30.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Topul judetelor din Romania dupa preturile din piete. Afla care sunt cele mai scumpe/ieftine judete

Salarii mici, nivel scazut de trai, economie slab dezvoltata, putine companii care investesc – asa ar putea fi caracterizat Tinutul Secuiesc. Dincolo de acestea, mai exista un lucru care apasa pe spatele populatiei din aceasta regiune: preturile!

Econtext a realizat un top al pietelor din Romania. Iar prima concluzie este mai mult decat trista: judetele din Tinutul Secuiesc au cele mai scumpe piete din Romania.

Cum am ajuns la aceasta concluzie? Am adunat preturile unui numar de cinci legume de la toate pietele din Romania, de la pietele din orasele resedinta de judet din Romania.

Mai exact, am realizat un cos de consum in care am introdus un kilogram de cartofi, un kilogram de varza, unul de rosii, unul de castraveti si unul de fasole.

Dupa care am calculat preturile acestora pentru a vedea in ce oras sunt cele mai scumpe legume, pentru a vedea unde e cel mai scump cos de consum, unde e cel mai scump sa traiesti. Datele despre preturile legumelor provin de la directiile judetene de statistica. In plus, datele sunt valabile pentru luna iunie a acestui an.

Pe scurt, unde sunt cele mai scumpe legume si, implicit, ce judete au cele mai scumpe piete! Ceea ce arata si unde e cel mai greu de trait din Romania.

Cos total

Pietele din Miercurea Ciuc (Harghita) sunt cele mai scumpe din toata tara. In luna iunie, pe un kilogram de cartofii, unul de rosii, unul de castraveti, unul de fasole si o varza de 1 kilogram, populatia din Miercurea Ciuc a platit aproape 25 de lei!

Dublu fata de jumatate din Romania! De exemplu, in Iasi, cele cinci kilograme de legume costau, in total, 12,7 lei. Iar in Braila, pretul acestora era de 10,9 lei. Mai mult, in Craiova, municipiul resedinta al judetului Dolj, legumele mentionate costau impreuna doar 10,6 lei! De peste doua ori mai putin decat in Miercurea Ciuc. De altfel, Craiova are cele mai ieftine piete din Romania.

In plus, in Harghita este si cel mai scazut salariu din toata tara. Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS), salariul mediu net era in luna mai de 979 de lei in Harghita. Cel mai mic din tara!

In schimb, Dolj este in Top Ten, este pe locul noua in topul judetelor dupa valoarea salariului mediu. In mai, salariul mediu din Dolj era de 1.337 lei!

 

Vezi aici topul real al salariilor din Romania

 

Pe scurt, judetul Harghita poate fi caracterizat prin urmatoarea sintagma: salarii mici, dar preturi mari. Concluzie: nivel de trai la limita!

Cartofi

Sa luam acum si fiecare sortiment in parte, pentru a vedea in ce judete regasim cea mai scumpa si cea mai ieftina leguma. Cei mai scumpi cartofi se gaseau in Oradea, Bihor (3,3 lei pe kilogram), iar cei mai ieftini in Bacau (1,2 lei/kilogram). Sfantu Gheorghe (Covasna) este pe locul 4 la cei mai scumpi cartofi din tara, Miercurea Ciuc se afla pe pozitia 7, iar Targu Mures este pe 9.

Varza

Cea mai scumpa varza se vindea in Brasov, urmat de Baia Mare si Miercurea Ciuc. Slobozia, Alexandria, Slatina si Craiova sunt la polul opus, cu cel mai redus pret pentru varza.

Rosii

Cele mai scumpe rosii se comercializau in Miercurea Ciuc. Pe urmatoarele pozitii se situeaza Vaslui, Targu Mures.

In schimb, cele mai mici preturi sunt Braila, Alexandria. In 16 judete, rosiile sunt la jumatate de pret fata de Miercurea Ciuc!

Castraveti

In privinta castravetilor, cele mai piperate preturi se afla in Arad, urmat de Oradea, Alba Iulia. Cele mai ieftine sunt in Tulcea si Braila. Mai mult, in aceste doua judete (Braila si Tulcea), castravetii costa de patru ori mai putin decat in Arad!

Fasole

Cea mai scumpa fasole se vindea in pietele din Tulcea si Miercurea Ciuc. In schimb, cele mai ieftine fasole se puteau cumpara in Giurgiu. De trei ori mai ieftine!

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/topul-judetelor-din-romania-dupa-preturile-din-piete-afla-care-sunt-cele-mai-scumpeieftine-judete.htm

Related posts

DECADA SARACIEI: Veniturile romanilor au urcat de aproape 3 ori in ultimii zece ani. Preturile: de peste 15 ori. RADIOGRAFIE ZONALA

econtext

Iata de ce nu se va ieftini benzina! Cat reprezinta taxele si accizele in pretul benzinei in toate statele europene. TOP european

Asaftei Bogdan

EXCLUSIV! Am depășit lejer criza la capitolul exporturi, dar o readucem prin importurile masive

Cazaban Emilia

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix