19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Topul primarilor din Romania in functie de salariile cu care sunt platiti. Vezi cat castiga primarul din orasul tau!

V-ati intrebat vreodata cat castiga cei care va conduc localitatea in care locuiti? Ce salariu primesc primarii pe care i-ati votat pentru a va gospodari orasul? Isi merita ei acesti bani?

Inainte de a da raspunsuri la aceste intrebari, este important sa stim cu cat sunt ei platiti pentru functia pe care o detin.

Econtext.ro publica un top, in care va prezinta salariile pe care le primesc primarii din orasele resedinte de judet din Romania. Este vorba despre cei 42 (41 judete + Bucuresti) primari din cele mai importante orase din Romania, ei fiind edilii cu cea mai mare greutate in administrarea tarii. In plus, e vorba de salariile nete.

Cum se stabileste salariul unui primar?

Dincolo de averile, de proprietatile si bunurile pe care le detin, trebuie sa vedem si cat valoreaza munca lor pentru comunitatile pe care le conduc. Pe scurt, cu ce leafa sunt platiti pentru aceasta functie cei mai importanti primari din Romania.

La o prima vedere, ne-am astepta ca salariul lor sa depinda de factori vizibili, precum populatia sau suprafata oraselor. Nimic din toate acestea!

E un mister total faptul cum un primar dintr-un oras mai mic poate sa aiba un salariu mai mare comparativ cu un primar dintr-un municipiu mai extins, mai cuprinzator, cu populatie mai numeroasa.

Cele mai mari/cele mai mici salarii

Dar sa trecem peste aceste enigme care nu vor fi vreodata elucidate. Cine credeti ca are cel mai mare salariu? Care primar? Sorin Oprescu, primarul Capitalei? In nici un caz! Oprescu e de abia pe locul sase! Prima pozitie, primarul cu cel mai ridicat salariu, este Gheorghe Nicihita, edilul Iasiului. El incaseaza 8.422 de lei pe luna.

Repetam, este vorba despre primarii din cele 42 (41 + Bucuresti) orase care sunt resedinte ale judetelor Romaniei. Iar Nichita de la Iasi este campion absolut, cu 8.422 lei (circa 2.000 de euro), potrivit declaratiei sale de avere.

A doua pozitie este ocupata de primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, care castiga anul trecut 8.161 lei pe luna. Daca Iasi si Timisoara sunt doua orase dezvoltate, nu acelasi lucru se poate spune despre pozitia a treia din clasamentul nostru.

Care este ocupata de catre Dorin Florea, primarul Muresului. Iar Muresul este pe locul 16 in ierarhia judetelor in functie de valoarea lor economica (Clasamentul privind valoarea economica a fiecarui judet din Romania poate fi consultat aici). Iar dupa salarii (salariul mediu net din judet, nu salariul primarului), Mures este pe locul 26 (Harta judetelor Romaniei in functie de salariu poate fi vizualizata aici). Si atunci care e explicatia? Transferam cazul catre departamentul mistere neelucidate. Problema e ca sunt si alte orase in aceeasi situatie. Multe!

Salarii de 7-8.000 de lei

Dar sa trecem peste acest aspect. In total, sunt doi primari care au salarii peste 8.000 de lei si trei care au salarii peste 7.000 de lei. Dupa acestia urmeaza o distanta lunga, de aproape 2.000 de lei.

La celalalt capat al clasamentului se afla primarul din Buftea, Ilfov. El primeste doar 2.818 lei pentru munca prestata in folosul comunitatii din pozitia de primar. In total, sunt trei primari care au salarii sub pragul de 3.000 de lei: Lucian Iliescu din Giurgiu (2.981 lei), Bogdan Darius Valcov din Slatina, Olt (2.947 lei), respectiv, Ion Stoica, primarul din Buftea, Ilfov, cu suma mentionata anterior.

Astfel, cele doua extreme sunt: Gheorghe Nichita (8.422 lei) – Ion Stoica (2.818 lei). Ceea ce inseamna ca cel mai ridicat salariu de primar este de trei ori mai mare fata de cel mai redus salariu de primar!

Un primar proaspat ales si un primar misterios

Din topul nostru lipseste un primar: Catalin Chereches, care a devenit de curand primar in Baia Mare, dupa ce a fost deputat. El nu si-a completat inca declaratia de avere cu noua functie. De asemenea, un caz interesant este cel al lui Ovidiu Hada, primarul Hunedoarei. Hada nu face parte din acest top, intrucat este primarul orasului Hunedoara, care nu este resedinta judetului Hunedoara. (Deva este resedinta judetului Hunedoara, iar primarul din Deva, Mircia Muntean, a fost inclus). Dar cazul lui Ovidiu Hada ne-a atras in mod deosebit atentia.

Astfel, am ajuns la concluzia ca primarul Ovidiu Hada nu primeste salariu in Romania. Mai mult, nici nu locuieste in Romania, caci nu are unde. In declaratia sa de avere, el si-a trecut doar locuintele din Vancouver, care sunt, oricum, pe numele sotiei. La venituri, le-a trecut doar pe cele care le-a obtinut la niste companii, posibil, tot in Vancouver.

Probabil ca lucreaza pe gratis si face si naveta din Vancouver pana in Hunedoara. Sa speram ca nu-i deconteaza nimeni naveta! Sa mai spunem si ca declaratia sa de avere e tocmai din 2008 si ca nu si-a innoit-o de mult timp. Poate ca in aceasta perioada s-a mutat in Romania.

 

Dar iata salariile tuturor primarilor din orasele resedinte de judet din Romania:

 

 

 

Related posts

Orban s-a închinat la Rusia și China, Ungaria devine motorul industriei chineze de mașini electrice

econtext

Viktor Orban a discutat cu Volodimir Zelenski înainte de a se întâlni cu preşedintele Chinei

econtext

Tehnici anti-electorale la Piatra Neamt: Cum sa-ti convingi alegatorii sa nu te voteze!

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix