A crescut somajul, s-a redus numarul somerilor, avem tot mai putini sau tot mai multi oameni fara loc de munca?
Cati someri sunt indemnizati, cati nu primesc indemnizatii?
Radiografii
Exista mai multe metode statistice prin care se calculeaza evolutia somajului, iar Econtext v-a prezentat multe astfel de perspective, multe radiografii asupra somerilor.
Totusi, cea mai importanta modalitate de a vedea cat de grava este problema somajului are coordonate total diferite. Mai exact, are in vedere coordonate financiare.
Cea mai importanta modalitate de a constientiza dimensiunea reala a somajului este prin a vedea care sunt cheltuielile alocate de la bugetul de stat pentru protectia somerilor.
Bani pentru someri
Acesta este subiectul acestei analize: care sunt cheltuielile alocate de la bugetul de stat pentru protectia sociala a somerilor. Si vom face o comparatie intre anii 2008 si 2010, adica intre primul an al crizei si al treilea an al crizei, acestea fiind cele mai recente date.
Mai mult, vom prezenta aceasta evolutie in fiecare judet din Romania. Iar diferentele dintre anii avuti in vedere sunt uriase.
Inainte de a trece efectiv la miezul acestei analize, sa mai amintim faptul ca Econtext nu este la prima analiza despre somaj. In urma cu cateva luni, am realizat o diferentiere structurala a somajului, am aratat cati someri provin din sistemul public si cati vin de la companiile private.
Protectia sociala a somerilor
Dar sa revenim. Inainte de a trece efectiv la partea financiara, de a vedea cat s-a cheltuit in fiecare judet cu protectia somerilor, sa vedem in ce constau aceste cheltuieli. Caci nu este vorba doar despre clasicul ajutor de somaj.
Cheltuielile cu protectia sociala a somerilor sunt mult mai complexe, ele vizeaza: ajutorul de somaj, ajutorul de integrare profesionala (pentru cei care nu au putut sa se incadreze in munca), indemnizatia partiala de somaj, cheltuieli pentru formarea profesionala (pentru calificare, recalificare, etc.), plata absolventilor (pentru companiile care au angajat absolventi), plati pentru stimularea somerilor care se angajeaza inainte de expirarea perioadei de somaj, plati compensatorii pentru persoanelor concediate in cadrul programelor de privatizare, etc.
Top
Iata, asadar, ca protectia sociala a somerilor este mult mai extinsa. Dar sa trecem la bani.
Dupa cum spuneam, diferentele sunt uriase intre 2008 si 2010. In primul rand, trebuie spus ca, din 2008 si pana in 2010, cheltuielile au crescut in toate judetele tarii.
Cea mai puternica crestere a avut loc in judetul Timis. In 2008, cheltuielile pentru protectia somerilor din Timis au totalizat 22.586.152 lei. Doi ani mai tarziu, in 2010, aceste cheltuieli au insumat 113.651.838 lei. De peste cinci ori mai multi bani! Procentual, inseamna un avans de 403%!
Pe a doua pozitie se plaseaza judetul Galati, unde cheltuielile au urcat cu 323% (de peste patru ori!). Urmatoarele locuri sunt ocupate Bihor (301%), Braila (299%), etc.
Pe ansamblul intregii tari, cheltuielile cu somajul au crescut de aproape trei ori (176%) de la inceputul crizei si pana in 2010.
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/topul-judetelor-din-romania-dupa-cheltuielile-cu-protectia-somerilor-radiografia-reala-a-somajului-in-criza-vezi-cat-ne-costa-somerii-din-fiecare-judet.html