5 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Terenurile lui Puiu Popoviciu din Băneasa, scoase de sub sechestru de Curtea de Apel București

Curtea de Apel București a decis încetarea măsurilor asigurătorii instituite de către DNA în 2012 cu privire la terenul de 220 de hectare din Băneasa, aparținând firmelor lui Puiu Popoviciu, Băneasa Investments SA și Băneasa Business & Technology Park SA.

Aceste terenuri ce îi aparțin lui Puiu Popoviciu găzduiesc Mall Băneasa, Ikea și Ambasada SUA. Hotărârea nu este definitivă și a fost adoptată de Liana Arsenie, președintele Curții de Apel București, care a rejudecat dosarul Băneasa.

Sechestrul asupra proprietăților din Băneasa ale lui Puiu Popoviciu, „încetat de drept”
„Constată încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa din 23.08.2012 emisă în dosarul de urmărire penală nr. 206/P/2006 faţă de persoanele responsabile civilmente Băneasa Investments SA, respectiv Băneasa Business & Technology Park SA.

Cu drept de contestaţie în termen de trei zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru persoanele responsabile civilmente. Pronunţată în şedinţă publică, azi 04.01.2024”, potrivit deciziei din 4 ianuarie 2024.

Judecătoarea Arsenie a constatat că nu s-a respectat prevederea articolului 250 indice 2 din Codul de procedură penală, care stipulează că măsurile asigurătorii trebuie verificate o dată pe an, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro. Această modificare legislativă a intrat în vigoare acum trei ani, prin Legea nr. 6 din 18 februarie 2021.

Puiu Popoviciu

În 2021, partea civilă a dosarului Băneasa referitor la confiscarea terenului de la Puiu Popoviciu se afla sub conducerea judecătoarei Nadia Guluțanu.

Totuși, în decembrie 2022, aceasta a fost revocată din magistratură, determinând transferul dosarului către alți judecători. În cele din urmă, dosarul a ajuns la judecătoarea Liana Arsenie, care ocupa funcția de vicepreședinte al Curții de Apel București la acea vreme.

Măsurile asigurătorii rămăseseră definitive prin sentința penală care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu la șapte ani de detenție în 2017. Cu toate acestea, abia după iunie 2023, când procesul penal a fost redeschis prin revizuire și ulterior latura penală și cea civilă au fost reunite, măsurile asigurătorii ar fi trebuit verificate.

„Până în iunie 2024, suntem în termenul de un an de zile în care măsurile asigurătorii pot fi verificate și menținute”, au precizat sursele publicației citate.

Ce decizii a mai luat CAB în cazul afaceristului

Tot pe 4 ianuarie 2024, judecătoarea Liana Arsenie a încuviințat mai multe probe solicitate de Puiu Popoviciu:

„Încuviinţează pentru inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel proba cu înscrisuri, respectiv

– adresa nr. BRP – 7650 – C din data de 6 decembrie 2022 emisă de Ministerul Afacerilor Interne – Arhivele       naţionale,
– răspunsurile Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Educaţiei din data de 18.10.2022, 28.10.2022, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale emise în urma solicitărilor de informaţii formulate de Cotidianul Naţional,
– sentinţa penală nr. 118/f/11.06.2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală în dosarul r. 5476/2/20202*,
– declaraţiile notariale date de Tilincă Petre Daniel, Ticu Elena, Şpan Remus Vasile, precum şi facturile fiscale   şi  anexele acestora având ca obiect achiziţionarea produselor remise cu titlu de mită, declaraţia notarială a   numitului Şerban Ilie Cornel,
– decizia (2021) EWHC 1584 din data de 11.06.2021 pronunţată de The Hight Court of Justice din Marea       Britanie în dosarul CO/2793/2019.
– Încuviinţează, de asemenea, proba cu audierea numitului Pitcovici Petru Daniel şi proba cu martorul Şerban      Ilie Cornel.
– Pentru persoanele interesate încuviinţează proba cu înscrisuri, respectiv contractele care fac dovada   drepturilor existente în patrimoniul persoanelor interesate şi extrasele de carte funciară. Respinge celelalte –   cereri de probatorii ca nefiind legale, pertinente, concludente şi utile soluţionării cauzei. Cu cale de atac o   dată cu fondul. Pronunţată în şedinţă publică azi, 04.01.2024”, se arată în minuta instanței.

Puiu Popoviciu, condamnat la șapte ani de închisoare, în 2017
În august 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a primit o condamnare la 7 ani de detenție în cadrul dosarului Băneasa. În acea perioadă, Înalta Curte a concluzionat că Popoviciu a dobândit terenurile din Băneasa, care aparțineau Universității de Agronomie, prin fraudă.

În mai 2023, cererea de revizuire formulată de Puiu Popoviciu a fost admisă de către judecătoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel București. Aceasta a dispus rejudecarea dosarului și a suspendat executarea sentinței de șapte ani de detenție în cadrul dosarului Băneasa.

În 30 iunie 2023, judecătoarea de la CAB, Liana Arsenie a decis reunirea cu latura penală.

În iulie 2023, cererea de extrădare a omului de afaceri a fost respinsă definitiv de către Curtea Supremă de Justiție a Marii Britanii, în urma suspendării condamnării în România și retragerii mandatului de arestare.

Related posts

Joe Biden a felicitat România la întâlnirea cu Iohannis: „Ați depășit toate așteptările”

econtext

Ce urmează după vremea neobișnuită din februarie. Prognoza meteorologilor

econtext

Primăria Sectorului 2 dorește să realizeze o grădină urbană, cu loc de joacă pentru copii, pe Strada Periș

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More