33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

TOPUL celor mai bogate judete din Romania dupa PIB-ul pe cap de locuitor. Vezi cati dintre romani sunt platiti dupa cat muncesc

Economia Romaniei este plina de suprize.

De multe ori un oras mic reuseste sa scoata capul la suprafata si sa aiba un nivel mai ridicat de dezvoltare, in comparatie cu un oras mai mare si cu mai multe resurse.

Perspective multiple

Totusi, nu este suficient sa privim peste o singura statistica, sa vedem doar un singur clasament, intrucat componentele economiei sunt interconectate.

Nu este indeajuns sa vedem cat este salariul dintr-un anumit judet pentru a ne face o idee despre acel judet.

Nu este suficient sa ne limitam la o singura perspectiva, daca dorim sa ne facem o idee mai clara despre un lucru.

Valoare economica si productivitate – PIB pe cap de locuitor

Recent, am prezentat valoarea economica a judetelor din Romania (iata AICI aceasta analiza). Dar aceasta analiza trebuie dublata de o perspectiva complementara.

Pe scurt, trebuie sa vedem si cat inseamna productia din fiecare judet in corelatie cu populatia judetelor. Prin raportarea la numarul locuitorilor, vom vedea exact amplitudinea economica a fiecarui judet.

Astfel, Econtext va prezinta topul judetelor din Romania in functie de PIB-ul pe cap de locuitor. Care este PIB-ul pe cap de locuitor in fiecare judet din tara.

Cu alte cuvinte, cine produce cel mai mult, care sunt cei mai productivi romani. In ce judete sunt cei mai eficienti cetateni!

PIB pe cap de locuitor

Datele se refera la anul 2012 si provin de la Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Practic, vom vedea cat preconizeaza CNP ca va fi PIB-ul pe cap de locuitor in acest an in fiecare judet din tara noastra.

Bineinteles, dupa cum e de asteptat, cei mai productivi romani se afla n Bucuresti. Bucurestenii vor inregistra in acest an un PIB de 15.454 euro pe cap de locuitor.

Cu alte cuvinte, in medie, fiecare bucurestean va produce in acest an bunuri si servicii in valoare de 15.454 euro. Productivitatea e foarte importanta in stabilirea salarizarii.

Cei mai productivi ar trebui sa aiba si cele mai mari salarii, sa fie si cei mai bogati. Si in cazul bucurestenilor se intampla acest lucru. Dar aceasta este o exceptie daca ne uitam la productivitate si salarizare.

Cazuri fericite si nefericite

De exemplu, Gorjul este pe locul 12 dupa PIB-ul pe cap de locuitor (6.343 euro in acest an). In schimb, ei sunt pe locul trei la salarii. La fel, iesenii se afla pe locul 19 la cat produc pe cap de locuitor, dar pe zece la salarii.

Aici am putea spune ca avem de-a face cu situatii fericite, deoarece gorjenii si iesenii sunt mai bine platiti decat produc.

Dar avem si cazuri nefericite. De exemplu, Harghita este pe pozitia 23 la PIB pe locuitor. Dar e pe ultimul loc (locul 42) la salarii.

Ceea ce inseamna ca patronii harghitenii isi platesc angajatii cu mai putin decat ar merita ei, potrivit productivitatii. Sau in Salaj, care e pe 20 la PIB-ul pe locuitor, dar pe 31 la salarizare.

 

Dar iata TOPUL JUDETELOR IN FUNCTIE DE PIB-UL PE CAP DE LOCUITOR (2012):

 

 

 

 

http://www.econtext.ro:80/finante-banci/bani/topul-celor-mai-bogate-judete-din-romania-dupa-pib-ul-pe-cap-de-locuitor-vezi-cati-dintre-romani-sunt-platiti-dupa-cat-muncesc.html

 

Related posts

Volodimir Zelenski anunţă contraofensiva: „Ocupanţii ruşi şi-au dat seama că va trebui să fugă şi din Crimeea”

econtext

Ungaria nu permite Uniunii Europene să aloce bani pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina

econtext

Războiul din Ucraina a provocat distrugeri de miliarde de dolari

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix