5 C
București
2 decembrie 2023
econtext.ro
ȘTIRI

Topul in care judetele sarace domina economia romaneasca. Cum a evoluat bugetul fiecarui judet in ultimii zece ani

Exista si situatii in care judetele sarace ale Romaniei ocupa locuri fruntase.

Incredibil sau nu, sunt clasamente economice in care cele mai sarace judete din tara inregistreaza performante mai ridicate decat judetele cu pretentii.

Despre ce este vorba? Despre un capitol extrem de important: bugetul fiecarui judet. Mai exact, veniturile bugetare.

Econtext a analizat modul in care au evoluat veniturile de la bugetul fiecarui judet. Iar perioada analizata a fost intre anii 2000 si 2010, acestea fiind cele mai recente date.

Practic, prezentam ritmul in care a crescut bugetul tuturor judetelor in acest interval de zece ani. Si, surprinzator, cele mai bune rezultate au fost consemnate de judetele mici.

Economia fiecarui judet

Inainte de a trece la esenta problemei, sa mai spunem ca Econtext a mai publicat si alte analize despre situatia economica a judetelor Romaniei. Cum ar fi:

Topul judetelor din Romania dupa valoarea lor in bani. Vezi cat valoreaza fiecare judet si cu cat se va imbogati in acest an

Harta comerciala a Romaniei. Cat exporta si importa fiecare judet din tara noastra. Vezi ce judete trag in jos comertul

Romanii, la bani marunti! Cum a evoluat valoarea fiecarui judet din tara noastra! Harta valorica!

Analiza Econtext. Harta angajatilor din tara noastra – cati angajati sunt in fiecare judet din Romania!

Saraci si bogati

Sa fie foarte clar! Ceea ce ne intereseaza in aceasta analiza este sa vedem cum a evoluat bugetul din 2000 si pana in 2010. Cat de rapid au crescut veniturile din fiecare judet in acesti zece ani. Pentru claritate, am echivalat toate sumele in lei noi (RON).

Iar dupa cum spuneam, cele mai bune rezultate au fost raportate de cele mai sarace judete.

Ceea ce, aparent, reprezinta un paradox. Ne-am fi asteptat ca judetele bogate sa aiba cele mai mari cresteri bugetare.

Dar nu este chiar asa. Potrivit analistilor, o explicatie ar fi ca judetele mari au un numar mai ridicat de companii care nu-si platesc taxele. Ceea ce implicit conduce la un ritm mai scazut de colectare si la un buget mai redus.

Top

Dar sa vedem clasamentul. Cea mai rapida crestere a veniturilor a fost inregistrata de Ilfov. Bugetul judetului Ilfov a raportat in 2000 venituri de 50,3 milioane de lei, pentru ca aceste venituri sa urce la 1,03 miliarde de lei in 2010.

Ceea ce inseamna un avans de 20,5 ori. Bineinteles, dezvoltarea acestei zone a contribuit decisiv la cresterea bugetului raportat de acest judet.

Al doilea loc este ocupat de Suceava. Bugetul acestui judet avea venituri de doar 71,2 milioane de lei in 2000, pentru ca acestea sa creasca de 18 ori in zece ani, pana la 1,28 miliarde de lei in 2010.

Iar dupa acestea urmeaza cateva dintre cele mai sarace judete din tara: Salaj, Tulcea, Vaslui, Giurgiu.

Dupa cum spuneam, judetele mari ocupa ultimele locuri. De exemplu, ultimele doua locuri ale topului sunt ocupate de Bucuresti si Galati.

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/topul-in-care-judetele-sarace-domina-economia-romaneasca-cum-a-evoluat-bugetul-fiecarui-judet-in-ultimii-zece-ani.html

Related posts

Războiul din Ucraina, ziua 535. Kievul vrea garanții de securitate până la finalul anului

econtext

TOPUL CELOR MAI SCUMPI SENATORI. VEZI cat costa Crin Antonescu, Vasile Blaga, Geoana, Berceanu, Anca Boagiu, Vosganian. TOP 25

Asaftei Bogdan

UE promite ajutor militar Ucrainei de 20 miliarde €. Nu a strâns nici 5 miliarde. Care e motivul?

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More