33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Topul autostrazilor! Cati kilometri de autostrada a construit fiecare stat din UE in ultimii 20 de ani. Vezi unde se plaseaza Romania

Romania se afla pe locul opt in Uniunea Europeana in ceea ce priveste constructia de autostrazi, dupa cum arata o statistica realizata de Eurostat, oficiul european de statistica.

Incredibil sau nu, in aceasta statistica, Romania depaseste tari cu greutate din blocul comunitar, cum ar fi: Germania, Marea Britanie, Franta, Olanda, Italia, Belgia, etc.

Vom trata in aceasta analiza o tema enorm de dureroasa pentru tara noastra si enorm de dezbatuta: autostrazile! Sau, mai bine zis, lipsa autostrazilor!

Astfel, va prezentam cati kilometri de autostrada are fiecare stat din Uniunea Europeana. In plus, va prezentam si cati kilometri de autostrada au construit statele europene in ultimii douazeci de ani.

Mai exact, din 1990 si pana in 2010. Trei state nu apar in analiza noastra: Grecia, Letonia si Malta, pentru acestea nefiind disponibile toate datele.

Topul autostrazilor

Asadar, din tot blocul comunitar, cei mai multi kilometri de autostrada se afla in Spania. Spaniolii au aproape 14 mii de kilometri de autostrada. Ei sunt urmati de Germania (12.813 kilometri), Franta (11.163 kilometri). Doar aceste trei state au peste zece mii de kilometri de autostrada. De altfel, trebuie raportata infrastructura rutiera si la suprafata tarilor.

A patra pozitie este ocupata de Italia, care este urmata de Marea Britanie, Olanda, Portugalia. Romania este la coada clasamentului, ocupand locul 20, dar s-ar fi putut clasa si mai jos, daca erau publice datele exacte din Grecia, Letonia, Malta.

 

Dar iata cati kilometri de autostrada are fiecare stat din Uniunea Europeana:

 

Evolutie 1990 – 2010

Dupa cum spuneam, Econtext va prezinta si cati kilometri de autostrada a construit fiecare stat din blocul european in ultimii douazeci de ani.

Si va prezentam atat cresterea procentuala (cu cat la suta s-a majorat numarul de kilometri de autostrada in perioada mentionata), cat si variatia in cifre (cati kilometri a construit efectiv fiecare stat din UE in perioada 1990 – 2010).

Avans procentual

Astfel, daca analizam din perspectiva cresterii procentuale, Romania se afla pe locul opt in UE. Un loc chiar bun! Tara noastra avea anul trecut 321 de kilometri de autostrada, fata de 113 de kilometri in anul 1990. Ceea ce inseamna un avans de 185%. Iar acest avans procentual plaseaza Romania pe locul opt! Prima pozitie este ocupata de Irlanda, unde numarul de kilometri de autostrada s-a majorat de aproape 26 de ori in ultimii douazeci de ani. In termeni procentuali, ar insemna un avans de 2500%.

Marile state ale Europei se afla in a doua parte a clasamentului, cu cresteri sub 100%. De unde rezulta ca, procentual, ii depasim pe francezi, nemti, italieni sau britanici.

 

Dar iata cum a evoluat totalul autostrazilor in tarile UE (variatie procentuala):

 

Sa nu uitam contextul

Totusi, dincolo de acest avans procentual, este important sa vedem care sunt referintele, care sunt cifrele de la care se pleaca in momentul in care comparam anul 1990 cu anul 2010.

Astfel, chiar daca totalul autostrazilor a urcat cu doar 7% in Italia in ultimii douazeci de ani, cifrele la care ne raportam lasa Romania foarte in urma. Cu alte cuvinte, nu este importanta doar variatia procentuala, aceasta putand fi inselatoare in unele situatii.

De exemplu, Italia avea 6.193 de kilometri in 1990. Si chiar daca in ultimii douazeci de ani s-a realizat destul de putin la acest capitol, infrastructura rutiera din Italia o depaseste cu mult, cu foarte mult pe cea din tara noastra.

Cei mai mari constructori

Dar sa vedem cine a construit cel mai mult in intervalul mentionat! Cea mai harnica tara la capitolul autostrazi a fost tot Spania. Autoritatile spaniole au construit 8.807 kilometri de autostrada in ultimii douazeci de ani. Ceea ce inseamna circa 450 de kilometri pe an!

Urmatorul loc este ocupat de Franta, care si-a marit volumul de autostrazi cu 4.339 de kilometri. Aproape 2 mii de kilometri au construit si nemtii in acesti ani. Romania a construit doar 208 kilometri, aproape cat Slovacia.

In spatele nostru sunt state precum Bulgaria, Cehia, Cipru, Luxemburg. Totusi, aceste tari au o suprafata cu mult mai mica decat a Romaniei, astfel incat, daca am compara suprafata cu numarul de kilometri construiti, am avea mari sanse sa ne trezim chiar pe ultimul loc!

 

Dar iata cati kilometri de autostrada a realizat fiecare stat european din 1990 si pana in 2010 (variatie numerica):

 

Inca un lucru: apare o intrebare importanta privind aceste statistici.

Intrebarea ar suna cam asa: de ce unele din marile state europene (gen Marea Britanie sau Olanda) nu au mai construit asa de multi kilometri de autostrada in ultima perioada?

Raspunsul este pe cat de simplu, pe atat de adevarat: pentru ca nu prea mai au nevoie, pentru ca au o infrastructura rutiera destul de completa.

 

http://old.econtext.ro/dosar–2/analiza/topul-autostrazilor-cati-kilometri-de-autostrada-a-construit-fiecare-stat-din-ue-in-ultimii-20-de-ani-vezi-unde-se-plaseaza-romania.html

https://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-turistica-a-romaniei-care-sunt-cele-mai-nevizitate-judete-din-tara-noastra-top.html

Related posts

Iordania, suspectată că ar fi bombardat Siria. Zece victime, inclusiv copii

econtext

Greta Thunberg, arestată la Londra în timpul unui protest împotriva industriei petroliere

econtext

TOPUL PIETELOR din Romania. Vezi care sunt judetele cu cele mai ieftine/scumpe piete din tara noastra

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix