalte până la altitudini foarte joase.

Radarele pot urmări orice, de la avioane tactice foarte manevrabile care zboară la mică înălțime și până la aparate neconvenționale, precum drone sau rachete de croazieră.

„Este ca și când îți privești grădina pe întuneric cu o lanternă”, a spus unul dintre managerii fabricii.

Acum, cu noile inovații în tehnologie, „este ca și când ai avea 15 lanterne cu care privești în același timp”.

Republica Moldova, printre clienții francezilor

Printre clienții francezilor se numără țări precum Indonezia, care a cumpărat 13 GM 400 Alpha anul trecut; Maroc, dar și state europene, precum Olanda, unde Thales are deja o fabrică de radare, Danemarca, Finlanda și Estonia.

Radarele Thales reprezintă un element cheie al planului Franței de a îmbunătăți relațiile în domeniul apărării cu țări care s-au aflat de obicei în sfera de influență a Rusiei.

În ultimele luni, Parisul a vândut trei sisteme GM 200 Armeniei și un sistem Republicii Moldova. A fost pentru prima dată când această țară a cumpărat echipament militar occidental.

Chișinăul urmează să primească încă un radar cumpărat cu fonduri UE din Instrumentul European pentru Pace (EPF).

Related posts

Rușii ar cam invada Statele Unite. Cum arată planul de la Kremlin de a distruge Washingtonul

econtext

Silvio Berlusconi, ajutor de dincolo de moarte pentru protejata sa Giorgia Meloni

econtext

Ministerul Muncii: Romania avea 1,23 pensionari la 1 salariat la finele anului 2012. AFLA cati pensionari sunt in tara noastra si ce pensii primesc

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix